LED paneleiden asennus

Tämä ohje on osittain vanhentunut myymiemme tuotteiden osalta. Ohjetta on pidettävä hyvin suuntaa antavana tuotekuvien osalta.

LED paneelit voidaan asentaa uppoa- tai pinta-asennuksena. Muita vaihtoehtoja ovat mm. asennus valaisinkiskoon asennusraudan avulla, asennus roikkumaan katosta ripustusvaijereiden avulla tai asennus suoraan akustiikkalevyn tilalle. Asennustapaan vaikuttaa asennuspisteen paikka ja materiaalit LED paneelin rakenteen lisäksi.

Noudata Tukesin Tee se itse -sähkötyö ohjeita 230 Vac johdon liittämiseksi valopistorasiaan. Suora linkki (pdf): Tukesin Kodin sähköturvallisuusoppaaseen. Toimitus ei sisällä valaisinpistotulppaa.

UPPOASENNETTAVAT LED PANEELIT

Pyöreät ja osa neliön mallisista LED paneeleistamme asennetaan yleensä uppoasennuksena paneelin omia kiinnitysjousia hyväksi käyttäen.

Uppoasennusta varten LED paneeleissamme on mekaniikassa kaulus (katso viereinen kuva) ja asennusjouset, joiden ansiosta paneeli on helppo asentaa asennusreikään. Asennusreiän koko ja paneelin asennussyvyys on kerrottu paneelikohtaisessa tuotekortista. Asennussyvyys on yleensä alle 20 mm asennusjouset huomioon ottaen (paneelin paksuus 15 mm + asennusjousen korvakkeen lisämitta). Mitta on ilman LED paneelin ohjainta, joka on erillinen osa omalla liitosjohdolla. Asennusyvyyden mitassa on otettu huomioon riittävä ilmarako, jotta paneelin jäähdytys toimisi luotettavasti.

Alla olevissa kuvissa näkyy on pyöreän LED paneelin kiinnikejouset ja jousien kiinnittäminen itse panelin runkoon. Valmistajasta riippuen jouset toimitetaan joko irtonaisina tai valmiiksi kiinnitettyinä. Jouset on helppo laittaa paikoileen.

Uppoasennettavia LED paneeleita on saatavana mm. seuraavasti:

  • pyöreä muoto, halkaisija: 85 mm, 100 mm, 120 mm, 145 mm, 160mmm, 180 mm, 200 mm, 220 mm, 240 mm ja 300 mm
  • neliön muotoinen, koko: 85 x 85 mm, 110 x 110 mm, 160 x 160 mm, 180×180 mm, 200 x 200 mm, 240×240 mm ja 300x300mm.


Pyöreän LED paneelin rakenne. Paneeli on vain 15 mm ohut, ja jouset kiinnitetään paneelissa oleviin hakasiin.

Asennusjousi kiinnitettynä hakaseen. Paneeliin kuuluu irtonainen ohjain. Ohjain sijoittetaan paneelin välittömään maksimissaan noin 100 cm päähän (liitosjohtojen pituus yhteensä). Jokaiseen LED paneeliin kuulu oma ohjain, ohjaimen malli ja muoto riippuu paneelista.

Lähikuva, josta selviää asennusjousen oikea asennusasento. Nykyisissä tuotteissamme on samankaltainen asennusjousi.

Asennusreiän leikkaaminen

Piirrä valon vaatima reikä kattoon. Harpin puuttuessa voit käyttää esim. viivoitinta hyödyksi. Voit kiinnittää viivoittimen ruuvaamalla sen reiän keskikohtaan ja sen jälkeen ympyrän piirto on helppoa.

Leikkaa asennusreikä esim. kuviosahalla. Käytä kuviosahassa terää, joka soveltuu leikkattavaan materiaaliin parhaiten.

Liitä paneeli ohjaimeen, käännä asennusjouset taakse ja työnnä LED paneeli aukkoon. Asennus on valmis.

