LED paneelit

LED paneeli tuottaa huonetilaan tasaista ja hyvälaatuista yleisvaloa. LED paneeli sopii käytettväksi kotona, toimsitossa, liikehuoneistoissa sekä julkisissa tiloissa. LED paneeleita voidaan asentaa useilla eri tavoilla, pinta-asennuskena, uppoasennuska, roikkuasennuksena, akustolevyn paikalle alaslaskussa, valokiskoon jne.

LED PANEELIEN KOTELOINTILUOKKA, ASENNUS- JA KÄYTTÖYMPÄRISTÖ

Valokas LED paneelimallistosta löydät sekä IP20-luokkaisiaettä IP44-luokan LED valopaneeleita. IP20 luokan paneelit ovat yleisempiä ja sopivat sellaisenaan käytettäväksi kuivissa sisätiloissa ja tietyin reunaehdoin märkätiloissa kuten pesuhuoneissa joissa ei ole ovea saunaa. IP44-luokkan paneelit sopivat asennettavaksi lisäksi kaikkiin märkätiloihin. Löydät eri kotelointiluokat (IP luokka) LED-paneelin tuotekortista.

LED PANEELIEN HIMMENTÄMINEN

Valokas LED paneeli sellaisenaan on himmennettävä. 230 Vac toimivien Valokas LED paneelien mukana toimitetaan aina LED vakiovirtaohjain (tekstissä myöhemmin lyhennettynä ohjain). Toiminnallisesti himmennys tapahtuu tässä ohjaimessa. Himmennysmenetelmiä eli kuinka himmennystä säädetään (ohjataan) on monenlaisia, joten myös himmennettäviä LED paneeleja on saatavana myös monella eri himmennysmenetelmällä. Niistä alla enemmän. Koska himmennettävät ohjaimet ovat monimutkaisempia, ne myös maksavat jonkin verran enemmän. Tästä syystä toimitamme LED paneeleita myös ei-himemmennettävänä mallina. Tällöin tuotepaketti sisältää ei-himmennettävän LED ohjaimen, joten silloin tuotekokonaisuus ei ole himmennettävä. Paneeli on kuitenkin mahdollista saada himmennettäväksi vaihtamalla siihen himmennettävä LED ohjain. Näitä on myynnissä erikseen. Ohjaimen omatoiminen vaihto vaatii jonkin verran tietämystä (ymmärrys paneelin ohjausvirrasta ja -jännitteestä), joten emme suosittele vaihtoa ilman, että tiedät varmasti mitä olet tekemässä. Voit aina kysyä neuvoa myös ammattitaitoisesta myynnistämme, jos olet vaihtamassa ohjainta Valokas LED paneeliisi.

TRIAC TYYPPISELLÄ SÄÄTIMELLÄ OHJATTAVA LED PANEELIN HIMMENNYS

Tämä säätötapa on se perinteinen ns. hehkulamppujen himmennysmenetelmä. Voit lukea lisää tästä himmennysmenetelmästä artikkelistamme TRIAC / TYRISTORITYYPPISET SÄÄTIMET.  Tämä säätömenetelmä on hieman ongelmallinen. Säätömenetelmä on kehitetty hehkulangalla toimivan valolähteen (hehkulamppu) ohjaukseen, jolloin jännitteen tehollisarvoa säädetään alemmaksi kun valoa himmennetään. Koska nykyaikaiset valot (kuten LED valot) toimivat kuitenkin aina elektroniikalla ohjattuna (LED komponentin läpi kulkevaa virta pidetään vakiona), on usein se tilanne, ettei tämä elektroniikka toimi hehkulamppujen säätimellä halutulla tavalla. Näin ollen säätimien ja ohjaimien yhteensopivuus ei ole taattu. Jollain hehkulamppujen säätimellä joku ohjain voi toimia, mutta toisen mallisella säätimellä se ei vastaavasti toimi. Jos taas ohjain vaihdetaan, se ei toimi edellisellä säätimellä. Alalla onkin yleinen sanonta: ”ainahan ne valot vähän vilkkuu säädettäessä”. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla. Yhteensopivuusongelmien takia emme juurikaan tue tätä säätömenetelmää. Niissä tuotteissa joissa tämä mahdollisesti vielä on, julkaisemmekin yhteensopivuustaulukon eri säätimelle.

