Keittiön välitilan valaistus LED-nauhalla

LED-nauhalla toteutettu kvälitilan valaistus.

Yleisopas keittiön valaistukseen. Välitilan valaistus.

Voit ostaa alla olevista linkeistä näihin suosituksiin perustuvan pakettihintaisen valosetin valaisemaan keittiösi työtasoa. Luonnollisesti valolähteenä käytetty LED-nauha on markkinoiden parasta laatua, siinä on erittäin hyvä värintoistokyky ja se on testatusti pitkäikäinen. LED-nauhamme on himmennettävissä ja erillaisia himmentimiä on meillä runsaasti tarjolla. Halvimmillaan alle kympin. Mukana tuleva lista eli alumiiniprofiili on maalattavissa haluamasi väriseksi.

Tutustu ohjeeseemme: kuinka valitset oikean LED-nauhan.

Nyt on led-nauhan valinta helppoa.

Huomaa myös alumiiniprofiilien sisään asennettava LED-nauhojen himmennin, jolla voit myös näppärästi ohjata valot päälle ja pois.

Aloitamme oppaan ensin valolähteen valinnalla. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee valolähdettä esim. keittiön työtasolle. Sen jälkeen käymme läpi mitä muuta tarvitaan jotta mm. lain määräämä IP-luokka toteutuu ja valaistuksesta tulee ammattimaisen huoliteltu. Lopuksi on “hands on” osio, jossa kerromme yleisellä tasolla miten valaistus asennettaan ja mitä silloin tulee ottaa huomioon. Tässä oppaassa on suoria viitteitä ja linkkejä myös muihin artikkeleihimme ja asennusohjeisiin.

Keittiön valaistuksen voi tehdä LED valoilla monella eri tavalla, koska juuri LED valo on erittäin monipuolinen ja turvallinen käyttää. Tässä lyhennetyssä ohjeessa pyrimme kertomaan yleisimmän vaihtoehdon valaistuksen tekemiseen. Tarkemmassa ohjeessa paneudumme asiaan hyvin paljon syvällisemmin ja esitämme muitakin LED pohjaisia vaihtoehtoja. Työtasojen valaistus, joka on keittiön tärkein valokohde, saadaan kuitenkin parhaiten toteutettua Valokas LED valonauhoillamme.

Huomaa myös step by step kuvaohjeemme keittiön välitilan valastuksen asennukseen.

Kuvaohje kuinka asennuksen voi tehdä pohjattomaan astiankuivauskaappiin.

LED nauhan värintoisto

Kaikkien valolähteiden värintoistoa kuvataan ns. värintoistoindeksillä (CRI = Color Rendering Index) ja se ilmoitetaan lukuarvona 0-100 vastaten kuinka hyvin valo toistaa väreä. 100 on paras, jolloin valo toistaa värit 100 prosenttisesti verrattuna referenssivaloon. Ihminen myös aistii, joskus selkeästi ja joskus vain oudolla tunteella valolähteen huonon värintoistoindeksin, kun jotain tilaa valaistaan huonon värintoistoindeksin valonlähteellä. Ääriesimerkkinä tästä on perinteinen katuvalaistus, jossa CRI lukema on jopa alle 20. Myöskään värivalokuvan ottaminen ei onnistu, koska osa väreistä ei vain toistu lainkaan kyseisessä valaistuksessa.

Värintoistoindeksissä mitataan kahdeksalla eri referenssivärillä (R1-R8) kyseisen valolähteen värintoistokyky ja niistä lasketaan matemaatisesti keskiarvo Ra joka on siis tämä CRI lukema. Nämä kahdeksan eri väriä vastaavat kukin värin tiettyä aallonpituutta. Alla on kuva jossa kaikki kahdeksan eri referenssiä on näytetty värinä.

Värintoistoindeksin CRI referenssivärit R1-R8

Ra lukuun mitattavat referenssivärit.

Kuten kuvasta näkyy, referenssiväreinä ei ole kovin kirkkaita värejä kuten kirkas punainen, kirkas vihreä ja kirkas keltainen. Koska keittiön valossa katsellaan elintarvikkeita jotka tyypillisesti ovat juuri näitä kirkkaita värejä, ei perinteinen Ra luku kerro vielä kuinka hyvin valo toistaa nämä kirkkaat värit. Referenssivärejä onkin nykyisin enemmän juuri näihin kirkkaisiin väreihin painottuen, mutta näitä ei edelleenkään käytetä värintoistoindeksin laskentaan. Näin ollen CRI lukema ei vielä kerro koko totuutta. Alla on kuvana nämä laajennetut referenssivärit, joissa R9 on kirkas punainen, R10 kirkas keltainen ja R11 kirkas vihreä.

Värintoistoindeksin CRI laajennetut referenssivärit R9-R15

Laajennetut referenssivärit.

Usein valoista ilmoitetaan siis pelkkä CRI lukema. LED valoilla se edelleen vuonna 2019 on tyypillisesti luokkaa 70…80 ja joskus jopa reilusti sen alle, jopa kutosella alkava. Tämä tarkoittaa, että valo toistaa referenssivärit R1-R8 keskimäärin 70…80%:sesti. Kun valaistaan elintarvikkeita, kuitenkin juuri kirkkaat värit eli referenssivärit  R9, R10 ja R11 olisivat hyvin tärkeitä, koska arvioimme silmillämme juuri elintarvikkeen väristä onko se vielä tuoretta ja syömiskelpoista. LED valoille on tyypillistä että juuri R9 (kirkas punainen) on erittäin vaikea toistettava. Usein LED valo ei toista kirkasta punaista lainkaan. Tämä johtuu siitä, että LED valon spektri laskee kuin lehmän häntä kohti punaista aallonpituuta mentäessä. Spektrissä on siis hyvin vähän punaista. Tyypillisesti punainen alkaa toistumaan vasta kun värintoistoindeksi CRI on suurempi kuin 90. Tämäkään ei aina ole tae. Jos haluat varmistua kirkkaista väreistä, niin ota selvää paljonko kyseisen valolähteen R9 mittaustulos on. Koska keltainen ja vihreä on spektrissä alempana, toistuvat nämäkin hyvin jos tämä kirkas punainen R9 on riittävän suuri. Alla olevissa kuvissa on vertailtu kahta eri nauhaa keskenään. Kameran asetukset ovat olleet samat (kamera on ollut kolmiojalassa ja käytetty täysin manuaalista kuvausta, jossa kuvaaja määrää kaikki kuvausparametrit). Vain valolähde on siis vaihdettu kuvien välissä (näkee kuvien varjoista). Kuvausalustana on ollut Valokas myyntinäyttelyssä olevan keittiödemon työtaso. Se on vähän kellertävä (öljytty).