Neliön muotoinen uppoasennettava paneeli asennetavana kipsilevyyn. Asennusreiän teko on helppoa esim. mattoveitsellä tai tiheähampaisella sahalla ja jouset pitävät paneeli luotettavasti katossa.

NELIÖN JA SUORAKAITEEN MUOTOISET SUUREMMAT LED PANEELIT

Näitä paneeleita on saatavana (nimellismitta) mm: 300 x 300 mm, 300 x 600 mm, 300 x 1200 mm, 600 x 600 mm, 600 x 1200 mm kokoisena. Paneelissa on joko valkoiseksi maalattu tai alumiininen eloksoitu kehys. Koska näistä paneeleista saadaan huomattava valomäärä ja niiden valoaukon koko on suuri, ne ovat raskaampitekoisia kuin uppoasennettavat paneelit. Tämä on otettu huomioon asennustarvikkeiden osalta.

UPPOASENNUS ASENNUSKEHYKSELLÄ

Neliön ja suorakaiteen muotoisten LED paneelien uppoasennukseen tarvitset uppoasennuskehyksen.

Uppoasennuskehys ja asennusjouset. Uppoasennuskehyksen asennusjousisarja sisältää tarvittavan määrän asennusjousia kiinnitysosineen, minimissään 4 kpl. Jousi kiinnitetään kehyksessä olevaan kiinnikkeeseen.

Mittaa asennuskehyksen kaulan ulkomitta koko. Älä tee liian suurta aukkoa!

Piirrä asennusaukon koko kattoon. Poraa poralla kulmiin reiät (asennusaukon sisäpuolelle), jolloin sahaaminen onnistuu helpommin.

Sahaa esim. pistosahalla oikean kokoinen aukko. Valitse oikea työkalu kattomateriaalin mukaan.

Asennusaukko sahattuna.

LED paneeli asennetaan asennuskehyksen asennusjousin kattoon. Ohje: tarkista että sähköt on kytketty pois (sulake!). Liitä paneeli kiinni ohjaimeen ja vasta sen jälkeen 230 vac syöttöön. Käännä asennusjouset taakse ja työnnä asennuskehys paneeleineen paikoilleen, ensin toinen sivu ja sitten toinen. Riittää, että käännät vain toisen sivun asennusjouset taakse, toisen sivun voit työntää aluksi paikoillee jousia kääntämättä. Jousissa on hyvä puristusvoima. Kytke sähköt takaisin (sulake) ja asennus on valmis. Voit säätää asennusjousien korkeutta eri paksuisten kattomateriaalien mukaan.

LED PANEELIN SUOJAETÄISYYDET UPPOASENNUKSESSA

LED paneeli ei lämpene niin paljon, että se voisi sytyttää rakennusmateriaaleja palamaan. Näin ollen paneelin ympärille ei määritellä suojaetäisyyksiä. Kuitenkin paneeli lämpenee joitakin kymmeniä asteita. Paneelin pitkäikäisyyden takaamiseksi sen ympärille on jätettävä vapaata ilmatilaa jonkin verran, jotta luonnollinen ilman liikkumiseen perustuva jäähtyminen on mahdollista. Mitä enemmän, sen parempi. Yläpuolelle vähintään muutama sentti, sivuille niin paljon kun on mahdollista järjestää. Tyypillisesti paneeli lämpenee noin 15-20 astetta ympäristön lämpötilaa suuremmaksi.

Katon lämpö- ja rakennusmateriaalit on syytä pitää irti paneelista, koska ne haittaavat jäähdyttävän ilman kiertämistä. Jos esim. lämmönerityksen höyrynsulkumuovi on suoraan kiinni paneelissa, ei ilmaa kierrä lainkaan ja se laskee paneelin elinikää. Upotussusyvyys kattoon onkin noin 4-5 cm sisältäen kattomateriaalin paksuuden.