Me olemme testanneet myymiemme Triac-säätimien ja LED-ohjainten keskinäisen yhteensopivuuden.

0/1-10V SÄÄTÖJÄNNITTEELLÄ HIMMENNETTÄVÄ LED PANEELI

Tässä säädössä himmennystä ohjataan langallisesti (tai langattomasti) 1-10V säätöjännitteellä. Säätimenä voidaan käyttää esim. hehkulamppujen himmentimen näköistä 1-10V säädintä, joita on markkinoilla saatavana kaikkiin kalustesarjoihin (esim. Exxact, Impressivo yms). Koska tämä säätömenetelmä on standardisoitu, se on hyvin yhteensopiva eri laitteiden välillä. Tästä syystä tämä on ensisijainen valintamme Valokas LED paneelien himmennyksen säätöön. Lisää tietoa saat tästä himmennyksen säätömenetelmästä artikkelistamme: Himmennysmenetelmä 1-10V

DALI OHJAUKSELLA HIMMENNETTÄVÄ LED PANEELI

DALI ohjauksella himmennettävässä LED-paneelissa himmennystä ohjataan langallisesti digitaalisella DALI-väylällä, joka on alalla hyvin standardisoitu ja siten yhteensopivuusongelmia ei ole. DALI ohjaus on jatkokehitys analogisesta 1-10V säädöstä tuoden mukanaan hyvin paljon lisäominaisuuksia säätöön ja valojärjestelmän kokonaisvaltaiseen ohjaukseen. Se kuitenkin toimii hyvin myös yksinkertaisissa yhden valon ohjauksissa. Säätimenä voidaan käyttää esim. hehkulamppujen himmentimen näköistä DALI-säädintä, joita on markkinoilla saatavana kaikkiin kalustesarjoihin (esim. Exxact, Impressivo yms). Koska myös tämä säätömenetelmä on standardisoitu, se on hyvin yhteensopiva eri laitteiden välillä. Tästä syystä Valokas LED paneeleita saa myös DALI-ohjattavana. Usein DALI-ohjattava paneeli toimii myös painikenappiohjauksella (kts seuraava kohta).

PAINIKENAPILLA (PUSH-DIM, SWITCH-DIM) HIMMENNETTÄVÄ LED PANEELI

Tämä painikenapilla toteutettu säätömenetelmä on myös hyvin suosittu, koska se johdollisena luotettava ja hankintakuluna edullinen. Lisäksi sen käyttö on helppoa ja loogista. Lähes mistä tahansa valokytkimestä (esim. Exxact, Impressivo yms) saa painikekytkimen asentamalla siihen ns. impulssijousen (palautusjousi). Tällöin yhdellä palauttavalla katkaisijalla hoidat valon päälle kytkemisen sekä himmennyksen. Suuressa osassa DALI ohjauksella toimivista Valokas LED paneeleissa on ohjaimessa push-dim toiminto. Lisäksi myyntivalikoimassamme on muutama LED virtaohjain, joissa on tämä push-dim toiminto, jolloin voimme toimittaa eri tilauksesta LED paneelit tällä säätötavalla. Lisää tietoa saat tästä himmennyksen säätömenetelmästä artikkelistamme: Himmennysmenetelmä Switch DIM (Push-DIM). Eli painikenapilla himmennys.