Elintarvikkeita kuvattuna hyvän värintoistoindeksin LED valossa. Kirkkaat värit toituvat hyvin.

Valokas LED nauhan FW300T5050C24 valossa kuvatut elintarvikkeet. Nauhan värintoistoindeksi CRI  on mitattu ja CRI=96. Katso alempaa mittauskuva.

Alla muutamia hyvän värintoiston LED.nauhoja joita käytetän mm. keittiön työtason valaisuun.

Elintarvikkeita kuvattuna huonolla värintoistoindeksillä. Kirkkaat värit eivät toistu.

Erään tyyppillisen LED nauhan valossa kuvatut elintarvikkeet. Nauhan värintoistoindeksi CRI  on mitattu ja CRI=72. Katso alempaa mittauskuva.

Julkaisemme yllä olevat kuvat silläkin riskillä, että katsojan oman näytön värintoisto saattaa olla mitä tahansa ja valkotasapainokin näytössä aivan väärin säädetty. Lue lisää tästä aiheesta artikkelistamme  Kuva valehtelee enemmän kuin 1000 sanaa. Edellisistä kuvista näkee kuitenkin, että värintoistoindeksillä on merkitystä. Kuvat on otettu LED nauhoilla joiden kummankin värilämpötila on sama, n. 4200K (katso mittaustuloksista).

MITTAUSTULOKSET

Edellisissä kuvissa käytettyjen valonlähteiden (LED nauhojen) spektri, CRI ja sen laajennukset (R9, R10, R11..), hallitseva aallonpituus yms. mittaustulokset ovat alla olevissa kuvissa. Klikkaamalla kuvaa ne suurenevat. Kiinnitä huomiosi kuvan vasemmassa alaosassa olevaan palkkiin, jossa on graafisesti esitetty referenssivärit R1-R11. Kuvan keskellä nämä on löydettävissä myös taulukkomuodossa. Oikeassa reunassa keskellä on värilämpötilan mittaustulos (4249K ja 4195K) sekä värintoistoindeksit (96,2 ja 71,5). Spektristä huomaat, että huonomman värintoistokyvyn valon spektri laskee kuin lehmän häntä oikealla mentäsessä eli juuri punaista väriä kohti mentäessä. Punaisen värin aallonpituus on välillä 620-750 nm. Ero on huomattava jo 620 nm kohdalla. CRI=96 nauhassa spektrin viiva on vielä suuntautumassa ylöspäin 620 nm kohdalla kun se CRI=72 nauhassa on jo jyrkässä laskussa. Jos et usko kameran kuvaa, usko mittaustulosta.

LED nauhan valon spektri kun värintoistoindeksi on hyvä

Valokas LED nauhan FW300T5050C24 valon perusmittausten tulokset. Huomaa referenssiväri R9 jonka arvo on 92,24!

Huonon LED nauhan spektri. Värintoistokyky on huono.

Vielä tälläkin hetkellä markkinoilla olevan (2017) LED nauhan tyypillinen mittaustulos. Huomaa referenssiväri R9 jonka arvo on -21,91! Ei toista lainkaan kirkasta punaista!

Kuten huomataan, LED nauhoissa on eroja värintoistossa. Koska värintoisto on tärkeää elintarvikkeidenkin osalta, pidä huoli siitä, että käytät keittiössä Valokas FW300T5050C24 LED nauhaa, jonka värintoistoindeksi on 96 (ylempi mittaustulos).

Valon värilämpötila (kelvin)

Valon värilämpötilalla on myös erittäin suuri merkitys keittiössä. Suosittelemme käyttämään myös työtasoilla CT=4200K värilämpötilaa eli  puhtaan valkoista (true white) värilämpötilaa tuottaa valolähdettä. Tämä johtuu siitä, että tämä värilämpötila ei ole “sairaan keltainen” muuttaen koko värimaailman keltaiseksi mutta ei myöskään steriili saati sinertävä tai kuutamonmainen kylmän valkoinen (yli 6500K). LED valojenkaan osalta eri tuotteiden suora vertailu pelkän värilämpötilan osalta ei kerro koko totuutta. Täysin saman värilämpötilan omaava LED nauha saattaa olla aistinvaraisestikin hyvin eri näköistä. Edellä käsiteltiin värintoistoindeksiä. Valon värilämpötila ei siihen vaikuta lainkaan. Sen yhteydessä käsiteltiin spektrin leveyttä ja lähinnä sen oikeaa aluetta.

Valolle mitataan myös hallitseva aallonpituus. Edellä olevissa mittaustuloksissa se löytyy oikeasta alareunasta olevasta laatikosta ja se on Lambda dom lukema. Toisessa se on 577,9 nm ja toisessa 583,6 nm. Jo tämä lukema kertoo, että spektri toistaa enemmän myös lämpimiä sävyjä kuten kirkasta punaista, keltaista ja vihreää, vaikka värilämpötila LED nauhoissa onkin lähes sama. Sen lisäksi on ns. ärsykepuhtaus, joka kuvaa kuinka valkoinen valolähde on. Absoluutisen lukuarvon (ei näy kuvissa) sitä voi tarkastella myös kuvissa oikealla ylänurkassa olevan CIE1931 käyrän avulla. Mitä lähempänä kuvion keskellä olevaa valkoista pistettä oleva punainen piste (mittaustulos) on, sen valkoisempaa valokin on. Jos piste on punaisella tai vihreällä alueella, valon väri aistitaan sen mukaisesti.

Lisää värilämpötilasta jne löydät Wikipedista. Huomaa, että tilan muut värit, valonlähteet ja heijastavat pinnat muuttavat havaitsemaamme värilämpötilaa. Ihmisen näköjärjestelmän tuottamaan kuvaan kuuluu aina mielekkäällä tavalla niin rajakontrasti-, simultaanikontrasti- kuin varjoilmiö.  Värejä voidaan tunnistaa hyvinkin erilaisista valaistusolosuhteista huolimatta, koska värit ovat ihmisille aina olleet ja ovat yhä elintärkeitä ympäristön laadun (esimerkiksi ruoka-aineiden käytettävyyden) ilmaisimia, visuaalisia adjektiiveja. Aivot ovat tämän jo ammoin oppineet – olosuhteiden pakosta. Keittiön valaistuksessa tämä on erityisen tärkeä asia.

