VALOKAS LED NAUHOJEN TEKNISET TIEDOT


 

LED nauhamme ovat yleensä 5 mm tai 10 mm leveitä ja nauhan mekaniikka on valkoisen värinen. Saatavna on myös sivusuunnassa taiteltavaa nauhaa sekä sivu suuntaan valoa antavaa nauhaa. Avoin IP20 luokan LED nauha voi olla pinnoitettu tai valettu silikoniin, jolloin se on suojattu kosteudelta, vedeltä ja se voi jopa kestää kemikaaleja ja hyvin suolaista merivettä. Yhdestä LED nauhasta on saatavissa montaa eri versiota, vaikka perusrakenne on sama. Nauhan tuotekoodi yksilöi millaisesta nauhasta on kysymys ja kertoo siten sen tekniset tiedot.


LED NAUHOJEN TUOKOODI.

Led nauhojemme tuotekoodi yksilöi millaisesta LED nauhasta on kyse (tekniset tiedot). Tuotekoodi muodostuu loogisesti, alla on esimerkin mukaisesti yleisimmän tuotteemme koodi purettuna auki.

Kirjaimet ja numerot voivat vaihdella riippuen tuotteestamme. Alla on tarkempi selitys. LED nauhan tuotekoodi alkaa aina kirjaimella F joka on siis aina ensimmäinen kirjain.

1. LAATIKKO, TOINEN KIRJAIN

 • W = IP20 luokan avoin LED nauha, jossa nauhan mekaniikan väri on valkoinen
 • F = IP54 luokan puolisulejttu LED nauha. "Face" silikooni (liima) eli silikooni on vain nauhan pinnassa
 • P = IP67 luokan kosteuden kestävä LED nauha. Kosteuden kesto on tehty ohuen ohuella paryleenipinnoitteella
 • S = IP68 luokan vettä, ja kemiallisia aineita (esim. polttoaine) kestävä LED nauha. Nauha on valettu kauttaaltaan silikoniin
 • M = IP68. Silikoniletkun sisään "pujotettu" LED nauha
 • K = Sivusuuntaan valoa antava LED nauha, IP20

 

1. LATTIKKO, KOLMAS KIRJAIN

Tätä kirjainta ei yleensä ole, ellei LED nauha ole tavallisesta hyvin poikkeava.

 • T = Sivusuunnassa taiteltava LED nauha
 • K = vain 5 mm leveä nauha

 

2. LAATIKKO

LED komponettien lukumäärä 500 cm nauhakelassa. Tavallisesti 150, 300, 600 tai 1200 kpl. Mitä useampi LED nauhassa on, sitä tiheämmässä ne ovat. Tätä tietoa voi käyttää hyväksesi jos teet LED nauhalla suoraa valaistusta ja haluat estää joulutunnelman.

3. LAATIKKO

LED nauhan antaman valon värilämpötila tai väri. Jos LED nauha antaa vain valkoista valoa, kertoo kirjain nauhan tuottaman valon värilämpötilan.

 • M = lämmin valkoinen, CT=3200 K
 • T = puhtaan valkoinen, CT=4200 K
 • L = luonnon valkoinen, CT=5000 K
 • D = päivän valkoinen, CT=5500 K
 • C = kylmän valkoinen, CT on yli 6000 K
 • R = punaista valoa tuottava
 • G = vihreää valoa tuottava
 • B = sinistä valoa tuottava
 • Y = keltaista valoa tuottava
 • RGB = punaista, vihreää ja sinistä valoa tuottava
 • RGBT = punaista, vihreää ja sinistä valoa tuottava. Lisäksi puhtaan valkoista, CT=4200 K
 • RGBD = punaista, vihreää ja sinistä valoa tuottava. Lisäksi päivän valokoista, CT=5500 K

 

4. LAATIKKO

LED komponentin mekaaninen koko. Yleispätevästi. Mitä suurempi mekaaninen koko on, sen enemmän yksittäinen LED tuottaa valoa. Lisäksi suuremmassa LED komponentissa on suurempi pinta-ala sen jäähdytykseen. Suurilla tehoilla kannattaa yleensä valita mahdollisimman suuri LED komponetti, jotta se jäähtyy paremmin ja valo on pitkäaikäisempi. Komponentin koko ilmoitetaan alan standardin mukaisesti mils:einä eli tuuman tuhanneosana. Vaihtoehtoina ovat:

 • 3528 = LED komponetti tuottaa n. 7...8 lm / LED riippuen värilämpötilasta
 • 5050 = LED komponetti tuottaa n. 20...22 lm / LED riippuen värilämpötilasta
 • 2835 = LED komponetti tuottaa n. 22...24 lm / LED riippuen värilämpötilasta
 • 5630 = LED komponetti tuottaa n. 50...55 lm / LED riippuen värilämpötilasta
 • 3014 = LED komponetti tuottaa n. 10...12 lm / LED riippuen värilämpötilasta
 • 335 = Sivusuuntaan valoa antava. LED komponetti tuottaa n. 6...7 lm / LED riippuen värilämpötilasta

Myyntiohjelmistossamme on saatavissa kaikilla edellä mainituilla LED komponenteilla LED nauhoja. Osa on tilaustuotteita projektimyynnissäämme, joten et löydä niitä verkkokapastamme.

 

5. LAATIKKO 

Värintoistoindeksi. Nykytyuotteissamme tässä on kirjain C tarkoittaen sitä, että se on uudempaa sukupolvea ja värintoistoindeksi CRI on parempi kuin 90. Jos tässä ei ole kirjainta, se yleensä tarkoittaa että tuote on ns. vanhempaa sukupolvea eli CRI>80. Joitakin tuotteita voit vielä löytää vanhalla koodilla, vaikka tuote onkin jo uudempaa sukupolvea. Ilmoitamme kuitenkin aina värintoistoindeksin erikseen tuotteen tiedoissa.

 

6. LAATIKKO

Käyttöjännite. Yleisin on hyvästä syystä 24 V, mutta osaa tuotteitamme saa myös 12V jännitteellä. Kaikkia LED nauhoja voidaan kuitenkin käyttää esim. 230 Vac jännitteellä jännitelähteen avulla.

 

LED NAUHOJEN MEKANIIKASTA

LED nauhamme myydään yleisesti keloittain. Kelan pituus on 500 cm. Joitakin tuotteita saa ostettua lyhyempänä, pituus riippuu nauhan katkaisuvälistä (2,5 cm, 5 cm tai 10 cm). Keloittain myytävien LED nauhojen kummassakin päässä on yleensä 150 cm liitosjohto, ellei toisin ole mainittu. Pätkittäin myytävissä nauhoissa ei ole liitosjohtoa. LED nauhat voidaan katkaista katkaisukohdista, katkaisukohta riippuu nauhan rakenteesta ja se on mainitu jäljempän teknisissä tiedoissa. Nauhoja ja sen pätkiä voidaan liittää yhteen juottamalla, liitospaloilla tai liitosjohdoilla. Lisää tietoa tästä saat seuraavista artikkeleistamme:

Nauhassa on siis kiinteä 150 cm pitkä liitosjohto, joka helpottaa huomattavasti asennusta. Esimerkiksi työtason valaisussa jännitelähteen voit sijoittaa vaikka keittiön yläkaapin päälle ja nauhassamme oleva pitkä liitosjohto sallii helpon asennuksen ilman johtojen jatkamista. tulee kerralla siistimpi asennus vaivatta.

Nauhoja voidaan kytkeä peräkkäin ketjuun 24V järjestelmässä maksimissaan 10 m, vaikka suosittelmme pitäytymään 5 m maksimipituudessa. 12V järjestelmissä käytettäessä yli 60W LED nauhaa maksimi pituus on vain 2,5 metriä! Mikäli nauhaa halutaan asentaa samaan tilaan (tai ketjuun) enemmän, täytyy jokaiselle pätkälle tuoda oma syöttö jännitelähteeltä. Rajoitus 10 / 5 m (ja suositus 5 m / 2,5 m) koskee vain asennusta, jossa syöttöjännite seuraavalle nauhalle otetaan siis edellisestä nauhasta.

