MWLCM40DA. DALI LED ohjain (virta). LED valoille.

PDFTulostaSähköposti
Meanwellin valmistama 42W DALI-yhteensopiva LED ohjain push-dim toiminnolla. Ohjausvirta valittavissa 350, 500, 600, 700, 900 ja 1050 mA.
Hinta:
Myyntihinta: 56,00 €
Suoraan varastostamme
Kuvaus

MWLCM40DA

Meanwellin valmistama erittäin laadukas 42W DALI-yhteensopiva LED ohjain, jossa on myös ns. push-dim toiminto. Push-dim toiminnolla voit ohajta ja himmentää valoja yhdellä painonapilla. Ohjaimen lähdön ohjausvirta on valittavissa 350 mA, 500 mA, 600 mA, 700 mA, 900 mA ja 1050 mA. Ohjain soveltuu mm. LED paneleille sekä uppo- ja pinta-asennetaville LED valoille, joita ohjataan virralla. Ei sovellu LED -nauhoille. Käytä LED -nauhoille tuotetta: DALIDIM1CH4A.

Tätä LED-ohjainta voidaan ohjata monella eri ohjausmenetelmällä. Ohjain sytyttää ja sammuttaa valot pehmeästi, ne eivät siis rävähdä saman tien 100% teholle tai sammu täydestä tehosta suoraan, vaan pehmeästi. Silmän mykiö ehtii jonkin verran mukaan, jolloin valojen kytkentä päälle ja pois on mukavamman tuntuista. Himmennystoiminnassa ohjain muistaa viimeisen asetuksen.

 

Katso kaikki lisätiedot data-sheetistä:

Meanwell LCM-40DA DALI-yhteensopiva LED ohjain.

 

Ohjain täyttää DALI-väylän standardin IEC 62386.

Ohjain sisältää myös jännitesyötön DALI-väylään.

Saatavana myös 0-10V ohjauksella toimiva malli, ota yhteys projektimyyntiimme.

TAKUU: Takuu 3 vuotta.

 

 

VALOJEN OHJAUS JA HIMMENNYS

 

PUSH-DIM TOIMINTO

Push-dim toiminossa ohjaat valoa yhdellä painonapilla. Push-dim toiminto ei vaadi DALI-väylää joten se on erittäin helppo kytkeä. Painonappina voidaan käyttää yleisimpiä valokytkimiä. Näihin kytkimiin on yleensä saatavissa palautusjousi, joka on helppo asentaa kytkimeen. Painamalla kytkintä lyhyesti, ohjaat valot päälle ja pois päältä. Himmennyksen säätö säädetään painamalla kytkintä pidempään.

Kuvassa palautusjousi asennettuna Strömfors Artic sarjan 6/1 kytkimeen. Valmistajan tuotekoodi palautusjouselle on WDE0000011 ja sähkönumero on 2160585.

 

Ohjaimelle MWLCM40DA kytketään 230 vac jännite (AC/L ja AC/N). Palauttavalle painikekytkimelle (normaali kytkin palautusjousella) tuodaan 230 Vac jännite (L) ja painikekytkimen kytkintieto kytketään ohjamen PUSH liittimeen. LED valot kytketään normaalilla tavalla ohjaimen lähtöön (VO + ja -).

Painamalla kytkintä lyhyesti (0,1...1 sekunttia) valot menevät päälle tai pois päältä. Painamalla pidempään (1,5...10 sekuntia) valot himmenevät tai kirkastuvat sen mukaan, mikä oli aiempi asetus (alle 10% himmennys -> valot kirkastuvat). Ohjain muistaa viimeisen himmennystason, kun valot laitetaan seuraavan kerran päälle. Katso tarkemmat tiedot ohjaimen data-lehdestä: Mean Well LCM-40DA DALI-yhteensopiva LED ohjain.

 

Push-dim toiminnon kytkentä ohjaimeen.

 

 

Kuvassa Push-dim ohjaustoiminto käytänössä tehtynä mekaanisella palautusjousella varustetulla kytkimellä. Klikkaamalla kuvaa se suurenee.

 

Mekaanisella painonapilla tehdyn ohjauksen ehdoton etu on sen yksinkertaisuus. Järjestelmä vaatii kuitenkin sen, että Push-DIM johto on vedetty valmiiksi valokytkimeltä paikkaan, johon ohjain MWLCM40DA asennetaan. Yleensä ohjain asennetaa mahdollisimman lähelle LED valoa, jos kyseessä on LED paneli. Tällöin asennsupaikka on välikatossa.

Yhdellä painonapilla voidaan ohjata maksimissaan 10 kpl ohjaimia. Ohjaimet kytketään toisiinsa synkronointiväylän kautta. Ohjainten välisen kaapelin maksimi pituus on 20 metriä.

Kuvassa kolme ohjainta kytketty yhteen synkronointiväylän kautta.