Jos LED nauhat asennettaan alumiiniprofiiliin, jossa on valoa diffusoiva (hajoittava) diffusori, valo kulkee tällöin jonkun aineen läpi. Tämä aine, tässä tapauksessa muovinen diffusori, suodattaa valon spektriä muuttaen sen ominaisuuksia. Suurin merkitys tällä on siinä, että väliaine suodattaessaan spektriä muuttaa aina valolähteen värilämpötilaa. Usein muutos menee valolähteen toleranssin, Valokas LED nauhojen tapauksessa +/- 100K joka on erittäin haasteellinen arvo valmistajille. Tyypillisesti toleranssi on huomattavasti suurempi. Diffusori voi mittaustemme perusteella muuttaa värilämpötilaa jopa 1000K. Eli jos valitset värilämpötilaltaan 4000K:n valolähteen, saattaa lopputulos olla mitä vaan, vaikka 3000K. Muutos voi olla toiseenkin suuntaan, täysin riippuen väliaineen (muovi) ominaisuuksista.

Alla on lyhyt kuvaus eri värilämpötiloista.

Lämmin valkoisessa (warm white, kaikki värilämpötilat alle 3600 K) valossa (kaikki teknologiat) ongelmaksi muodostuu se, että keltaisuutensa (lämmin valkoinen ON kellertävä kuten hehkulamppu)  takia spektri on hieman liikaa vääristynyt yläpäästä, jossa keltainen alue sijaitsee. Valkoinen ei ole valkoinen, vaan se kellertää (halvat LED:it myös vihertävät). Keittiöön huolella valitut pinnat (puu, laatta, kivi jne) näytävät todella kellertäviltä. Saman tekevät kaikki elintarvikeet, joskin tällä ei ole niin suurta merkitystä kuin kylmän valkoisen valon osalta. Mutta punainen paprika ei vain näytä punaiselta, vaan kellertävän punaiselta. Mikäli hyväksyt tämän kellertävyyden, joka juontaa hehkulamppumaailmasta, niin kyllä lämmin valkoistakin voidaan käyttää. Lämpimän valkoisen raja on hieman  häilyvä.

Lämmin valkoisen LED nauhan valon spektri

Valokas FW300M5050C24:n LED nauhan (lämmin valkoinen) Spektri ja muut mittaustulokset. CRI lukema on tosin erittäin hyvä, CRI=98,3.

Puhtaan valkoisessa (true white, 3700…4700K)  valossa siis valospektrin leveys on hyvissä LED komponenteissa kaikista levein ja myös tasaisin, koska sen ei tarvitse kellertää eikä se saa sinertää. Tämän takia myös valon värintoisto on hyvä kaikilla osa-alueilla. Huomaa että tämä pätee vain käyttämissämme laadukkaissa LED komponenteissa, jota ei voi verrata halvoilla LED komponenteilla tehtyihin LED valoihin. Komponenttien spektri tulisi olla tiedossa, mutta sitä ei yleensä ilmoiteta. Me ilmoitamme, kuten edellä oleva mittaustulos sen kertoo.

Puhtaan valkoisen 4000 Kelvinin LED nauhan valon spektri

FW300T5050C24 LED valonauhan spektri ja mittaustulokset (2019 ja uudemmat). Aiemmin esittämämme CRI=96,2 ei ole siis paras mitä olemme CT=4200K LED nauhoilemme mitanneet. Tässä värintoistoindeksi CRI=97,3. Kirkas punainenkin R9=98,32. Hyvää koitetaan myydä, mutta superhyvää pruukaa tulemaa myyntiin. Minkäs sille voi, kun on hyvä LED komponentti valittuna Valokas LED nauhoihin.

Luonnon valkoisessa  (neutral white, 4800…5200K) valossa on vähemmän keltaista ja hieman enemmän kylmiä sävyjä. Valolähde on “kultainen keskitie” mentäessä kohti päivän valkoista, joka sopii parhaiten toimistoihin yms. Koska spektrin yläpäätä on jouduttu vähän rajoittamaan, ei tällä päästä aivan yhtä hyviin CRI lukemiin ja R9:n referenssin lukemiin kuin puhtaan valkoisessa. Valokas LED nauhassa (5000 K) CRI on tyypillisesti noin 93…94.

Päivän valkoisessa  (daylight, 5300…6000K) valossa ei ole juuri lainkaan keltaista ja aika paljon kylmiä sävyjä. Valolähde on virkistävä eli se estää tehokkaasti ihmisen melatoniinin tuotannon. Tällä saat räväkän aamuherätyksen, mutta ei sovi iltavaloksi, jos haluat nukahtaa hyvin. Tämä sopiikin parhaiten toimistoihin yms. työtiloihin. Koska lämpimiä sävyjä on edelleen vähennetty spektristä, tässä parhaat värintoiston indeksit ovat aika lähellä 90:tä. Valokas LED nauhassa (5500K) CRI lukema on noin 92…94.

Päivän valoisen 5500 Kelvinin LED nauhan valon spektri

Valokas FW300D5050C24:n LED nauhan (päivän valkoinen, daylight) spektri ja muut mittaustulokset. CRI lukema on vielä erittäin hyvä, CRI=93,2. Huomaa oikean yläkulman CIE1932 käyrä. Punainen piste on tasan valkoisessa keskipisteessä. Tämä onkin hyvin valkoinen valo!

Kylmän valkoisessa (cold white, >6500 K)  LED valossa (sekä suurin osa mm. loisteputkista ja energiasäästölampuista) ongelmaksi tulee myös spektrin vääristymä. Lisäksi useimmat LED valot sinertävät voimakkaasti, jolloin tunne on kuin olisimme kuutamossa. Elintarvikkeiden osalta ongelmaksi muodostuu se, että useat eri raaka-aineet näyttävät pilaantuneelta. Esimerkiksi useat hedelmät ja vihannekset sekä punainen liha näyttävät oudon väriseltä ja jopa pilaantuneilta. Tästä syystä kylmän valkoista valoa ei missään tapauksessa kannata käyttää kotona missään, erityisesti ei varsinkaan keittiössä.

Tässä on vaihtoehtona lämminvalkoinen, puhtaanvalkoinen ja päivän valkoinen. Kylmän valkoista emme tarjoa vaihtoehtona. Se kyllä löytyy värilämpötilaltaan säädettävän LED-nauhan toisesta ääripäästä.