Jos valitun jännitelähteen tai PWM himmentimen syöttöteho (tai virta) ei riitä tarvittavalle nauhamäärälle, voidaan sitä kasvattaa lähes rajattomasti tehovahvistimilla, tuotteet:

Nauhoissamme on laadukas ja luotettava aito 3M:n teippi. 3M:n teippi pysyy rasvattomassa ja tasaisessa pinnassa erittäin lujasti(esim. kaapiston pohja, maalatut ja lakatut pinnat jne). Asennuksen jälkeen teipin pysyvyys paranee muutaman viikon käytön seurauksena, ja nauha on käytänössä mahdoton irroittaa esim. kaapiston pohjasta ilman vaurioita. Yleensä melamiininpalasia lähtee LED-nauhan mukana. Jos joudut irroittamaan LED nauhan myöhemmin, lämmitä sitä esim. hiustenkuivaajalla, jolloin liima irtoaa helpommin.

Edes 3M laadukas teippi ei ole kuitenkaan välttämättä aina jokaisessa tilanteessa riittävä, riippuen täysin pinnan materiaalin ominaisuuksista joihin tuote kiinnitetään. Puhdista kiinnityspinnat rasvasta (esim. mieto astianpesulios) ja pölystä. Kiinityspinnan tulee olla kuiva. Erittäin sileää pintaa voidaan vähän karhentaa, mutta tarra pysyy erinoamisesti mm. sileässä melamiinipinnassa (keittiön kaapit) tai maalatussa alumiinissa ilma karhennusta, kunhan rasvat ja pöly on poistettu. Karheat pinnat kuten rappaus tai sahattu lauta ovat varmasti niin suuri haaste ohuelle 3M:n teipille, että sellaisissa paikoissa tulee tartuntaa parantaa liimamassalla, esim. Sikafex 221, Wurth asennusliima.

 


LED NAUHOJEN KÄYTTÄJÄNNITE

LED nauha ei tarvitse erillistä ohjainta, vaan se toimii suoraan tasaännitteellä. Se ei siis vaadi ohjainta vaan se toimii suoraan sellaisenaan kytkettäessä käyttöjännitteeseen, esim. akkuun  (aurinkosähköjärjestelmät) tai jännitelähteeseen. Koska nauha toimii myös mm. autoissa, veneissä ja aurinkosähköjärjestelmissä, emme pakkomyy jännitelähdettä nauhan mukana, vaan se tulee ostaa erikseen tarpeen vaatiessa. Huomaa kuitenkin, että 24V käyttöjännite on aina parempi valinta kuin 12V. Valitse siis 24V jännite aina kun se on mahdollista. Nimellisen käyttöjännitteen saa ylittää 10 %:lla. Korkeampi jännite vaikuttaa jo LED nauhan elinikään alentavasti.

Käyttö kotona (230 V) vaatii jännitelähteen  (ns. muuntaja). Katso sopivat tasajännitelähteet valikosta jännitelähteet.

 

LED NAUHOJEN HIMMENNETTÄVYYS

Kaikki LED nauhamme on himmennettävissä. Koska LED nauhat toimivat vakiojännitteellä (CV, constant voltage), niin paras himmennysmenetelmä on pulssisuhdehimmennys (PWM, pulse width modulation). PWM himmennin kytketään jännitelähteen ja LED nauhan väliin. PWM himmennin himmentää valoja siten, että se katkoo jänniteen syöttöä valolähteelle (on->off->on->off-on...).  Taajuus on niin suuri ettei ihmissilmä tai usein edes kamera sitä havaitse. Valo on kuitenkin vain osan aikaa päällä, jolloin sen valoteho alenee. Samalla alenee myös valon itse tuottama lämpöteho.

Yleisimmmät myymämme himmentimet LED nauhoillemme ovat:

Näillä himmentimellä ja niiden ohjauksilla voidaan toteuttaa jo lähes kaikki himmennystarpeet, vaikka verkkokaupassamme on koko joukko muitakin himmentimiä. Mikäli tarpeesi himmentää LED nauhoja muilla järjestelmillä kuten esim. 1-10V säätimellä, DALI, PUSH-DIM, SWITCH-DIM, KNX, Z-WAVE tai ZIGBEE:llä, ota yhteys myyntiimme. Nämä tuotteet eivät pääsääntöisesti ole vielä verkkokaupassamme, koska niiden valinta vaatii jonkin verran ammattitaitoa.

 

TAKUU

LED nauhojemme takuu on 2 vuotta toimitus- / ostopäivästä lukien.

