Tuote-esittelyssä LED paneelit.

 

LED paneelit ovat erittäin suosittuja valoja valaistuksen tekemisessä, oli kyse sitten kodin, toimiston tai julkisen tilan valaisusta. LED paneeleita on tarjolla pyöreinä ja suorakulmaisina, on pinta- ja uppoasennettavaa tai jopa vaijereista riiputettavaa mallia. Paneeleita on tarjolla useilla eri valotehoilla, eri värilämpötiloilla ja jopa säädettävällä värilämpötilalla. Myös RGB LED paneeli on saatavilla, jos haluat väriä elämääsi.

 

LED -paneelin etuja

Koska LED paneelin valon aukemiskeila on hyvin leveä, se soveltuu parhaiten yleisvalon antajaksi. LED paneelin ylivoimainen etu suhteessa pistemäisiin valolähteiin (mm. perinteiset uppoasennettavat valot) on siinä, että paneelin valoaukon koko on hyvin suuri ja se antaa siten tasaisen valon.

Mikäli valot upotetaan kattoon, on LED paneelilla kaksi ylivoimaista etua. Sen upotussyvyys on vain sentin kaksi ja se ei lämpene. LED paneeli on erittäin ohut (tyypillisesti 12...15 mm) ja tämä ohuus on etu lähes kaikissa asennuksissa. Myös se, että valo ei lämpene antaa asennuspaikoille uusia ullottuvuuksia. Ja tietysti viileä valo ei hukkaa energiaa lämpönä harakoille.

 

LED -paneelin rakenne

LED paneeli koostuu valon rungosta (alumiini), LED komponenteista (kiinni valon rungossa), diffusorista, valojohteesta ja asennusosista kuten esimerkiksi asennusjousista, jotka pitävät LED paneelin katosssa olevassa asennusreiässä, jos paneeli uppoasennetaan kattoon. Lisäksi LED paneeleihin kuuluu aina erillinen LED ohjain, joka on mukana panelitoimituksissamme ja siitä ei veloiteta erikseen. Lisäksi paneelin sisällä on taustapehmike, jonka ainoa tehtävä on pitää diffusori ja valojohde paikoillaan.

 

pyöreän LED paneelin rakenne koostuu valojohteesta ja laadukkaista LED komponenteista

Pyöreän LED paneelin rakenne.

 

Neilön / suorakaiteen muotoisen LED paneelin rakenne.

 

LED paneelin ominaisuuksiin vaikuttaa näsitä kaikista eniten paneelissa käytettävä LED komponentti sekä valojohde. Lisäksi paneelin elinikään vaikuttaa suoraan LED komponentin lisäksi se, kuinka hyvin se jäähdytetään (eli miten komponentin jäähdytys on ratkaistu) sekä käytettävä liitäntälaite eli käytänössä LED vakiovirtaohjain. Jos ohjain on heikkolaatuinen (lue halvin mahdollinen) eli siinä on käytetty halpoja ja heikkolaatuisia komponentteja, ei paljon auta, että paneelin LED komponentilla olisi vielä tuhansia käyttötunteja edessä kun ohjain rikkoutuu ja pahimmillaan rikkoo vielä paneelin LED komponentit.

 

 

LED -paneelin toimittajan valinta

LED paneeleita on tarjolla monelta eri valmistajalta ja toimittajalta. Käytänössä tämä tarkoittaa, että paneeleita on hinnaltaan ja myös laadultaan laidasta laitaan. Paneelin laatuun vaikuttavat pääsääntöisesti seuraavat seikat:

 • LED komponetti. LED komponentilla on erittäin suuri merkitys, koska se vaikuttaa valolähteen kaikkiin fysikaalisiin parametreihin kuten valon spektri, valon värilämpötila, ärsykepuhtaus (purity), hallitseva aallonpituus ja värintoistokyky. Nämä ovat kaikki valon ominaisuuksia, jotka koet joka kerta kun olet valolähteen valaisemassa tilassa eli päivittäin. Näillä ominaisuuksilla on erittäin suuri merkitys ihmisen näköaistiin, havaintokykyyn sekä moneen muuhun asiaan mm. jaksaminen, keskittyminen sekä työturvallisuus. Siis erittäin tärkeä asia jokapäiväisessä elämässämme. Valoteknisten parametrien lisäksi LED komponentti vaikuttaa osaltaan valon elinikään. Halpojen LED komponenttien ongelmana on nopea ja voimakas valonalenema ja jopa yksittäisen komponentin rikkoutuminen eli pimentyminen. Käytämme paneeleisamme vain laadukkaita LED komponetteja (mm. Samsung ja Lumenmax), joiden ominaisuudet olemme hyväksyneet ja mitanneet. Luota meihin, me tiedämme mitä myymme ja me käytämme itsekin tuotteitamme toimistossamme, myyntinäyttelyssämme ja henkilökunta kotonaan.

  LED komponentin elinikä on LM80 testin perusteella yli 70.000 tuntia. Tällöin valosta on jäljellä vielä 80% (*).

 • Valojohde. Tämä on erittäin tärkeä osa paneelissa, koska se vaikuttaa valon tasaisuuteen ja valon ulkonäköön. Valoa tuottavat LED komponentit on sijoitettu paneelin sisäsivuille alumiiseen runkoon ja valo johdetaan erityisesti tähän tarkoitukseen kehitetyllä reflektoivalla PMMA johteella (ns. Edge Lit teknologia). Valo siis kulkee tämän johteen sisällä kohti valoaukon keskikohtaa. Johde kääntää valon (reflektoi) suuntaa 90 asetta niin, että valo säde suuntautuu valosta pois päin. Tämä tulee tehdä siten, että valo on mahdollisimman tasainen koko valoaukon alueella tai muuten valoaukon reunoissa, joissa LED komponentti ovat, on huomattavasti suurempi valomäärä ja kuin aukon keskikohdassa. Tämä ei olisi ulkonäöllisesti kovin tyylikkään näköinen lopputulos. Valokas LED paneelin valo on tasainen.

  Valojohde vaikuttaa myös moniin muihin valoteknisiin parametreihin, koska valo kulkee valojohteen läpi. Valojohde suodattaa valoa, jolloin valomäärä alenee ja sen värilämpömpötila voi muuttua. Jos valojohde ei ole laadultaan kelvollinen, ei valo ole sitä mitä LED komponenteista lähtee. Vaikka värilämpötila olisi 4500 K ja valomäärä 1200 luumenia, voi huonompilaatuisella valojohteella todellinen värilämpötila olla esimerkiksi 3900 K ja valomäärä vain 700 lm. Valojohteella voi olla siis hyvin suuri vaikutus myös valon spektriin.

  Käytämme LED paneeleissamme valojohdetta, joka on valmistettu Taiwanissa. Valo LED paneelimme valo onkin todella tasainen koko panelin alueella ja se on mielyttävän näköinen. Johde ei myöskään vääristä valoa. Olemme mitanneet ja hyväksyneet tämän valojohteen Valokas LED valopaneeleihin.

 • Liitäntälaite eli LED ohjain. Liitäntälaitteita on saatavilla monelta eri valmistajalta. Laatu vaihtelee sen mukaan, halutaanko halpaa vai hyvää. Halvalla saa halvoista komponenteista tehtyjä liitäntälaitteita. Yhtenä esimerkkinä: lähtövirtaa suodattava heikompilaatuinen kondensaattori kuivuu nopeammin ja sen jälkeen liitäntälaite vaurioituu ja pahimillaan aiheuttaa vaurioita myös paneelin LED komponenteissa. Esimerkissä kalliimpi kondensaattori kestäisi pidempään, mutta se aiheuttaa myös liitäntälaitteen hinnan nousua joka vaikuttaa lopulta koko tuotteen hintaan. Elektronisessa liitäntälaitteessa on kymmeniä osia, joten komponettivalinnat vaikuttavat liitäntälaitteen hintaan ja siten LED paneelin hintaan.

 

LED -paneeli värilämpötilan valinta

LED paneeleita, kuten kaikkia LED valojamme, on saatavissa eri värilämpötilalla (yksikkö Kelvin, K). Värilämpötilalla tarkoitetaan yksinkertaistettuna tässä, miten valkoinen, kellertävä tai sinertävä on valolähteen antama valkoinen valo. Tämä on hyvin yksinkertaistettu ja käytännön läheinen määritelmä.