LED nauhan teho ja valomäärä

LED nauhojen osalta usein esitetään sen kuluttama sähköteho. Tämä ei kuitenkaan suoraan kerro LED nauhan tuottamaa valomäärää, sillä vain osa sähkötehosta tulee valoksi. Suurin osa LED nauhan sähkötehosta kuluu kuitenkin lämmöntuottoon, koska LED valonkaan hyötysuhde ei ole 100%. Käytännössä LED komponentin sähkötehostakin suurempi osa kuluu lämmöntuotoon kuin valon tuottoon, vaikka LED komponentilla onkin hyvin hyvä hyötysuhde verrattuna mihin tahansa muuhun valolähteeseen. Myös nauhan materiaaleissa, eli niissä materiaaleissa joita pitkin sähkö johdetaan valonauhassa LED komponentilta toiseen, on huomattavia eroja. Eroja on materiaalin laadussa ja määrässä eli johteiden leveydessä ja paksuudessa. Onkin siis väärin valita LED nauha valolähteeksi sähkötehon perusteella, koska se ei vielä kerro valon tuottamaa valomäärää, vaan ainoastaan paljonko LED nauha kuluttaa sähkötehoa lämmöksi ja valoksi. Nauhoissa on huomattavia eroja. Valomäärä ilmoitetaan ns. valovirtana, yksikkö on lumen (lm). Vertaile LED nauhoja niiden todellisten lumen lukujen perusteella. Esim. 100W hehkulamppu tuottaa noin 1300 lm valovirran

Koska suuri osa LED nahojen kuluttamasta sähkötehosta muuttuu lämmöksi, LED  nauhoja on helppo vertailla mittaamalla sen lämpötilat.

LED nauhan lämpeäminen

Kuvassa ylempi LED nauha on Valokas FW300T5050C12 ja alempi markkinoilta haettu tyypillinen LED nauha. Koska markkinoilta on yleisesti saatavana ainoastaan 12V nauhaa, jouduimme tässä testissä myös omana verrokkina sellaista käyttämään. Valokas nauha lämpenee 48 asteeseen ja verrokki 53 asteeseen. Koska nauhat kuluttavat saman 14,4 W/m sähkötehon, niin tämä 5 asteen ero merkitsee että alemmassa satunaisesta markkinoilta haetussa LED nauhassa sähkötehosta suurempi määrä häviää lämpönä ilmaan. Tämä tarkoittaa myös alempaa valomäärää.Käytännön mittauksena valomäärä 25 cm päästä mitattuna:

 • Markkinoilta satunnaisesti haettu LED nauha (53 astetta): mitattu valaistusvoimakkuus 712 lx
 • Valokas LED nauha FW300T5050C12 (48 astetta): mitattu valaistusvoimakkuus 2052 lx.

Kyseessä on siis saman nimellisen sähkötehon 14,4 W/m LED nauhasta. Kuitenkin pinnalle saatava valovoimakkuudessa ero on merkittävä, satunnaisesti markkinoilta haetussa valossa vain 35% siitä mitä Valokas LED nauha antaa. Älä siis valitse nauhaasi pelkästään sähkötehon perusteella, vaan valitse nauhasi sen antaman valovirran voimakkuuden (lumen, lm) perusteella. Valokas FW300T5050C24 antaa noin 6900 lm valovirran 500 cm kelaa kohden.

LED nauhojen käyttöjännite

LED valonauhoja saa useilla eri käyttöjännitteillä. Yleisin markkinoilla oleva käyttöjännite taitaa olla 12V. Me kuitenkin suosimme 24V jännitettä, koska sille on painavat syyt. Samalla siirtoteholla 24V järjestelmässä on puolet pienemmät siirtohäviöt. Tämä tulee fysiikasta, tehon kaava on P = U * I (sähköteho = jännite * virta). Koska jännite on suurempi, alenee johdoissa oleva virta puoleen. Johtimien siirtohäviö taas on suoraan verrannollinen virran suuruuteen, koska johtimen resistanssi pysyy saman (Ohmin laki, U = R * I eli häviöjännite  = johtimen resistanssi * virta). Sen lisäksi että osa tehosta häviää lämpönä ilmaan, myös LED nauhan käyttöjännite alenee. Tämän takia LED nauha toimii alijännitteellä eikä se tuota niin suurta valomäärää. Alla on lämpökamerakuva tilanteesta. Mitä kuumempi johto on, sen suuremmat häviöt (jännitteenalenema) siinä on.

Lämpökameran kuva LED nauhasta ja syöttöjohdoista.

Lämpökamerakuva johdon lämpötilasta samalla kuormalla. 12V järjestelmässä johto lämpenee 29 asteeseen (nousu 5,7 astetta), 24V jännitteessä 24,5 asteeseen (nousu 1,1 astetta). Ympäristölämpötila on ollut 23,4 astetta. Kuormana on ollut 500 cm nauhaa eli koko nauhakela.

Koska myös LED nauhan oma “sisäinen johdotus” (eli kuparifolio) toimii tehon siirtotienä, myös nauhassa on tämä sama ilmiö olemassa. Tästä syystä jännite alenee LED nauhan loppupäähän siirryttäessä. 12V järjestelmässä jännitteen alenema aiheuttaa sen, että LED nauhan loppupää tuottaa jopa kameran ja silmin havaittavan vähäisemman valomäärän. Koska jännite on alentunut, nauhan tehokin on pienentynyt. Sen huomaa myös lämpökamerakuvasta. Alla kuva 24V järjestelmästä ja 12V järjestelmästä. Ne on eroteltu keltaisella vaakaviivalla toisistaan. 24V järjestelmässä ylempi nauha on nauhan loppupää. 12V järjestelmässä alempi nauha on nauhan loppupää. Käytetyn nauhan pituus on 500 cm eli koko kela.

LED nauha lämpökameran kuvassa

Jo kamerakuvasta näkee, että 12V nauhan loppupää on huomatavan himmeä. 12V nauhan lämpötila on nauhan alussa 78,0 astetta. Vertaa sitä 24V nauhan 44,2 asteeseen. Tämä erittäin suuri ero johtuu täysin nauhan eri käyttöjännitteestä, nauhan omat siirtohäviöt tuplaavat lämmön tuotannon. Huomiona on myös, että 78 asteen lämpötila on aivan liian suuri ja se alentaakin voimakkaasti LED nauhan elinikää. Siirtohäviöt 500 cm pituudelta (koko kela) havaitsee myös 12V nauhan loppupään lämpötilasta. Koska jännite nauhan loppupäässä on alentunut huomattavasti siirtohäviöiden takia, lämpötila on alkupäähän verrattuna vaatimaton 28,9 astetta. Toki 24V jännitteelläkin on alenemaa, mutta saman valmistajan nauhassa se on puolet pienempi. Tässä testissä on ollut saman valmistajan kaksi eri versiota samasta nauhasta. Toinen on 12V ja toinen 24V. Tämän takia 12V nauhaa ei suositella käytettäväksi kovin pitkinä pätkinä.

Edellisen perusteella on siis ilmiselvää, että kannattaa käyttää ainoastaan 24V LED nauhaa. Toki 48V nauha olisi vielä parempi, mutta sellaista ei vielä tietojemme mukaan valitettavasti valmisteta.

