Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic Pic

IR anturi, lähestymiskytkin.  Valot päälle automaattisesti.

Olisiko mukava, jos valo syttyisi automaattisesti, kun avaat jonkun kaapin oven? Vaikka keittiön pimeän alakaapin tai vaatekaapin oven? Entä olisiko mukavaa, jos valo syttyisi automaattisesti vetolaatikon aukaisusta? Olisiko tälläinen edes mahdollista? Vastaamme, että kyllä on, tälläinen toiminta on mahdollista  ja toteutus on erittäin helppoa. Tässä ohjeessa kerromme, kuinka tälläinen on mahdollista.

IR tunnistin, eli teknisemmin lähestymisanturi, havaitsee kun joku kappale tulee anturin välittömään läheisyyteen. Kappale voi olla kaapin ovi, oma käsi, vetolaatikon pohja,, liukuovi, vaatehuoneen ovi, käytänössä ihan mikä tahansa kappale. Ja tämän tiedon avulla voidaan ohajta valoja. IR (infrapuna) lähestysanturia voidaan käyttää monella eri tavalla. Sillä voidaan ohjata valot päälle ja pois esim. oven asennon mukaan (auki / kiinni) tai valoja voidaan ohjata päälle ja pois oman käden liikkeellä.

Käden liikkeellä päälle / pois päältä ohjattavat valot syttyvät, kun käsi tuodaan anturin läheisyyteen (etäisyys noin 5 cm). Kun käsi tuodaan uudestaan anturin läheisyyteen, vaihdetaan ohjausta eli sammutetaan valot. Koska anturin kantama ei ole suuri, soveltuu IR anturi hyvin valokytkimeksi, koska tahaton liike ei sytysä ja sammuta valoja.


Kuvassa on uppoasennettava LED lista XPUC2711IR, johon on integroitu myös IR anturi. Tuomalla käsi anturin lähelle, saadaan valot ohjattua päälle ja pois päältä.


Kaapiston, huoneen, auton, venee oven, vetolaatikon tms. mukaan ohjattavat valot sytyvät ja sammuvat IR anturin ohjaamana siten, että kun anturi havaitsee esim. oven olevan lähellään, valot on sammuksissa. Kun oven aukaisee (tai laatikon vetä auki), niin valot syttyvät automaattisesti.Kaapin oven avaaminen sytyttää valot IR anturin avulla. Valo myös sammuu kun ovi laitetaan kiinni.

 

IR anturia eli lähestymisanturia voidaan käyttää monissa eri sovelluksissa, kotona, mökillä, veneessä, autossa, matkailuautossa......

 • kaapin valo ohjataan oven asennolla. Avaaminen sytyttää valon, sulkeminen sammuttaa.
 • valojen sytytys tuomalla käsi IR anturin lähelle. Valot sammuvat, kun käsi tuodan seuraavan kerran anutin lähelle

IR tunnistimella ei tarvitse ohjata kaikkia tilan valoja päälle.  IR anturi saadaan toimimaan kotona, mökillä, veneessä, matkailuautossa jne. Saat sen toimimaan myös 12V tai 24V aurinkosähköjärjestelmissä.

  

 

IR ANTURI

Samaa anturia saa joko irtonaisena tai valomekaniikkaan integroituna. Irtonainen anturi voidaan asentaa uppoasennuksena reikään tai mukana toimitettavilla pinta-asennuskoteloilla. Anturin näkyvän osan halkaisija on 17 mm ja syvyys noin 16 mm. Asennusreiän halkaisija on 13 mm ja upostussyvyys 12 mm. Anturi voidaan asentaa pinta-asennuskotelolla joko pysty tai vaakasuuntaan tarpeen mukaan. Yleensä, jos ohjaus otetaan avattavasta kaapista, se asennetaan vaakatasoon. Lisää tietoa löytyy käyttö ja asennusohjeistamme, jotka on ladatavissa oikealla levasta valikosta.

     

Kuvassa PIR anturi pintakotelosisaan. Toimitukseen sisältyy vaaka ja pystymallinen kotelo.


Anturissa on noin 270 cm pitkä liitäntäjohto. Johto on kolminapainen. Johtoa on mahdollista jatkaa, mutta yleensä ohjain voidaan asentaa niin lähelle anturia, ettei tarvetta jatkamiselle ole. Anturi kytketään aina ohjaimeen, joka tukee IR toimintoa. Ohjaimena voidaan käyttää suoraan LED valoja ohjaavaa ohjainta. Suuremmissa järjestelmissä voidaan ohjata kontaktoria, jolloin kuorman määrälle ja laadulle ei aseteta rajoituksia anturin suhteen.Kuvassa IR anturin toimituspakkauksen sisältö.