LED valojen värilämpötiloja

Kuva myyntinäyttelymme seinällä olevasta värilämpötiloja havainnollistavasta valosta. Huomio, että kuva ei näytä värilämpötiloja oikein. Lue syy: Kuva valehtelee enmmän kuin 1000 sanaa.

 

Kuten yllä olevasta kuvasta voit havaita, valkoinen valo näyttää värilämpötilan skaalan toisessa päässä sinertävältä (kylmän valkoinen) ja toisessa kellertävältä (lämmin valkoinen). Huomaa, että kuva ei aivan vastaa todellista näkymää näytössäsi, lue syy artikkelista: Kuva valehtelee enmmän kuin 1000 sanaa. Yleensä lämmin valkoinen (CT alle 4000 K) koetaan liian kellertävänä ja kylmän valkoinen (CT yli 6000 K) liian sinertävänä. Paras värilämpötila löytyy näiden välistä. Suosittelemme koteihin puhtaan valkoistamme (värilämpötila CT=4200 K) ja toimistoihin luonnon valkoistamme (värilämpötila CT=5000 K). Värilämpötilaa voidaan myös säätää, lue lisää säädettävän värilämpötilan eduista.

Valon värilämpötilalla on hyvin paljon merkitystä mm. näköaistimme toimintaan. Tutkimusten mukaan sillä n myös muita fysiologisia vaikutuksia. Koska toimistoissa ja julkisissa tiloissa vireystilan tulee olla hyvä, suosittelemme valoa jossa kellertävyyttä ei ole lainkaan, siksi LED paneeleistamme värilämpötilaltaan 5500 K:n valo on toimistoihin paras ratkaisu. Kodin valaisuun 5000 K:n värilämpötila on usein liiaan korkea, toki sillä saa räväkän aamuherätyksen. Lämmin valkoinen (3200 K) on taas hyvin keltainen ja silllä on "väsyttävä" vaikutus sen lisäksi, että se toistaa värit kellertävänä. LED paneeleistamme värilämpötilaltaan 4200 K:n valo onkin hyvä kompromissi. Se ei ole vielä liian valkoinen eli siinä on siis vähän kellertävyyttä joukossa, mutta niin vähän, etteivät värit vääristy ja valo koetaan mielyttävänä. Toki esim. hehkulamppuun verrattuna se on paljon valkoisempi, koska hehkulamppu on hyvin hyvin keltainen.

Katso alla olevat mittautulokset LED valopaneeleistamme. Lämmin valkoisen LED paneelin spektri on hyvin kellertävän oranssi. Tämä vaikuttaa hyvin värimaailmaan, värit "kellertyvät". Lämmin valkoisen LED paneelimme valon spketri noudattaakin hyvin pitkälti hehkulampun spektriä (derivaatta). Puhtaan valkoisessa (CT=4200 K) LED paneelissamme taas spektri on paljon paremmin tasapainossa. Siinä sinisen ja lämpimien sävyjen (keltainen - oranssi - punainen) osuus on tasapainossa keskenään. Myös spektri on kokonaisuudessaan tasaisempi. 

 

 Lämmin valkoisen (CT=3200 K) ja puhtaan valkoisen (CT=4200 K) LED valopaaneleittemme spektri. Klikkaamalla kuvaa se suurenee. HUOM! Spektrikuva on vanhentuneesta tuotteesta (vuodelta 2015). Nykyisissä tuotteissamme on leveämpi spektri (2016), katso alta.

Vuonna 2016 mitattu CRI>90 LED paneelin värintoistoindeksi (CT=4200K). CRI=93,1.

 

LED -paneelin mallin valinta?

