Miksi tehokkaissa LED -valoissa ei ole ohjainta?

Vastaus tähän on yksinkertainen, ohjain aiheuttaa LED valolle lämpökuormaa, joka heikentää LED valon valontuottoa, värilämpötilan pysyvyyttä ja valon elinikää. Lisää tietoa tästä artikelissamme  Miksi jotkut LED valot maksavat enemmän kuin toiset?  Osa 2, lämmönhallinta.

Ohjaimen aiheuttama lämpökuorma

Mikään elektroninen laite ei toimi 100% hyötysuhteella, se on jopa teoriassa mahdotonta. LED ohjain on käytännössä ns. hakkurivirtalähde (hakkuripoweri), jossa 230 Vac jännite tiputetaan alle 50 Vdc tasoon. Hakkuri tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että muunnettaessa 230 Vac vaihtojännite, se tapahtuu 50 Hz:n taajuuden sijaan huomattavasti korkeammalla kHz luokkaa olevalla taajuudella. Aluksi AC jännite eli vaihtojännite tasasuunnataan DC jännitteeksi eli tasajännitteeksi, sitten se ”hakataan” korkeataajuiseksi sykkiväksi tasajännitteeksi, muunnetaan muuntajalla alhaisemmaksi jännitteeksi ja lopuksi tasasuunnataan ja suodatetaan. LED ohjaimen ollessa kyseessä, hakkurin lähdössä on myös virtarajoitus, eli ohjain on käytännössä vakiovirtalähde. Kun käytetään korkeampaa taajuutta, saadaan muuntajan koko pienemmäksi. Tämä on suurin hakkurivirtalähteen eli hakkuripowerin etu, ja siksi sitä käytetään niin yleisesti nykyisin (vaihtoehtona on ns. lineaarinen virtalähde, jossa on perinteinen iso ja painava pakka- tai rengasmuuntaja).

Jokaisessa edellä kuvatussa muunnoksessa muodostuu sähkötehon häviöitä. Elektroniikassa (kuten kaikessa muussakin tekniikassa) häviöt muodostavat pelkästään lämpöä. Tämä lämpö lämmittää koko hakkuripoweria eli LED ohjainta. Jos ohjain on suorassa yhteydessä LED valoon, tämä kaikki lämpö lämmittää LED valoa, joka taas lämmittää LED komponettia. Tämä alentaa LED valon elinikää huomattavasti!

Tyypillisesti hakkurivirtalähteen hyötysuhde on noin 80-85%. Jos ohjattavien LED:ien ns. LED teho on 9 wattia, tarkoittaa tämä, että ohjaimen (hakkurivirtalähde) verkosta ottama sähköteho on noin 11,3 W. Erotus ohjaustehoon (LED:ien ottama teho) on siis 2,3 W. Tämä kaikki teho muuttuu lämmöksi, jolla lämmitetään LED komponenttia. Käytännössä ohjain (hakkuripoweri) lämpenee noin 60-65 asteeseen.  Kun huoneen lämpöisessä (n. 24 astetta) tilassa LED komponentin liitosrajapinnassa (ytimessä) on normaalisti noin 60 asteen lämpö (kriittinen arvo jota ei tulisi pahemmin ylittää), tarkoittaa se sitä, että ero ympäröivään lämpötilaan on noin 36 astetta.  Jos ohjain jo lämmittää LED valoa 60 asteeseen, tarkoittaa se, että komponentin liitosrajapinnassa (ytimessä) on 36 + 60 = 96 astetta! Tällöin LED valon elinikä on vain noin 1/3 siitä, mikä se olisi, jos ohjain ei lämmittäisi LED valoa. Aiheesta siis lisää toisessa artikkelissamme: Miksi jotkut LED valot maksavat enemmän kuin toiset?  Osa 2, lämmönhallinta.

YHTEENVETO

Ohjain toimii LED valoissa lämmittimenä, ja LED komponentti ei kestä lämpöä. Tehokkaissa LED valoissa käytetään erillistä ohjainta, koska sillä taataan:

  • valon pidempi elinikä (jopa kolminkertainen)
  • valon parempi valontuotto (noin 20-30%) koko elinkaaren ajan
  • valon parempi värilämpötilan pysyvyys.
  • yksikkökustannukset ovat pienemmät, koska  tarvitaan vähemmän ohjaimia.

Kyse on siis ensisijaisesti valon pitkäikäisestä luotettavuudesta. Asiaan liittyy jonkin verran myös sähköturvallisuus ja asennettavuus.

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista ja olemme alan pineereja. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niinsanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä keromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.