IR anturin tuotekortiin pääset tästä (aukeaa uuteen ikkunaan):  IR anturi koteloilla XPADC70IRLLENS.
IR TOIMINTOA TUKEVA LED OHJAIN.

IR tunnistin voidaan kytkeä suoraan 700 mA.n LED ohjaimeen XP70IR16. Klikkaamalla ohjaimen tuotekoodia, aukeaa ohjaimen tuotekortti erilliseen ikkunaan. Ohjaimeen voidaan kytkeä maksimissaan 18 W LED kuorma, nimellinen käyttöjännite on 24 V, mutta ohjain toimii osakuormalla myös 12 V jännitteellä. Ohjain toimii myös pulssisuhteella toimivalla himmenntimillämme. Ohjaimesta on myös versio, jossa on oma jännitelähde, jolloin sen saa toimimaan 230 Vac jännitteellä. Tästä pääset tämän ohjaimen XPADC70IR16 tuotekorttiin.

Ohjaimen kytkeminen on erittäin helppoa, varsinkin jos koko valaistus tilassa tehdään käyttämällä XPlended sarjan tuotteita. Tällöin vain liität osat toisiinsa pikaliitimillä, etkä tarvitse edes sähkömiestä paikalle. Tämän ohjeen lopussa on esitelty malliksi valmis tuotepaketti, jonka tilaamalla saat kerralla kaiken. Voit ottaa paketin pohjaksi, ja muuttaa sitä tarpeittesi mukaan. Alla on perieetepiirro, mistä osista Xplended valoilla tehtävä järjestelmä koostuu.

Piirroksen järjestelmässä on:

 •  LED ohjain XP70IR16 jännitelähteellä on LED ohjain XPADC70IR16, joka toimii 230 Vac jännitteellä. Voit itse asentaa tämän ohjainkokonaisuudenyksinkertaisesti laittamalla virtajohdon pistorasiaan.
 • Ohjaimen anturi, tässä tapauksessa IR anturi XPADC70IRLLENS
 • Ohjaimeen kytkettävä liitinlevy. Ohjaimessa on liitin yhdelle LED valolle. Jos et halua tehdä yhtään johtotöitä, niin tilaamalla ohjaimeen liitettävän liitinlevyn, saat kytkettyä LED valot ohjaimeen ilman johtojen katkomista ja liitosten tekemistä. Valittavanasi on liitinlevy XPLLLEVY3PIN, johon voit liittää 1-3 LED valoa, tai XPLLLEVY6PIN, johon voit liittää 1-6 kpl LED valoja. Klikkaamalla tuotenumeroa, saat kyseisen tuotteen tuotekortin auki. 
 • Tarpeellinen määrä LED valoja oman valinnan mukaan. LED valo voi olla mikä tahansa Xplended tuotesarjan LED valo. Mikäli LED valo sijoitetaan kaus LED ohjaimesta, niin voit käyttää valmiita jatkojohtoja (välijohtoja), joitaa saa 100 cm pituisena (XPEW100) ja 200 cm pituisena (XPEX200)

Ohjain XP70PIR16 voi siis ohjata 18W LED kuormaa, joita ohjataan 700 mA:n virralla. Jos tarpeesi on kytkeä saman IR tunnistimen perään suurempi kuorma tai valoja, joita ei ohjata 700 mA:n virralla, onnistuu sekinn. Tällöin ohjainta käytetään ohjaamaan relettä tai kontaktoria.

Ohjaimen XP70IR16 liitännät on selostettu käyttöohjeissamme. Ohjeet on pdf-formaatissa ja ladattavissa myös alla olevista linkeistä:


Ohjaimessa on liukukytkin, jonka asenolla valitaan IR ohjauksen toiminne. Valittavana ovat "cabinet" tai "waiving". CABINET toiminne: kun anturi havaitsee läheisyydessään (1-5 cm) kohteen (oma käsi) vaihtaa ohjain tilaansa (vuoron perään on / off).  WAVING toiminne: Kun kohde on anturin lähellä (esim ovi), ohjaus on poissa päältä. Kun esine poistuu anturin läheisyydestä (ovi aukeaa), ohjaus menee päälle.IR TOIMINTOA TUKEVA LED OHJAIN OHJAA RELETTÄ TAI KONTAKTORIA

Kun ohjattava teho on suurempi kuin 18W tai ohjattavia valoja ohajtaan muulla virralla tai jännitteellä, käytetään ohjainta XPADC70PIR16 ohjaamaan relettä tai jopa kontaktoria. Käymme tässä läpi tilanteen, jossa ohjataan relettä. Kontaktori ei ohjausteknisesti muutu juuri mitenkään, mutta asennukseen tarvitaan aina alan ammattilainen, joten emme tässä sekoita ajatuksia sen osalta.