Mikä on tärkein valintakriteeri? Malli, muoto, asennustapa? Tähän emme pysty antamaan vastausta, koska tuotteen valinta on usein lopulta hyvin henkilökohtainen päätös - mikä silmää eniten miellyttää ja miten valo tilaan asennetaan. Mallin ja muodon sijaan on teknisesti pidettävä tärkeimpänä ominaisuutena LED paneelin tuottamaa valomäärää suhteessa valaistavaan tilaan. LED paneelien osalta paneelin koolla on kuitenkin sinänsä merkitystä, että suuremmasta muodosta saadaan tasaisempi ja miellyttävämpi valo tilaan. Periaatteessa ideaalisin valaistus huonetilaan saadaan niin, että esim. koko katto valaisee tasaisesti himmeää valoa tilaan, jolloin valolähde ei ole häiritsevän kirkas mutta tilassa on kuitenkin hyvä valomäärä ilman varjoja. Mekaanisesti isolla paneelilla (suuri valoaukko) on siis etunsa.

LED paneelin tai minkä tahansa valolähteen valinnassa tulisi ottaa vähintään seuraavat seikat huomioon, kun tehdään yleisvalaistusta:

 • Valaistavan tilan koko. Valojen yhteenlaskettu valomäärä (valovirta, luumen, lm) suhteutetaan valaistavan tilan kokoon.
 • Valaistavan tilan muoto. Valo ei kulje seinien tai kaapistojen läpi, joten esim. L:n muotoinen tila tarvitsee useamman valon.
 • Valaistavan tilan pinnat. Ovatko ne tummat vai vaaleat. Heijastavatko pinnat valoa vai imevätkö ne niitä. Tummat mattapinnat vaativat enemmän valoa kuin heijastava valkoinen, esim. maalarin valkoinen.
 • Valaistavan tilan käyttötarkoitus. Eri käyttötarkoitus tarkoittaa erillaista valomäärän vaatimusta tilan valaisuun. Esim. makuuhuone vaatii huomattavasti vähemmän valoa kuin toimisto.
 • Tilan rakenne, miten valo voidaan tai halutaan asentaa valaistavaan tilaan? LED paneelin asennusvinkeistä on erillinen artikkeli: LED paneelien asennus. Sen lisäksi tulee ottaa huomioon tilan muoto ja sisustus, ettei valaistukseen jää varjopaikkoja.
 • Tarvitaanko himmennystä? Jos tarvitaan himmennys, millainen on himmennyksen säätöjärjestelmä? Onko se jo valittu? Jos ei ole, millainen käyttölaite halutaan? Halutaanko painonappi, kauko-ohjain tai kiertonuppi. Vai halutaanko LED panaeeli liittää kiinteistön ohjausjäjestelmään kuten KNX tai DALI. Halutaanko paneelin himmennystä ohjata Wi-Fi verkon kautta esim. kännykällä. Kaikki tämä on mahdollista. Mutta jokaisella on hintalappunsa. Suositeltava himmennys on painonappihimmennys (push-Dim).
 • LED paneelin tuottama värilämpötila. Jos et osaa päätää, mallistossamme on värilämpötilaltaan säädettävä LED paneeli. Myös väriä tuottavia LED paneeleita on saatavilla.


Kun edelliset lähtöarvot ovat selvillä, voit valita paneelin laajasta valikoimastamme. Paneelin valotehon (eri asia kuin sähköteho) valintaan helpottaa karkea yleisohje tarvittavasta valomäärästä eri tiloissa:

 • Normaali asuinhuone: n. 140 lm / m2.
 • Kodinhoitohuone, keittiö, kotitoimisto yms: n. 250 lm / m2.
 • Toimisto ja muu vastaava julkinen tila: n. 350...400 lm / m2.

Jos esim. lastenhuoneen vapaa lattiapinta-ala on 3,5 x 2,0 m eli valaistava pinta-ala on 7,5 m2, niin sen valaisuun riittää n. 1000 lm tuottava pyöreä LED paneeli LPR180T. Tällöin tilaan saadaan 12 W LED paneelilla aivan riittävä valomäärä.

LED paneeli ei tarvitse suojaetäisyyksiä rakenteisiin, mutta paneelin päälle ja mahdollisesti ympärille kannattaa jättää jonkin verran ilmatilaa, jotta ilma pääsee liikkumaan sen ympärillä jonkin verran. Tämä edesauttaa valolähteen pitkää elinikää.