HANDS ON, ELI MITEN TEET HYVÄN VALAISTUKSEN

Keittiön työtasojen valaistus on järkevintä tehdä Valokas LED nauhalla FW300T5050C24. Se antaa enemmän kuin riittävän valomäärän keittiön työtasoille. Asennukselle antaa viimeisen silauksen, kun nauhan asentaa alumiiniseen profiiliin jossa on diffusori. Tämän lisäksi alumiininen profiili helpottaa asennusta ja parantaa valon kotelointiluokkaa. Avoin nauha FW300T5050C24 on kotelointiluokaltaan IP20, joka ei ole roiskesuojattu. Määräykset kuitenkin vaativat usein parempaa kotelointiluokkaa, IP44, jossa valaisin on roiskesuojattu. Parhaan lopputuloksen saat, kun asennat IP20 luokan Valokas LED nauhan FW300T5050C24 alumiiniporfiilin, jossa on diffusori. Tällöin valaisin on roiskesuojattu ja täyttää määräyksen kotelointiluokan IP44.

Hyvän työtasovalaistuksen vaatimuksia ovat mm.

 • Valo jakautunut tasaisesti koko työtasolle eli se ei muodosta pistemäisiä valopisteitä ja varjoja työtasolle
 • Valovoimakkuus työtason pinnalla vähintään 300…500 luksia (lx)
 • Valon värilämpötila soveltuva kyseiseen käyttötarkoitukseen
 • Valon värintoistoindeksi soveltua kyseiseen käyttötarkoitukseen. Myös kirkas punainen (R9) tulee olla hyvällä tasolla
 • Valon pitkäikäisyys
 • Valon energiatehokkuus
 • Asennuksen ja käytön helppous sekä turvallisuus

Tuotteillamme saadaan helposti kaikki nämä vaatimukset täytettyä, mikäli valitaan tuotteet oikein. Seuraamalla tätä ohjetta voit valota tuotteet oikein.

Valaistuksen tekeminen alkaa siitä, että mittaat työtason päällä olevien kaapistojen leveyden, joka on sama kuin tarvittava LED nauhan ja alumiiniprofiilin pituus. LED nauhan pituus myös määrää jännitelähteen koon. LED nauhan joka on asennettu alumiiniprofiiliin voi asenta myös avonaisen kuivauskaapin alle, koska alumiininen profiili tukee nauhaa ja toimii tippuvaa vettä ohjaavana suojana. Myös sen diffusori estää veden roiskeiden pääsyn LED nauhaan eli valaisimen sisään.

LED nauhan asennus astiakuivauskaappiin

Avonaisen astiankuivauskaapin kohdalla alumiininen profiili kiinnitetään kaapin runkoon.

Valon jakautuminen tasaisesti työtasolle

Valon jakautuminen tasaisesti työtasolle on tärkeää. Ihmissilmä on valomäärän suhteen adaptiivinen, koska silmän iiriksen koko (valoaukko) muuttuu valovoimakkuuden mukaan. Jos valo työtasolla on jakautunut epätasaisesti, mukautuu iiris suurimman valovoiman mukaan. Tämä aiheuttaa sen, että ne alueet joissa on vähemmän valoa muuttuvat entistä pimeämmiksi. Työtasolla olevat esineet kuten kahvinkeitin, voi myös aiheuttaa varjoja työtasolle aiheuttaen epätasaisuutta. Tämän takia paras valaistus saadaan aikaiseksi kun valolähde laitetaan koko työtason matkalle. Pelkkä LED nauha sellaisenaan täyttää tasaisen jakauman vaatimuksen, koska sen valon aukeamiskulma on laaja, tyypillisesti 120 astetta tai enemmän. Asennuksessa joudutaan yleensä käyttämään alumiiniprofiilia asennustukena. Pelkkä alumiiniprofiili sellaisenaan aiheuttaa kuitenkin sen reunan takia varjon takaseinään. Tämän takia tarvitaan mattapintainen diffusori profiilin pintaan, joka estää tämän varjon. Diffusoria tarvitaan myös valon riittävän IP-luokituksen takia. Markkinoilla on mattapintaisen diffusorin lisäksi kirkkaita muovikansia, mutta sellaista ei tule käyttää profiilin aiheuttaman varjon takia.

LED nauhalla valaistu välitila

Eri tasoilla olevat kaapit eivät estä LED nauhan ja profiilien käyttöä, ne vain tuottavat vähän enemmän pikkunäpräämistä asennuksen yhteydessä. Kuvan aputaso saa valonsa katossa olevasta LED paneelista.

Valolähteen paikka määräytyy työtason mukaan. Paras sijoituspaikka on sellainen, ettei valo pääse häikäisemään. Tällöin valolähde kannattaa asentaa yläkaappien alapintaan. Oikea kohta yläkaapin alapinnassas on paikka, jossa se on työtason keskellä sen tason syvyyssuunnassa, jolloin se se valaisee työtason täysin tasaisesti. Tälläinen sijoituspaikka on yleensä kuitenkin mahdoton, joten tarvitaan kompromissi. Valolähde asennetaankin mahdollisimman lähelle kaapin etureunaa. Esteettisistä syistä aivan etureunaan siä ei kuitenkaan yleensä asenneta, vaan yleisin asennuspaikka on noin 3…5 cm etureunasta.

Suora vai kulmamallinen profiili?

LED nauhalle sopiva lista. Myös HUE nauhalle saa listoja meiltä.

Lähes poikkeuksetta suora profiili on parempi vaihtoehto, koska se antaa tasaisimman valon työtasolle. Usein asiakkaillamme on ajatus käyttää kulmamallista profiilia yläkaapin pohjan takareunassa. Liekö ajatus vanhoja peruja loisteputkiajoilta, jolloin loisteputki on ollut poikkeuksetta takaseinässä kiinni. Tälläistä sijoistusta ei kuitenkaan pidä koskaan asentaa. Takaseinään asennettava kulmamallinen valolähde aiheuttaa häikäisyä. Suora alaspäin suunnattu valo taas valaisee työtason takaosan hyvin, mutta valovoima työtason etureunassa on taas huomattavasti pienempi. Joskus kulmamallista profiilia käytetään, jos esimerkiksi halutaan korostaa takaseinää (maalauksia, laattoja tms) työtason valon tasaisuuden kustannuksella. Tällöin kulmamallinen profiili pitää asentaa yläkaapin etureunaan ja valon suunta on takaseinä.  Jotta myös työtasolle ja eri toten sen etureunaan saadaan valoa, tulee kulmamallisen (45 asteen kulma) profiilin diffusori olla korostetun kaareva. Tälläinen diffusori on profiilissamme AP1616A ja se antaakin valoa myös profiilin asennuspaikan takapuolelle. Suosittelemme vahvasti kuitenkin tekemään valaistuksen suoralla profiililla (mallivaihtoehdot käydään myöhemmin läpi). Sekin antaa riittävästi valoa myös takaseinään työtason lisäksi.