Tässä kytkennssä yhtään LED valoa ei kytketä PIR toiminnaliseen LED ohjaimeen XPADC70PIR16, vaan sitä käytetään ohjamaan ainoastaan relettä, joka puolestaan kytkee ohjattavat valot päälle. Rele voi ohjata kaiken tyyppisiä LED valoja, jolloin voit sekoittaa samaan ohjaukseen esimerkiksi LED valonauhaa, LED listoja ja spotteja tai vaikka LED panelin. Edes valojen käyttöjännitteen ei tarvitse olla sama (käytetään useampaa relettä), vaikka sekoittamiseen ei ole mitään tarvetta. Meiltä löytyvät tarvittavat valot kaikille käyttöjännitteille. Alla on
periaatekuva, kuinka rele, jännitelähde ja kuorma kytketään tuotteeseen.

Olemme paketoineet eli tuotteistaneet kuvassa olevan paketin ohjauksen osalta, sen voi tilata sen yhtenä tuotteena. Tähän ohjainpakettiin on helppo lisätä varsinaisia valoja. LED nauhat ja osa LED listoista kytketään sellaisenaan, monet muut LED valot (kuten Xplended tuotesarja) taas kytketään erillisen LED ohjaimen kautta, joka tilataan yhdessä LED valon kanssa. Useissa tapauksissa monta LED valoa voidaan kytkeä yhden ohjaimen ohjattavaksi.


Jos muunnat 230 vac alemmaksi, voi käyttää kumpaa tahansa käyttöjännitettä. Jos käytät tehoikkaimpia LED nauhoja, suosittelemme valitsemaan 24 V jännitteen.

Alla on valmiin tuotepaketin "kytkentä". Pakettiin kuuluu kaikki tarvittavat johdot, liittimet, rele ja PIR anturi, eli voit tehdä alla olevan kuvan kytkennän paketilla.

 Kytkentä käytännössä:

 • kytke IR anturi ohjaimeen XP70IR16 (kuvassa IR24700106)
 • kytke käyttösähkö ohjaimelle XP70IR16 (kuvassa IR24700106)
 • kytke rele (käämi) ohjaimen XP70IR16 (kuvassa IR24700106) lähtöön.
 • kytke käyttösähkön plus releelle (sen kytkimen tuloon)
 • kytke kuorma olus eli valot releen kytkimen lähtöön
 • kytke kuorman miinus suoraan käyttöjännitteeseen.

Edellinen esimerkki on ns. yhteiskatodi, eli siinä miinus on yhteinen. Jos on tarve, voit myös kytkeä järjestelmän yhteisanodiksi (plus), mutta tälläinen tarve on erittäin harvinainen.

Kytke aina LED nauhat ja valot relen lähtöön, kuva ohjain (Driver, IR24700106) toimii kytkennässä ainoastaan releen (releiden) ohjaimena. LED valoja siihen ei kannata kytkeä.

Tuotepakettimme (PIRRELE) toimii sellaisenaan suoraan esimerkiksi aurinkosähköllä toimivissa mökeissä, asuntovaunuissa, veneissä, autoissa jne. Mikäli käytössäsi on vain 230 Vac jännite, tarvitse jännitelähteen, jolla muutat käytössäsi olevan käyttösähkön LED valojärjestelmälle sopivaksi. Jos käytät pistokkeellisia jänitelähteitä, voit tehdä kaikki kytkennät itse. Ylemssä periaatekuvassa  onkin piiretty kyseinen jännitelähde.

 

RAJOITTEET

Anturi toimii siten, että se itse lähettää IR säteilyä ja mittaa heijastuksena palaavan infrapunan. Koska IR anturi perustuu infrapunaan, tulee IR-anturin asennuksessa huomioida muut voimakkaat infrapunalähteet, koska anturi saa tällöin jatkuvasti vastaanotettavaa infrapunaa. Tälläisiä IR lähteitä ovat esimerkiksi kaikki hehkuvat ("punahehkuiset") metallit kuten hehkulamppu ja keraaminen lliesi. Tällöin tulee kiinnittää huomiota siihen, kuinka anturi asennetaan suhteessa voimakkaaseen IR-lähteeseen.  Koska anturi "katsoo" suoraan eteensä, ei pahasti häiritseviä IR lähteitä voi sijaita suoraan anturin edessä noin 120 cm päässä siitä. Etäisyys riippuu IR lähteen voimakkuudesta.