 

LED paneeliemme yleiset ominaisuudet:

 • Värintoistoindeksi (Ra luku) CRI>90. Tyypillisesti lukema on välillä 92...95
 • R9 lukuarvo riippuu värilämpötilasta ja sen vaihteluväli on n. 65...92. Kirkkan punaisesen R9 referenssin CRI lukema 62 on kuitenkin hyvä lukema.
 • Valon spektri leveä ja tasainen.
 • Mittaamme kaikki valotekniset parametrit (mm. valon spektri, värintoistokyky (Ra /CRI indeksi), hallitseva aallonpituus, värilämpötila) ennen tuotteen ottamista myyntiin. Teemme myös tarkistusmittauksia myyntieristä.
 • Laadukas LED ohjain, teemme ohjaimille omat sähköturvallisuustestit.
 • Takuu 2 vuotta
 • IP luokka IP20 tai IP54.
 • Ohjain kuuluu panelin hintaan ja toimitukseen.
 • Himmennettävät ja ei-himmennettävät mallit. Himmennettävä toimii myös ei-himmennettävänä, mutta on hieman kalliimpi kuin ei-himmennettävä. LED paneeli on aina himmennettävissä, mutta tuotekokonaisuus jossa on mukana myös LED ohjain ei aina ole, koska kaikki LED ohjaimet eivät ole himmennettäviä.
 • Värilämpötilat saatavissa:
  - 3200 K (lämmin valkoinen)
  - 4200 K (puhtaan valkoinen)
  - 5000 K (luonnon valkoinen)
  - 5500 K (päivän valkoinen, daylight)
  - säädettävä värilämpötila 3200-6000 K
 • RGB ja värilliset paneelit projektimyynnissämme.

 

Uppoasennettavat LED-paneelit, pyöreät (120...300 mm)

 

 

Tämä on hyvin suosittu LED paneelimallimme. Jo yhdellä paneelilla saadaan pienehköön tilaan sopiva valaistus. Esim. 180 mm halkaisijaltaan oleva paneeli sopii noin 5-8 m2 tiloihin (pienet huoneet, eteiset, WC jne). Yleisin malli on 240 mm halkaisijaltaan oleva ja suurempiin tiloihin voidaan asentaa 300 mm paneeleita, esim. suuremman keittiön kattoon. Samassa tilassa voi olla useita paneeleita. Paneelit asennetaan uppoasennuksena asennsureikään, jonka koko on kerrottu tuotekortissa. Paneelin paksuus on max 14 mm ja upotussyvyys noin 23 mm asennusjousineen.

Jos tarkoituksesi on tehdä spottimaisten halogeenivalojen maailmasta tuttua perinteistä uppoasennusvalaistusta, on tarjolla pienikokoista halkaisjaltaan 120 mm LED paneelia. Valomäärä 700 lm saavutetaan 8 W sähköteholla vastaten noin 50 W halogeenivalon valomäärää. LED paneelin ehdoton etu on siinä, että paneelin valoaukko on suurempi ja tasaisempi, valo ei ole lainkaan niin häiritsevä kuin pistemmäiset valolähteet (mm. halogeenivalo).

 

 

Uppoasennettavat LED-paneelit, neliskulmaiset (110...200 mm)

 

 

Nämä paneelit poikkeavat pyöreistä ainoastaan muotonsa puolesta. Paneeleista 180x180 mm malli sopii pienten huonetilojen valaisuun ja esim 110x110 mm perinteisen uppoasennusvalaistuksen tekemiseen.

 

 

Suorakaiteen ja neiliön muotoiset tehokkaammat uppoasennettavat LED paneelit

 

Nämä paneelit voidaan uppoasentaa kattoon. Sähkäteho 24...72W, vastaten valovirtaa 2040...6120 lm. Mekaanisena kokona on saatavana koot (nimelliskoko): 300x300, 300x600, 600x600, 150x1200, 300x1200 ja 600x1200 mm. Tuote asennettaan kattoon tehtävään reikään mukana tulevilla asennusjousilla.

 

Uppoasennettavan suuremman LED paneelin vankka kiinnitysjousi.