Valomäärä työtasolla 300…500 lx

Yleinen ohje on, että työtasolle tulisi saada vähintään 300 luksin valovoimakkuus. Tämä vaatii LED nauhaa, joka tuottaa metrin pituisena vähintään 690 lm valovirran. Valokas LED nauhoista tuote FW480T3528C24 toteutaa tämän vaatimuksen. Koska asennuksessa käytetään alumiiniprofiilia jossa on diffusori, tulee diffusorin aiheuttama valonalenema ottaa huomioon (diffusorista riippuen se voi olla mitä tahansa). Nykyisin keittiöissä käytetään myös tummia pintoja ja työtasoja. Tällöin valovoimakkuus pitää olla suurempi, yleensä noin 500 lx. Edellisistä johtuen, valolähteen valomääräksi kannattakin valita tuote, jossa valomäärän tuotto on suurempi. Valokas LED nauhalla FW300T5050C24 (valovirta 1380 lm/m) keittiön työtalolle saadaankin huomattavasti suurempi valomäärä kuin 500 lx, vaikka se asennetaan diffurosin taakse. Kannattaakin valita tehokkaampi nauha, varsinkin kun hintaero ei ole kovin suuri. Ja jos valovoima on liian suuri, voidaan valoa aina himmentää (himmentimet alkaen alle kympin, DIMWIR01).  Tästä on sekin etu, että himmennetyn LED valon elinikä on suurempi kuin himmentämättömän, koska sen itselleen tuottama lämpökuorma on pienempi.

Värilämpötilan soveltuvuus keittiön työtasoille

Tähän aiheeseen on monta mielipidettä emmekä syvällisesti niihin puutu, koska jokaisen oma mielipide on varmaan se oikea. Suosittelemme kuitenkin värilämpötilaa 4000…4500 K, koska sen alle keittiön kaikki pinnat (varsinkin tummat) kellertävät voimakkaasti ja sen yli keittiöstä tulee hieman liian “steriili”. Lisäksi yli 4500 K:n valo vaikuttaa ihmisen nukahtamiseen (apua nukahtamiseen ja heräämiseen), joten emme suosittele yli 4500 K:n värilämpötilan tuotteita käytettäväksi kotona, jos valo on päällä myös iltaisin. Värilämpötilaa voi toki myös säätää ja silloin tästä ongelmasta pääsee eroon.

Valon pitkäikäisyys

Keittiö on tila joka pysyy rakenteiltaan aika muuttumattomana vuosikymmeniä. Näin ollen myös työtasojen valaistuksen on syytä kestää vuosikymmeniä. LED valoissa ja myös LED nauhoissa on huomattavia eroja eliniän osalta. Osa on pitkäikäisempiä kuin osa. Kokemustemme mukaan joissakin nauhoissa on pimeitä LED:ejä jo alle vuoden käytön jälkeen. LED komponenttien valomäärä myös laskee sen eliniän aikana. LED komponenteille usein ilmoitetaan odotettavissa oleva elinikä. Se miten tämä on määritelty, ei ole aivan yksiselitteinen asia. Mutta eräs lähestyminen asiaan on ns. LM80 testi (*), jossa valolähdettä vanhennetaan standarditestin mukaisesti ja sen perusteella määritellään se aika jolloin testatuista valolähteistä saadaan vielä 80% valomäärästä (*). Valokas LED nauhoilla tämä aika on tyypillisesti yli 75000 tuntia. Tämän lisäksi meillä on oma testi menossa myymälässä (tervetuloa katsomaan). Se on käynnistetty syksyllä vuonna 2012 ja sen jälkeen nauhat ovat olleet 24/7/365 päällä. Huhtikuussa 2020 testi on kestänyt jo yli 63.000 tuntia testi ja testi jatkuu…..

Valon energiatehokkuus

Energiatehokkuuden kannalta paras valolähderatkaisu on LED valo. Mutta eri LED valojen välillä on kuitenkin suuria eroja energiatehokkuudessa. Usein LED nauhoja ostetaan vain sen kuluttaman sähkötehon perusteella. Sähköteho ei kuitenkaan kerro mitään muuta kuin sen, kuinka paljon kyseinen nauha kuluttaa sähköä. Nauhasta saatavaa valomäärää se ei kerro. Vertailtaessa eri hintaisten / valmistajien LED komponentteja keskenään, olemme havainneet että niistä lähtee eri valomäärä ja ne lämpenevät eri lämpötiloihin. Ei ole yllättävää, että lämpimämmästä lähtee vähemmän valoa.  Paras valintakriteeri onkin LED nauhan tuottama valomäärä (valovirta), yksikkönä lumen (lm). Tämä kertoo yksiselitteisesti valolähteestä saatavan valomäärän. Sen toki voi suhteuttaa valolähteen sähkönkulutukseen, eli kuinka monta luumenia valolähde tuottaa yhdellä Watilla (sähkötehon yksikkö).

Valokas LED nauha FW300T5050C24 tuottaa metrin pätkällä 1380 lm valovirran (valomäärän). Tämä on vuoden 2017 tilanne. Hyvillä LED valoilla on taipumus parantua koko ajan, joten samasta nauhamallista tullaan saamaan tulevaisuudessa suurempi valomäärä. Nauhan nimellinen sähkönkulutus on 14,4 W/m. Käytännössä sähkönkulutus on pienempi, noin 12,4 W/m. Jos lasketaan kuinka paljon valosta saadaan valoa watin teholla, niin lukemaksi saadaan 111 lm/W. Se on erinomainen lukema, kun sitä peilaa valoteknisiin parametreihin, lähinnä värintoistoindeksiin. Yleensä tehokkaissa valoissa on huono värintoistoindeksi noin 70.  Vertaa Valokas LED nauhoissa, joissa se on yleensä 96. 100W hehkulampusta muuten saadaan valovirtaa n. 1300…1400 lm eli saman verran kuin metrin pätkästä edellä mainittua LED nauhaa (12 W sähköteholla!)