Etäisyys noin 120 cm on mitattu 100 W hehkulampulle. Keraanisen liesitason osalta etäisyyttä ei ole mitattu, koska välitilan korkeus on aina alle edellä mainitun 120 cm (keraaminen liesitaso on voimakkaampi IR lähde).

 

 

MITEN ANTURI VOIDAAN ASENTAA JA MITEN SITÄ VOIDAAN KÄYTTÄÄ VOIMAKKAAN ULKOISEN IR LÄHTEEN LÄHELLÄ?

 

Anturi toimii siis siten, että se itse lähettää IR säteilyä ja mittaa heijastuksena palaavan IR, jonka perusteella se havaitsee esineen tai käden lähellä olemisen. Anturin herkkä alue on noin 2-5 cm. Jos anturi osoittaa suoraan voimakasta IR lähdettä kohden (esim. keittiön kaapin alapinnasta suoraan alas kohti keraamista liettä), niin valojen ohjaus toimii siten, että käsi tuodaan ulkoisen IR lähteen suunnasta anturille. Kun käsi, joka estää ulkoisen infrapunan pääsyn anturille, tuodaan rauhallisesti noin 10 cm päästä anturille, pystyy se mittaamaan oman lähettämäsnä infrapunan ja kytkin toimii moitteetta.

 

Kuvassa on voimakas ulkoinen IR lähde suoraan IR-anturin edessä. Kämmen tuodaan aluksi anturin ja IR-lähteen välii, kuvassa kämmen sininen "este".  Kämmen estää ulkoisen infrapunasäteilyn pääsyn anturille. Sen jälkeen kämmen tuodaan kohti anturia (pistekatkoviiva pitkin nuolen suuntaan), jolloin anturi havaitsee käden ja kytkin toimii. jos kämmen tuodaan IR anturin eteen sen herkälle alueelle sivusta, ei anturi havaitse infrapunan määrän kasvamista, koska se saa jatkuvasti infrapunaa niin suuren määrän ulkoiselta lähteeltä jo ennen kämmennen tuomista sen eteen..

 

Ylemässä kuvassa on esitetty tapa, jolla IR anturi saadaan toimimaan voimakkaassa ulkoisessa infrapunasäteilyssä. Koska IR-anturin käyttö siten, että se on sijoitettuna piiloon ei ole kovin suositeltavaa (vaikeampi käyttää), emme suositelle tämän järjestelyn käyttämistä, vaan parempi järjestely on kuvattu alemmassa kuvassa. Lisäksi on pieni mahdollisuus siihen, että ulkoinen IR lähde saattaa aikaansada tahattomia on / off toimintoja, vaikka emme testeisämme ole tälläistä havainneet.

 

Kuvassa näkyy IR anturi ja voimakas IR lähde. IR anturi osoittaa kameraa kohden, joten keraaminen liesi ei haittaa lainkaan anturin toimintaa.

 

IR anturi kannattaakin asentaa niin, että se on näkyvissä käyttäjälle ja se ei osoita suoraan kohti ulkoista IR-lähdettä, jos sellainen on. Koska anturi on näkyvissä, on valojen toimintaa lisäksi huomattavasti helpompi ohjata kädellä. Käytänössä kuvan asennuspaikka on osoittautunut erittäin hyväksi. Koska anturin herkkä alue on vain muutanmia senttejä, ei liikkuminen lieden ja työtason edessä aiheuta tahattomia valojen ohjauksia. Anturin mukana toimitetaan kaksi erillaista asennuskoteloa, joiden ansiosta anturi on mahdollista asentaa eri asentoihin tilanteen mukaan.

 

 

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niinsanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä keromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymmämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponetteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Useista tuotteista olemme mitanneet myös mm. valon spektin ja nämä mittaukset jatkuvat. Värintostoa emme mittaa, koska värintoistoindeksiin (CRI) liittyy suuri problematiikka, sen referenssi kun on toistaiseksi vielä virheellinen ja sitä ollaankin kansainvälisesti siksi muuttamassa (tilanne 2013). Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (Declaramation of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teetää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).

Ilmainen toimitus

Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut Toimituskulut

TUOTERYHMÄT

VERKKOMAKSUT

svm_2016.jpg