 

Suorakaiteen ja neiliön muotoiset tehokkaammat moduuliasenteiset LED paneelit

 

Näitä LED paneeleita on saatavana alumiinin värisellä tai valkoiseksi maalatulla kehyksellä ja paneelien koot vaihtelevat pienestä hyvin suureen Mitä suurempi paneeli on mekaanisesti, sen tasaisemmin se antaa tilaan valoa. LED paneeleita on saatavissa usean eri koisena ja muotoisena samalla valomäärällä. Esimerkiksi samaa 2900 luumenin valomärää antavia paneeleita on saatavissa 30x30 cm, 30x60 cm, 30x120 cm ja 60x60 cm. 60x120 cm paneelin valomäärä kasvaa jo 5000 luumeniin. LED paneeleitamme voidaan käyttää monipuolisesti erillaisten tilojen valaisuun kodeissa, toimistoissa, kaupoissa sekä muissa julkisissa tiloissa. Paneeleiden värintoistoindeksi CRI>90.

Kiinnitysrauta, jolla saat LED paneelin asennettua kaapleihyllyyn yms.

 

Pinta.asennuskehys moduuliasenteiselle LED paneelille.

 

Paneelin paksuus on vain 12 mm ja se voidaan asentaa useilla eri tavoilla, asennsutavoista lisää artikelissamme LED paneelien asennus. Yleisimmät asennustavat lyhyesti ovat kuitenkin:

 • pinta-asennus (asennuskehyksellä)
 • uppoasennus (asennusjousilla)
 • roikkumaan katosta vaijereilla
 • asennus valaisinkiskoon
 • asennus seinälle

 

Pinta-asennettavat pienemmät LED paneelit

Pienmmät LED paneelit eli 180, 240 tai 300 mm kokoiset on saatavana valmiina myös pinta-asennuskehyksessä. Valovirran voimakksuus riippuu paneelin koosta ja se on noin 960...1760 lm. Sopii hyvin myös useiden huonetilojen ainoaksi valoksi. LED teho 12...22 W.

 

 

Suorakaiteen ja neiliön muotoiset tehokkaammat LED paneelit

Moduuliasenteinen LED paneeli voidaan asentaa myös pinta-asennuskoteloon.

 

 

LED paneelien himmentäminen

Mieti ensin, tarvitseko himmennystä lainkaan. Jos vastaus on, ettet tarvitse, emme suosittele LED paneelin hankintaa himmennettevänä, koska se kasvattaa turhaan kustannuksia. Himmennettävä LED paneeli poikkeaa ei-himemnnettävästä ainoastaan liitäntälaitteensa eli LED ohajimen osalta, varisnainen tuote on sama. Jos kuitenkin haluat himennyksen, niin paras hetki sen päättämiselle on viimeistään se hetki, kun valaistava tila on vasta suunnittelupöydällä piirrettävänä ja yhtään sähköjhtoa ei vielä ole vedetty. Tämä siksi, että eri himmennyksen säätöjärjestelmät vaativat erillaisen johdotuksen ja jos johdotus on jo asennettu, rajoittaa se helposti säätimen valintaa. Toki osa himennyksen ohjauksista voidaan tehdä langattomasti. Tällä on kuitenkin hintalappunsa. Kaikista huonoin tilanne on silloin, kun LED paneeli hankitaan vasta silloin, kun johdot on jo asennettu ja sähkömies on asentanut "jonkun" valojen himmentimen seinään. Yleensä himmentimen mallista tiedetään vain se, että se on "joku" Jussi tai Exxact sarjan himmennin (vaihtoehtoja siis kymmeniä). Tässä vaiheessa tilanne on jo osin menetetty, ainakin edullisten kustannusten osalta, eli tällä tilanteella on yleensä hintalappu (lue alempaa miksi). Vinkki, ota yhteys meihin ennen edellä kuvattua tilannetta.

Koska himennyksen ohjaus eli säätö on hyvin laaja asia, emme tässä artikellissa käsittele sitä kovin laajastai, tästä on erillinen artikkeli olemassa: LED valojemmen himmentäminen.