 

Push-dim toiminnon kautta voidaan käyttä myös mm. langattomia on/off kytkimiä, esim. EnOcean toimilaitteita. Alla olevassa kuvassa on käytetty Osramin Touch-DIM tuotesarjaa, joka tukee EnOcean liitäntää. Sen lähtö on käytänössä releen kontaktorin lähtö. Niin kauan kuin kauko-ohjaimen nappia painetaan, on releen kärjet suljettuna. Releen kärkitieto tuodan ohjaimen MWLCM40DA push-dim liittimeen, jolloin toiminta on aivan kuten mekaanisella kytkimellä toteutettu liityntä. Tässä tapauksessa kytkimen sijaan rele, loppujärjestelmä liittyy vain releen kauko-ohjaukseen esim. radiotaajuuden kautta.

 

Push-dim toiminto Osramin Touch dim järjestelmällä tehtynä

Kuvassa Push-dim ohjaustoiminto tehtynä Osramin Touch dim järjestelmällä. Klikkaamalla kuvaa se suurenee.

 

Järjestelmän etu on siinä, ettei katkaisijoita tarvitse johdottaa. LED-ohjain MWLCM40DA ja EnOcean ohjauslaite (kuvan Touch DIM RC) voidaan asentaa esim. LED panelin välittömään läheisyyteen välikattoon. Koska kytkimet toimivat täysin radio-ohjattuna, ei kytkimille tarvitse tuoda yhtään johtoa. Näin valo-ohjauspisteitä voidaan sijoittaa tarpeellisiin paikkoihin myös jälkikäteen. EnOcean järjestelmä on oppiva ja siihen voidaan liittää useita eri kytkimiä ohjaamaan samaa laitetta tai laitteistoa. Ainoa huono puoli on se, että Touch DIM laitteet maksavat aika paljon. Hinta on kuitenkin edullinen verrattuna siihen, että valmiiseen asuntoon pitäisi alkaa asentamaan uusia johtoja ja valojen ohjauspisteitä jälkikäteen.

Osram ei ole ainoa EnOcean järjestelmän toimitaja, koska kyseessä on yleispätevä standardi. Muilta toimittajilta on saatavana myös edullisempia langattomia EnOcean järjestelmiä, jotka on liitettävissä samalla periaatteella MWLCM40DA ohjaimeen.

 

 

 

DALI-VAYLÄINEN OHJAUS JA HIMMENNYS

 

DALI väylä on kansainvälisesti standardoitu digitaalinen valojen ohjausväylä. Jos laitteet ovat DALI yhteensopiva eli ne täyttävät standardin IEC 62386, ne ovat liitettävissä toisiinsa. DALI järjestelmä sisältää minimissään DALI-ohjaimen ja sitä DALI-väylää pitkin ohjaavan toimilaitteen. Toimilaite voi olla yksinkertainen painonappi (tai painonapisto), digitaalinen potentiometri tai vaikka kiinteistön valaistuksenohjainjärjestelmä. Myös KNX pystyy myös ohjaamaan DALI-ohjattuja valoja, väliin tarvitaan KNX-DALI gateway.

DALI-toimilaitteita löytyy useilta eri valmistajilta ja toimittajilta. Koska DALI-väylä on standardi, ei yleensä ole tiedossa yhteensopivuusongelmia.

 

DALI-toimilaite (kuvassa DALIOMCUROT) kytkettynä ohjaamaan digitaalisesti ohjainta LCM40DA.

 

DALI-väylä vaatii jännitesyötön toimiakseen. Myymämme ohjain MWLCM40DA syöttää myös DALI-väylän jännitesyötön, joten et tarvitse muita lisäosia (esim. DALIPOWER). Riippuen toimilaiteesta, se joko kytketään tai ei kytketä 230 Vac jännitteeseen, osa laitteista toimii myös vain DALI-väylän syöttöjännitteellä (mm. jotkin painonapit ja liiketunnistimet). Näissä esimerkkikuvissamme on käytetty digitaalista potentiometriä (Osram DALI MCU), mutta sen tilalla voidaan käyttää myös painonappia ja painonapistoja, läsnäolo- ja liiketunnistimia jne. Niiden etuna on se, että valoja voidaan ryhmitellä ja ohjauksia voidaan ohjelmoida etu käteen eri tilanteisiin. Tämä on yleensä ammattilaisten työtä ja vaatii usein erillisen ohjelmointilaitteen. Kysy lisää tästä DALI-toimilaitteen toimittajalta.

 

Aiempi piirretty kytkentä käytännön kytkentänä. DALI-toimilaite (himmenninpotentiometri) on kytketty DALI-väylän kautta ohjaimeen MWLCM40DA. Klikkaamalla kuvaa se suurenee.

 

 

Näissä esimerkkikuvissamme on ohjattu LED-panelia 30x60 cm. Panelin sijaan voidaan käyttää myös muita virtaohjattavia LED valojamme (uppo- ja pinta-asennettavat). Esimerkiksi kaikki  XPlendid tuotesarjan valot voidaan ohjata näiden esimerkkien mukaisesti tällä ohjaimella MWLCM40DA. Myös uppo- ja pinta-asennettavat toimivat samalla periaatteella.

 

 

TÄMÄ OHJAIN SOVELTUU SELLAISENAAN MM:

 

Saatavana on myös tehokkaampi 60 W versio: MWLCM60DA

 

 

 

TUOTERYHMÄT

VERKKOMAKSUT

svm_2016 - OLD.jpg