KNX OHJAUKSELLA TOIMIVA HIMMENNYS

KNX on yleinen kiinteistöautomaation ohjausjärjestelmä. Se ei ole aivan parhaimmillaan ohjaamaan valaistusta, koska se on pääasiassa tarkoitettu LVI puolen ohjauksiin. KNX:stä pääsee kuitenkin DALI gatewayllä DALI ohjauksiin, joten usein näin toimitaan. Voimme kuitenkin toimittaa suoraan KNX:ään kytkeytyviä LED ohjaimia, jos tuo silta KNX:n ja DALI:n välille ei jostain syystä tule järjestelmääsi. Ota yhteys myyntiimme ([email protected] / 020 7579 890) jos tarvitset tälläisen LED paneelin.

LANGATON HIMMENNYS (JOUSTAVA)

Langaton säätö tehdään radio-ohjauksella, jonka kantomatka vapaassa tilassa on n. 50 m. LED paneelien ohjaimeksi vaihdetaan esim. Joustava sarjan vakiovirta-ohjain SRP1009CC. Lisäksi tarvitse jonkun langattoman katkaisijan, kosketuspaneelin tai kiertonuppisäätimen. Erillaiset vaihtoehdot on lueteltu SRP1009CC:n tuotekortissa suorine linkkeineen kyseiseen langattomaan kytkimeen. Lisää tietoa saat tästä himmennyksen säätömenetelmästä tuotteen SRP1009CC tuotekortista. Rajaa näitä tuotteita haussa hakemalla Joustava sarjan tuotteita.

ZIGBEE OHJAUKSELLA HIMMENNYS

Zigbee on digitaalinen standardoitu ohjausmenetelmä, joka on todennäköisesti yleistymässä LED valojen ohjauksessa. Myyntivalikoimassamme on joitakin LED virtaohjaimia ja ZigBee säätimiä / ohjaimia (katkaisijoita ja kauko-ohjaimia), jotka toimiva ZigBee ohjauksella. Voimmekin toimittaa eri tilauksesta LED paneelit myös tällä säätötavalla. Ota yhteys myyntiimme ([email protected] / 020 7579 890) jos tarvitset tälläisen LED paneelin.

WIFI-VERKON KAUTTA SÄÄTÖ (älylaitteella)

Valoja voidaan säätää myös WiFi verkon läpi älylaitteella (Android tai IOS). Tällöin edellä kuvattu langaton säätö liitetään WiFi verkkoon erillisellä WIFI sillalla (gateway). Tuote: SR2818. Lisää tietoa saat tästä himmennyksen säätömenetelmästä kyseisen tuotteen tuotekortista.

Z-WAVE OHJAUKSELLA HIMMENNYS

Z-Wave on digitaalinen standardoitu ohjausmenetelmä, jota käytetään myös LED valojen ohjauksessa. Myyntivalikoimassamme on joitakin LED virtaohjaimia ja Z-wave säätimiä / ohjaimia (katkaisijoita ja kauko-ohjaimia), jotka toimiva Z-Wave ohjauksella. Voimmekin toimittaa eri tilauksesta LED paneelit myös tällä säätötavalla. Ota yhteys myyntiimme ([email protected] / 020 7579 890) jos tarvitset tälläisen LED paneelin.

DMX512 OHJAUKSELLA TOIMIVA HIMMENNYS

DMX512 on vanha digitaalinen ohjausmenetelmä jota käytetään mm. teatterimaailmassa valojen ohjaukseen hyvin laajasti. Sen sijaan kotien valojen ohjauksessa se ei ole niin kovin yleinen. Myyntivalikoimassamme on joitakin LED virtaohjain, joita ohjataan DMX512 väylän kautta. Voimmekin toimittaa eri tilauksesta LED paneelit myös tällä säätötavalla. Ota yhteys myyntiimme ([email protected] / 020 7579 890) jos tarvitset tälläisen LED paneelin.