Himmennys on jaettava kahteen eri osa-alueeseen. Himmentimeen ja säätimeen. Himmennin on LED paneelin himmennettävä liitäntälaite, vasta siinä himmennys varsinaisesti tehdään. Säädin on taas se käyttäjän käyttämä laite, joka ohjaa himmennintä eli LED ohjainta (liitäntälaitetta). Tämä on eri tilanne kuin hehkulamppumaailmassa, jossa se käyttäjän käyttämä säädin on samalla myös himmennin. Tämä ei päde LED valoilla tai muilla elektronisilla liitäntälaitteilla varustetuilla valoilla esim. loisteputket. Säätimen ja himemntimen tulee olla keskenään yhteensopivat, näin ei todellakaan aina ole. Kun sähkömies on asentanut sen "Jussi" tai "Exxact" säätimen, on hän kuitenkin valinnut kyseisten sarjojen laajasta valikoimasta juuri sen väärän, joka ei ole yhteensopiva LED paneelin elektronisen liitäntälaitteen kanssa. Ja miten hän olisikaan voinut valita oikeaa, kun valittua paneelia ei vielä ollut edes tiedossa. Tai kun sähkömies on vetänyt kaikki sähköjohdot ja seintä on ummessa, huomataan LED paneelin hankinnan jälkeen että tarvitaan yksi johto lisää, jotta himennys saadaan tehtyä.  Kun paneeli valitaan ajoissa, vältytään monilta mahdollisilta ongelmilta, jotka kasvattavat hintalappua.

 

Yleisimmät himmennysmenetelmät ovat:

 • Painonappihimennys eli ns. push-dim. Samasta valokatkaisijasta valot saadaan päälle / pois sekä ohjataan himmennys portaatomasti katkaisijaa pitkään painamalla. Erittäin kätevä ja suositeltava menetelmä. Ei sovi helposti aivan kaikkiin paneeleihin, koska tätä himmennyksen säätöä tukevaa elektronista liitäntälaitetta ei ole saatavissa heikkotehoisimpiin LED paneeleihin. Kuitenkin erittäin suositeltava säätömenetelmä. Lisää tästä menetelmästä voit lukea mm. erään liitäntälaitteen tuotekortista: DALILCM40DA. Useaa paneelia voidaan ohjata samalla painonapilla.
 • 1-10 V säätöjännite tai DALI (digitaalinen vastaava menetelmä). Säätimenä käytetään mitä tahansa 1-10V säätöjännitettä antavaa säädintä, oli se sitten Jussi tai Exxact sarjasta tai jonkun muun valmistajan säädin. Säätö voidaan toteuttaa myös langattomasti esim. Nexan tuotteilla. Hyvä ja suositelltava menetelmä. Huonona puolena kuten edellä, ei sovellu aivan kaikkiin paneeleihin, koska tätä himmennyksen säätöä tukevaa elektronista liitäntälaitetta ei ole saatavissa heikkotehoisimpiin LED paneeleihin (johtuen lähinnä kustannuksista). Useaa paneelia voidaan ohjata samalla 1-10V tai DALI säätimellä.

 

 

 

(*) elinikäodote perustuu LED komponenteille tehtävään standarditestiin ja standardin määrittelemiin kriteereihin. Elinaikaodote ei siten tarkoita koko tuotteen vähimmäisikää jonka jälkeen sammuu tai vielä toimii vaan alan standardin mukaista testiin perustuvaa elinaikaa. Esim. testistandardin LM80 mukaan määrätyn elinajan jälkeen valosta on vielä 80%  jäljellä. Testissä osalla näytteistä voi olla lyhyempikin elinaika esim. yksi kymmenestä, mutta suurimalla osalla tulee olla suurempi elinikä.

 

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista ja olemme alan pineereja. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niinsanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä keromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymmämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponetteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Useista tuotteista mitaammet myös mm. valon spektrin mittauslaboratoriossamme. Mittaamme myös värintostoaindeksin, mutta tarkkaa lukemaa emme yleensä ilmoita, koska värintoistoindeksiin (CRI) liittyy suuri problematiikka ja sen tarkkaa arvoa on turha vertailla. Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (Declaramation of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teetää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).

TUOTERYHMÄT

VERKKOMAKSUT

svm_OLD.jpg