Aukko 30 x 60 cm LED -paneeli asentamiseen. Katon rakenteen tukemiseen käytetty 100 mm lauta  ei estä paneelin asennusta ja se”pakottaa” riittävän ilmatilan paneelin päälle ja viereen nosten kosteussulun irti paneelista. Paneeli pääsee jäähtymään hyvin ja sen elinikä on pitkä.

HUOM! Kuvan asennuspaikka ei sovellu nykyiselle uppoasennuskehykselle.

LED PANEELIN OHJAIMEN OIKEA ASENNUSPAIKKA

LED ohjain täytyy asentaa LED -paneelin välittömään läheisyyteen liitosjohtoa jatkamatta. Liitosjohdon jatkaminen on periaatteessa CE vaatimusten takia kielletty (EMC yhteensopivuus). DALI-ohjainta ei voi asentaa LED paneelin päälle, koska LED paneeli ja sen alumiininen pohjalevy lämpenee jonkin verran (noin 40-50 asteeseen) ja tämä lisälämpö lämmittää DALI-ohjainta, jolloin sen lämpösuoja menee päälle ja se sammuttaa itsensä eli valo sammuu. Muiden kun DALI-ohjaimien osalta lämpösuoja on asetettu korkeampaan lukemaan, jolloin asennus paneelin päälle on sallittu, mikäli muuta paikkaa ei ole. Suositeltavin paikka ohjaimille on valaisimen sivussa. Ohjaimen ympärille on syytä jättää jonkin verran vapaata ilmatilaa, jotta sen luonnollinen ilman liikkumiseen perustuva jähtyminen olisi tehokkaampaa. Mitä enemmän vapaata tilaa, sen parempi.

LED paneelin, varsinkin tehokkaan, ohjainta ei siis suositella asennettavaksi suoraan LED paneelin päälle, koska ne lämmittävät toisiaan. Jos näin on pakko tehdä, on suositeltavaa laittaa paneelin ja ohjaimen väliin lämmön eristeeksi jotain materiaalia. Pieni ilmarakokin käy, myös muutaman millin paksuinen vanerilevyn palanen.

PINTA-ASENNUS ASENNUSKEHYKSELLÄ.

Valkoinen LED paneeli 300 x 300 mmm pinta-asennuskehyksessä. Kaikille suurille paneeleillemme on saatavana sekä uppo- että pinta-asennuskehys.

Tämä asennustapa sopii erityisesti silloin, kun asennuspaikassa on esim. betonikatto, johon ei voi uppoasentaa mitään. LED paneeli sopii erityisen hyvin siis betonielementtitaloihin, joita Suomessa on rakennettu paljon. Helpoin tapa on asentaa LED paneeli katossa olevan valopisteen päälle tai suoraan loisteputkirungon tilalle. Asennuskehys on mitoitettu niin, että paneeli voidaan asentaa ohjaimineen pinta-asennettavaksi. Asennus on kuvattu kuvin ja kuvatekstein. Asennuskehykset LED-paneeleille löydät tuoteryhmästä LED paneelien tarvikkeet. HUOM! Kuvissa näkyvä kehys on vanhempaa mallia, uudemmat ovat pääsääntöisesti valkoisia. Tämä ei kuitenkaan vaikuta asennettavuuteen, uudet mallit asennetaan samalla tavalla.

 Poraa kattoon reiät kiinnitysruuveille ja laita niihin tulpat.

Kiinnitä esikoottu (kolme sivua yhdessä) kehys, jonka yksi sivu jätäetään siis tässä vaiheessa kiinnittämättä.

Ohjain sijoitetaan LED paneelin päälle. Kytke LED ohjaimen lähtöliitin LED panelin tulotimeen (pikaliitin). Kytke LED ohjaimeen kattovalaisimeen tarkoitettu valaisinliitin Tukesin ohjeiden mukaan (s. 51). Jos valaisinliittimessä on mukana pieni johdonpätkä, se voidaan kytkeä LED ohjaimeen esim. WP2 vipurasialiittimillä tai kuvassa näkyvällä sokeripalalla. WP2 on näppärämpi. 