Asennuksen ja käytön helppous sekä turvallisuus

LED valot, joita käytetään alle suoja- eli pienoisjännitteen rajan (< 120 Vdc) ovat turvallisia käyttäjälleen ja niitä saa rakentaa, asentaa ja korjata ilman sähköalan tutkintoa tai urakointioikeuksia, koska laitteesta ei voi saada vahingoittavaa sähköiskua. Ainoa missä mahdollisesti tarvitset sähkömiestä, on kun valaistuksesta tehdään täysin kiinteä ja myös jännitelähde asennetaan kiinteästi sähköverkkoon. Vaikka tämä on kaikista suositeltavin tapa, löytyy verkkokaupastamme myös pistokkeellisia jännitelähteitä, jolloin voit tehdä koko asennuksen itse. Huonona puolena tässä on se, että asennuspaikassa on turhia johtoja irtonaisena ja psitorasia ylimääräisine kuluineen pitää silti asentaa, ellei se ole jo valmiina. Jos se ei ole ongelma, käytä näitä pistokkeellisia jännitelähteitä.

Käytön helppouteen vaikutetaan hyvän valaistuksen lisäksi valojen käytettävyydellä. Voimme tarjota runsaasti erilaisia ratkaisuja esimerkiksi valojen päälle ja pois päältä kytkemiseen sekä himmennykseen. Tarjolla on sekä johdollisia että johdottomia tuotteita. Johdottomissa on se etu, että voit sijoittaa käyttökytkimen tai himmentimen ohjauksen parhaaseen mahdolliseen paikkaan ilman suuritöisiä sähköjohtojen asennuksia. Katso lisää tietoa kohdasta himmennys.

LED nauhan katkaisu ja mm. liesituulettimen ohitus

Tämä on yksi vakiokysymyksistä, joten käsittelemme sen tässä. LED nauha voidaan katkaista katkaisu / liitospisteestä. Katkaisuväli riippuu nauhasta ja se vaihtelee välillä 2,5…18,4 cm. Yleisin on 10 cm. Jos valostasi olisi tulossa vain 39 cm pituinen, voidaan LED nauha leikata 30 cm pituiseksi (saksilla) ja kummaltakin puolelta jätetään nauha 4,5 cm vajaaksi, alumiiniprofiili kannattaa kuitenkin olla täysipitkä.

LED nauhan katkaisusta, liittämisestä, kulman teosta jne on om ohje: Avointen (IP20) LED nauhojen liittäminen liittimellä tai juottamalla.

Liesituulettimen “ongelman” voi hoitaa esim. kahdella eri tavalla. Oikeaa vaihtoehtoa ei ole, koska se on tapauskohtainen. Perinteinen on sellainen, jossa nauha katkaistaan liesituulettimen kohdalta ja väliin laitetaan ne yhdistävä välijohto. Verkkokaupastamme on saatavilla tätä varten 2-napaista kaapelia metritavarana CBL2X033PUMU (liitetään LED nauhaan juottamalla) tai liittimellinen liitosjohto FA1D10M200.

Metritavarana myytävä 2-napainen johto CBL2X033PUMU ja liittimellinen välijohto FA1D10M200. HUOM! Välijohto on nykyisin valkoinen.

Toinen vaihtoehto on on käyttää LED nauhan omia liitosjohtoja hyväksi tai erillistä liittimellistä liitosjohtoa FA1C10M200. Nauhassa on valmiina 150 cm liitosjohto sen kummassakin päässä. Kun nauha katkaistaan sopivasta kohtaa, on kummassakin pätkässä oma liitosjohto joka liitetään samaan jännitelähteeseen tai himmentimeen rinnan. Näin ollen voit tuoda valitsemaasi reittiä pitkin jännitteen syötön liesituulettimen kummankin puolen LED nauhoille. Tämä on kätevä ratkaisu esim. jos liesituulettimesi on huuvan tyylinen. Tietenkin jos omistat kolvin, niin liitosjohtojen juottaminen metritavarasta on hyvä menetelmä kun teet sähkönsyöttöä LED nauhoille.

Johtojen toisiinsa liittämiseen on myös saatavana näppäriä vipurasialiittimiä.  Tälläisiä ovat mm:

Alumiiniprofiilin valinta

Olemme valinneet laajasta valikoimasta kaksi LED profiilityyppiä, joita pääsääntöisesti suosittelemme käyttämään. Kumpikin profiilimalli on valittu niin, että sen diffusorin vaikutus LED valon valomäärään ja spektriin on mahdollisimman pieni. Lähes kaikkia profiilejamme on saatavana varastotuotteena joko 100 cm tai 200 cm pituisina. Profiileja on helppo katkaista määrämittaiseksi tiheähampaisella rautasahalla. Alumiinin ollessa kyseessä, hampaiden lukumäärä 32 TPI on suositeltava, mutta harvempikin toimii. Profiilit voidaan kiinnittää omilla kiinnikkeillään, kaksipuolisella laadukkaalla teipillä (ATEIPP3M) tai ruuvaamalla ne kiinni lyhyillä puuruuveilla. Myös joitakin tarkoitukseen sopivia asennusliimoja voi käyttää.

Listoja LED nauhalle . Alumiiniprofiilit AP1708 ja AP2310

AP1708

Tämän profiilin koko: leveys on 17 mm ja korkeus 8 mm. Profiili on mahdollisimman siro käyttötarkoitukseensa. Tätä pienemmät profiilit ovat jo monessa suhteessa liian pieniä ja niitä ei kannata valita (esim. AP1506D). Tämän profiilin päätypalat eivät tule diffusorin tielle, jolloin profiilin + diffusorin katkaiseminen saman pituiseksi on helppoa.

100 cm profiili diffusorilla: AP17081M. Profiilin mukana toimitetaan kaksi päätypalaa ja kaksi metallista kiinnikettä.
200 cm profiili diffusorilla: AP17082M. Profiilin mukana toimitetaan neljä päätypalaa ja neljä metallista kiinnikettä.

Jos katkot profiilia AP1708 useiksi lyhyiksi pätkiksi, saatata tarvita lisää päätypaloja ja kiinnikkeitä. Niitä onkin saatavissa verkkokaupastamme lisää, käytä hakua AP1708:

 • Päätypala ilman reikää
 • Päätypala reiällinen
 • Metallinen kiinnikepari
 • Valkoinen kulmamallinen muovikannake
 • Valkoinen suora muovikannake
 • Kirkas muovikannake

AP2310

Tämän profiilin koko: leveys on 23 mm ja korkeus 10 mm. Profiili on mahdollisimman siro käyttötarkoitukseensa silloin kun käytät liittimellisiä liitos- ja välijohtoja. Liitin ei mahdu sisään profiiliin AP1708, mutta tähän ne mahtuvat. Myös tämän profiilin päätypalat jäävät listan päädyn ulkopuolelle, jolloin profiilin + diffusorin katkaiseminen saman pituiseksi on helppoa.