LED PANEELIN RAKENNE JA LAATU

Paneeli on todella ohut mullistavan rakenteensa johdosta. Se on vain 12 mm paksuinen. LED paneelin kehys on polttomaalattua alumiinia (Al6063). Alumiinin paksuudessa (paksuus 3 mm) ja rakenteessa on otettu huomioon LED komponenttien jäähdytys, joten sen massa on riittävä. Tämän johdosta paneelin pintalämpötila huoneenlämmössä (24 astetta) tehtävässä pitkäaikaistestissä on maksimissaan 42 astetta. Useat valmistajat säästävät alumiinin paksuudessa, jolloin LED komponentit eivät jäähdy riittävän hyvin ja niiden elinikä on siksi lyhyt. Paneelissa LED komponentit on sijoitettu paneelin sisäsivuille alumiisen rungon ja valojohteen väliin. Komponenttien ja alumiinin välissä on hyvin lämpöä johtavaa väliainetta, joka takaa LED komponentin hyvän jäähtymisen ja pitkän iän. Lämmönjohde myös liimaa LED komponentit kiinni valon runkoon, jolloin niiden sijainti on optimaalinen suhteessa valojohteeseen. Monissa näkemissämme LED paneeleissa LED komponentin ja alumiinisen kehyksen välissä ei ole lainkaan lämpöä johtavaa materiaalia (pelkä ilma!), jolloin LED komponentit käyvät liian lämpimänä ja se alentaa niiden elinikää ja valotuottoa.

VALOJOHDE

LED:in tuottama valo johdetaan paneelin sivuista erityisesti tähän tarkoitukseen kehitetyllä reflektoivalla PMMA johteella (ns. Edge Lit teknologia). Valojohteeksi (LGP, light guide plate) on pitkällisten ja perusteellisten testien perusteella valittu Chimei Corporationin (Taiwan) valmistama PMMA valojohde (materiaali Acryrex). Valojohteella on erittäin suuri merkitys valon tasaisuuteen ja laatuun. Koska valolähteet ovat valopaneelin sivussa, on valojohteen laadulla suuri merkitys siihen, että valo on täysin tasainen. Joskus näkee juovikkaita ja epätasaisia valopaneeleita ja syy on usein valojohteessa. Valojohde on valon sisärakenteissa eikä se näy ulos.

DIFUSORI ELI VALON LEVITTÄJÄ

Diffusori hajoittaa valoa. Se on valoaukon uloin osa joka on myös näkyvissä. Diffusorin tehtäviä ovat valon hajoittaminen ja heijastusten vähentäminen (ns. Anti-Glare pinta). Useilla diffusoireilla, joiden laatuun ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota, on myös ikävä taipumus muuttaa valon ominaisuuksia. Myös valojohteen materiaaleilla on erittäin suuri merkitys valon laatuun. Kaikki materiaalit joiden läpi valo kulkee, toimivat käytännössä valon suodattimena. Tämä tarkoittaa, että osa valon spektrin aallonpituuksita suodattuu muita enemmän pois ja siksi värit eivät toistu oikein eli valon värintoistoindeksi ei ole kovin hyvä.

VÄÄRÄNLAINEN DIFFUSRI MUUTTAA VALON OMINAISUUKSIA

Valojohde ja diffusori muuttavat myös valon värilämpötilaa, koska osa valon spektrin aallonpituuksista suodattuu pois. Olemmekin mitanneet joidenkin valmistajien diffusoreista jopa 1000 K:n muutoksen ennen ja jälkeen diffusorin. Valmistajat ilmoittavat yleensä paneeleiden värilämpötilan niissä käytettyjen LED komponenttien värilämpötilan mukaan. Jos valojohde tai diffusori muuttaa valon värilämpötilaa (myös spektriä), ei se todellakaan ole toivottava tilanne, koska esimerkiski haluttu 4200 K voisi muuttua lopulta 3200 K:si. Asiakas saakin lämpimän valkoista kellertävää valoa tuottavan valon vaikka hän halusi paljon puhtaamman valkoisen, vähemmän keltaisen. Sen lisäksi että valitsemme huolella materiaalit ja määrittelemme tarkasti komponenttien värilämpötilan, me myös mittaamme aina valokokonaisuuden tuottaman värilämpötilan. Kyseinen mittaustulos löytyy lisäkuvista. Siitä löydät myös hyvin monet muut valotekniset parametrit spektreineen ja värintoistoindekseineen. Teemme myös maahantuomista eristä seurantamittauksia. Näin pystymme takamaan sen, että saat varmasti sellaisen valon kun mitä teknisien tietojen mukaan olet ostamassa.