Liu’uta LED paneelia asennuskehyksen urassa jonkin matkaa ja liitä valaisinliitin kattorasiaan. Työnnä paneeli loppuun asti ja kiinnitä asennuskehyksen neljäs sivu. Asennus on valmis. 

LED PANEELIN ASENNUSKEHYS

Paneelin asennus asennuskehykseen. Kokoa kehys mukana tulevilla kiinnitysruuveilla. Kiinnitä kehys kattoon. Irroita kehyksen yksi sivu. Työnnä paneeli paikoilleen (ohjain jää paneelin päälle). Kiinitä juuri irroittamasi sivu, asennus on valmis.

Kokoa asennuskehys (kuvassa uudempi malli). Kiinnitä kattoon ja irroita kehyksen yksi sivu.

Työnnä paneeli asennuskehykseen ja laita kehyksen kiinnityksen jälkeen irroittamasi sivu takaisin kiinni.

LED PANEELIN ASENNUS KAAPELI- JA VALAISINKISKOON

LED paneeli asennettuna loisteputken tilalle valaisinkiskoon.

Toimistot, teollisuuskiinteistöt ja julkiset tilat on täynnä valaisinkiskoon asennettuja loisteputkia. Nämä voidaan korvata helposti LED paneeleilla. Kiinnitystä varten olemme kehittäneet paneeleille kiinnitysraudan LPTARVAR.

LED paneelin kiinnitysrauta asennetaan paneelin takana oleviin kiinnikkeisiin, kun kiinnitysrauta on kiinnitetty valaisinkiskoon.

LED PANEELIN ASENNUS ROIKKUMAAN KATOSTA VAIJEREILLA

LED paneeli 15×120 cm ripustettuna katosta. Katon materiaali on ontelolaatta, jonka päälle on liimattu valkoiseksi maalattu akustolevy. Vaijeri on kiinnitetty omilla kiinnikkeillä ontelolaattaan. Asennus oli helppo ja nopea toimenpide.

LED paneeli voidaan asentaa myös riippumaan vaijereiden varassa katosta erillisen vaijerikiinnikesarjan avulla. Vaijerikiinnikesarjan löydät tuoteryhmästä LED paneelien asennustarvikkeet ja ne sisältävät kaikki tarpeelliset osat. Asennus on helppoa ja mm. vaijereiden pituus eli asennuskorkeus on todella helppo säätää. LED paneelissa on omat kiinnikekorvat, joihin vaijerin koukku asennetaan, kun vaijeri on kiinnitetty kattoon. Vaijerit voidaan katkaista tarpeen vaatiessa esim. vahvoilla sivuleikkureilla. Vaijerin alapäässä koukun kiinnikkeessä on portaaton säätö vaijereille, joten usein katkaisu on tarpeetonta. Portaaton säätö helpottaa paneelin asentamisen suoraan.

LED PANEELIN ASENNUS ALAS LASKETTUUN KATTOON ESIMERKIKSI AKUSTOLEVYN TILALLE

LED paneelin koko vastaa yleisimpien akustiikalevyjen kokoja, joten se voidaan asentaa suoraan akustiikkalevyn tilalle. Tälläin paneeli kiinnityy samalla tavalla kuin akustiikkalevy.

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista ja olemme alan pioneereja. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niin sanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä kerromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymmämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponentteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Useista tuotteista mittaamme myös mm. valon spektrin mittauslaboratoriossamme. Mittaamme myös värintoistoindeksin, mutta tarkkaa lukemaa emme aina ilmoita, koska värintoistoindeksiin (CRI) liittyy suuri problematiikka ja sen tarkkaa arvoa on turha vertailla. Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (Declaration of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teettää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).