 

HYVÄKSYNNÄT

LED nauhoillamme on seuraavat hyväksynnät:

 • CE
 • RoHS

 

 

LUE nauhakohtaiset tarkemmat tekniset tiedot kyseisen nauharakneteen alasivuilta:

 • LED nauha 5050
 • LED nauha 3528
 • LED nauha 5630
 • LED nauha 3014
 • LED nauha 3527
 • LED nauha 337

 

 

 

 

 

 

 


HIMMENTIMEN MAHDLLISESTI AIHEUTTAMA ÄÄNEKÄS SIRINÄ HIMEMNETTÄESSÄ.

LED nauhoja ja joitakin muita LED valolähteitä himmennetään pulssisuhdehimmentimellä (PWM, pulse width modulation). PWM himmennin himmentää valoja siten, että se katkoo jänniteen syöttöä valolähteelle (on->off->on->off-on...). Kun katkominen tapahtuu riittävällä taajuudella, ei ihmissilmä huomaa katkomista, mutta koska valo on osan aikaa poissa päältä sen valoteho alenee. Silmä näkee tämän valon himmenemisenä. PWM himmennin siis katkoo valolle menevää sähköä nopeaan tahtiin. Joissain tapauksissa tämä aiheuttaa jännitelähteessä tilanteen, jossa sen mekaaniset osat fyysisesti alkavat liikkumaan eli värähtelemään resonassitaajuudella. Tärisevät osat ovat tyypillisesti jännitelähteen sisällä oleva muuntaja, kelat ja mahdollisesti jopa suurimmat kondensaattorit. Tärinä johtuu fysiikan laeista, esim. muuntajan käämin sisällä oleva ferriittinen materiaali voi alkaa tärisemään sen ympärillä olevan vaihtelevan magneettikentän vaikutuksesta (pulssisuhteinen jännitteen katkonta aiheuttaa magneettikentän muutoksia). Tämä osien mekaaninen tärinä kuuluu jänitelähteestä ulos vinkumisena. Ilmiö ei ole vaarallinen. Ilmiö on myös hyvin yksilöllinen, sen ilmenemisen voimakkuus (kuuluuko se vai ei)  riippuu hyvin monesta eri tekijästä. Kyse ei ole siis viasta minkään tuotteen tai sen sisällä olevan komponentin osalta, useinkaan minkään yksittäisen osan  vaihto ei korjaa tilannetta. Välttämättä ei edes kaikkien osien vaihto.  Ainoa ongelma on, jos tämä vinkuminen kuuluu häiritsevästi. Äänestä pääsee eroon kun jännitelähteen ja himmentimen väliin asennetaan suodatin, joka estää edellä kuvatun ongelman. Sootimen asennuksen jälkeen  jännitelähteen osat eivät ala värähtelemään niin helposti. Suodin tulee minimissään mitoittaa käytetylle kuormalle.

Toimitamme suotimen (vain omille asiakkaillemme) jälkikäteen, jos suotimelle on tarve. Yleensä tarvetta ei ole. Osien äänekäs resonointi on hyvin harvinainen ilmiö. Suodin on helppo asentaa mukana tulevan ohjeen ja tarvikkeiden avulla eikä se vaadi sähkömiehen pätevyyttä.

Myös ylimääräiset ja liian ohuet johdot järjestelmässä voivat myös aiheuttaa ongelmia, joten liian pitkiä ja sykkyrällä olevia johtoja tulee välttää.

 

 

 

 

 

(*) elinikäodote perustuu LED komponenteille tehtävään standarditestiin ja standardin määrittelemiin kriteereihin. Elinaikaodote ei siten tarkoita koko tuotteen vähimmäisikää jonka jälkeen sammuu tai vielä toimii vaan alan standardin mukaista testiin perustuvaa elinaikaa. Esim. testistandardin LM80 mukaan määrätyn elinajan jälkeen valosta on vielä 80%  jäljellä. Testissä osalla näytteistä voi olla lyhyempikin elinaika esim. yksi kymmenestä, mutta suurimalla osalla tulee olla suurempi elinikä.

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista ja olemme alan pineereja. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niinsanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä keromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymmämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponetteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Mitaammet myös mm. valon spektrin mittauslaboratoriossamme. Mittaamme myös värintostoaindeksin. Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (Declaramation of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teetää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).

 

 

 

TUOTERYHMÄT

VERKKOMAKSUT

svm_OLD.jpg