PMMA MATERIAALI

PMMA johteen paksuus tulee olla sovitettu LED komponenttien koon mukaan. LED paneeleissamme johteen paksuus on 4 mm. Kun valojohteen paksuus on oikea, saadaan LED komponentin tuottamasta valosta suurin osa siirrettyä hyötykäyttöön. Joillakin valmistajilla valojohteen paksuus on liian ohut, jolloin osa valosta ei johdu valojohteeseen ja sitä kautta lopulta valosta ulos. Syynä se vanha syy, halvennetaan tuotetta eli säästetään materiaalipaksuudessa.

Jotta valo olisi kaikkiaan kuitenkin laadukas, ei pidä unohtaa mitään osa-aluetta. Niinpä panostamme myös itse LED komponentin laatuun. Emme salli käytettäävksi halpoja heikkolaatuisia LED komponentteja. Meillä on tiukat vaatimukset ja pidämme niistä kiinni. Mm. värilämpötilalle on asetettu hyvin tiukka toleranssi (+/- 100K). Toleranssi on tiukka, koska samalla vaadimme että komponentti tuottaa vähintään 85 lm/W (osa paneeleista 100 lm/W) ja värintoistoindeksin ollessa vähintään 90. Nämä kaikki kolme parametria yhdistettynä ovat hyvin tiukat vaatimukset. Valokas LED paneelit toistavatkin värit kirkkaasti ja kauniisti. Paneelin spektri onkin hyvin leveä ja tasainen. Katso vaikka lisäkuvista.

LED PANEELIN RUNKORAKENNE

Valon runkorakenne, tausta ja kehys on alumiinia. Tausta on ulospäin sininen, koska alumiinin pinnassa on vielä alumiinitehtaan jäljiltä suojamuovi paikoillaan. Se on poistettavissa.

Asennusjouset ovat myös vankaa tekoa. Niiden materiaali on ruostumatonta terästä ja ne on rakenteeltaan tukevat ja pitävät LED paneelin katossa lujasti. Myös kaikki ruuvit on ruostumatonta terästä.

LED paneelin valmistajalla on ISO-9001 laatusertifikaatio. Kaikki LED paneelit on CE hyväksyttyjä. Muut hyväksynnät: FCC, TUV, RoHS, SAA, UL

VALOKAS LED PANEELIEN ELINAIKAODOTE

LED komponentin elinikäodote (*) on vähintään 50000 tuntia, jolloin alkuperäisestä valomäärästä on jäljellä 80%. Elinikä perustuu standardi LM80 testiin. Standarditestiin perustuva elinaikaodote on kerrottu kyseisen LED paneelin tuotekortissa.

HYVÄKSYNNÄT

CE-hyväksytty
Täyttää vaatimuksen EN60598 ja EN62031 (LVD test report, testauslaitos Shenzhen ECT Testing Technologu Co., LTD)
Täyttää vaatimuksen EN55022 ja EN61000 (LVT test report, testauslaitos Shenzhen ECT Testing Technologu Co., LTD)
EMC yhteensopica (Declaration of Conformity, täydellinen EMC-test report, testauslaitos Shenzhen ECT Testing Technologu Co., LTD)
FC hyväksytty (USA)
RoHS (lyijyttömyys)
LED paneelin valmistajalla on ISO-9001 laatusertifikaatio. Kaikki LED paneelit on CE hyväksyttyjä. Muut hyväksynnät: FCC, TUV, SAA, UL

Katso myös LED paneeleiden asennusvinkit artikkelistamme, jonka löydät valikosta Käyttöohjeet ja vinkit valojen asennukseen.