100 cm profiili diffusorilla: AP23101M. Profiilin mukana toimitetaan kaksi päätypalaa ja kaksi muovista kirkasta kiinnikettä.
100 cm profiili diffusorilla: AP23102M. Profiilin mukana toimitetaan neljä päätypalaa ja neljä muovista kirkasta kiinnikettä.

Jos katkot profiilia AP2310 useiksi lyhyiksi pätkiksi, saatata tarvita lisää päätypaloja ja kiinnikkeitä. Niitä onkin saatavissa verkkokaupastamme lisää, käytä hakua AP2310 :

 • Päätypala ilman reikää
 • Päätypala reiällinen
 • Muovinen kiinnikepari
 • Alumiinilistoihin sisään sopiva himmennin DIMTCHALCON

Koska nämä profiilit ovat mahdollisimman matalia, LED nauhan LED komponentti tulee näissä profiileissa hyvin lähelle diffusoria. Tämän takia valokeila ei ehdi vieä kunnolla aukeamaan ja LED komponentin paikka erottuu selvästi kirkkaana pisteenä. Asian voisi estää muuttamalla diffusorin materiaalia ja paksuutta, mutta se samalla heikentäisi valon muita ominaisuuksia. On tehtävä kompromissi. Jos on pelko että mm. avokeittiössä valo tulee selvästi näkyviin suoraan silmään istuttaessa esim. sohvalla, voi olla tarpeen ottaa tämä huomioon. Kokemuksiemme mukaan aina ei tarvitse. Mutta jos haluat olla ehdottoman varma, niin voit valita kahdesta eri ratkaisusta. Valitse korkeampi profiili AP1715 tai nauha, jossa on LED komponentteja erittäin tiheässä. Tästä lisää seuraavan otsikon alla.

Jos katkot profiillia AP1715 useiksi lyhyiksi pätkiksi, saatata tarvita lisää päätypaloja ja kiinnikkeitä. Niitä onkin saatavissa verkkokaupastamme lisää, käytä hakua AP1715:

 • Päätypala ilman reikää
 • Päätypala reiällinen
 • Metallinen kiinnikepari

LED nauharakenteen valinta

Yleisin nauhamme on rakenteeltaan alla olevan kuvan FW300. Siinä on 300 LED komponettia 500 cm matkalla eli 60 LED komponettia metrillä. Ohuissa profiileissa yksittäiset LED pisteet näkyvät selvästi.

Erillaisia LED nauhoja. Tiheää ja harvaa.

Pistemäisyydestä pääsee eroon kun valitsee LED nauhan jossa metriä kohden on enemmän LED komponentteja. Nauhassa FW600T2835C24 komponentteja on 120 kpl metriä kohden. Tällöin pisteet melkein kaikki häviävät, toki ne heikosti vielä näkyvät. Täysin tasaisen “valoviirun” saa LED nauhalla FW1200T2835C24.

Huonona puolena näissä on asennuksen vaikeutuminen. Komponentteja on niin tiheässä, ettei liittimelle jää lainkaan tilaa. Liittimellisiä johtoja ei siis voi käyttää, menee juotoshommiksi. Lisäksi LED nauhassa FW1200T2835C24 komponentit ovat jo niin tiheässä, että katkaisu on hyvin tarkkaa puuhaa. Katkaisuväli tuotteessa FW600 on 5 cm ja tuotteessa FW1200 2,5 cm.

Mikäli keittiössäsi on peilaavia pintoja kuten kiiltävä kivitaso tai laatta, saattaa olla syytä harkita tätä asiaa. Kiiltävä pinta kun toimii peilinä. Se peilaa joka tapauksessa. Kyse on siitä, haluatko nähdä pisteitä vai viivan.


Kuvan keittiössä on käytetty tuotetta FW150T5050C24. Siinä on LED komponentteja vain 30 kpl metriä kohden. LED komponettien paikka on nähtävissä laatoissa ja saumoissa. Kiiltäväpintaiset tummat laatat toimivat peilinä, esim. hanan peilikuvakin näkyy laatassa.

Kulman teko

Kulmakeittiössä voi tulla eteen 45 tai 90 asteen kulman teko. Kulman teko nauhaan on opastettu ohjeessa “Avointen LED nauhojen (IP20) liittäminen liittimellä tai juottamalla”  Liittimellä tekoon suosittelemme käyttämään tuotettamme FA1D10M5, mutta juottamminen on tietenkin aina se paras ratkaisu.

45 asteen kulma on haastava, kannattaa suosia 90 asteen kulmaa ja tulpata toisen profiilin pää ylimääräisellä päätypalalla. Toki tätä väliä ei näe kuin tarkkaan kaapin pohjan alle katsomalla…..

90-asteen kulma on helppo tehdä. 45 asteen kulma vaatii jo tarkkuutta, alumiiniprofiilin sahaamisessa edullinen käsijiirisahakaan ei aina tee siistiä jälkeä. Vaikka kaapisto joskus tekee 45 asteen kulman, niin yleensä työtaso on silti 90 asteen kulmassa. Koska valaisemme nimenomaan työtasoa, kannattaa yleensä unohtaa 45 asteen kulman tekemiset kaapiston takia ja tehdä 90 asteen kulma – työtason mukaan.

Kulman teko LED nauhaan.

90-asteen kulma on helppo tehdä ilman sahauksia. Kuvassa vanhan mallinen alumiiniprofiili AP1707, jonka päätypala tulee osin diffusorin paikalle, jolloin diffusorin pituus on eri kuin alumiiniprofiilin. Diffusorin sovitus oikean mittaiseksi onkin jonkin verran työläs ja tarkkuutta vaativa toimenpide. Tälläisen kulman teko on kerrttu ohjeessamme Alumiinisten profiilien (nauhoille) asennusohje.

Entä ikkunan kohta, tai jos ei ole kaapistoa? Keittiösaareke?

Nyt ollaan jo peruskeittiötasojen valaisun suurimmassa haasteessa. Olemme vuosien saatossa ratkaisseet tämän useilla eri tavoilla.

Keittiön valaistus LED valoilla

Kuvassa valaistu työtaso myös ikkunan ja keittiösaarekkeen kohdalta.

Työtason mm. ikkunan kohdalla voi valaista monella eri tavalla. Siihen voi käyttää kapeahkokeilaista suunnattavaa LED spottia XPPLD123 (ei suositella ensimmäiseksi vaihtoehdoksi) tai samaa LED nauhaa jota käytetään työtasoilla, mutta se asennetaan korkeampaan ja/tai suurempaan alumiiniprofiiliin. Alumiiniprofiilina voi käyttää seuraavia profiileja:

 • AP17151M (100 cm) tai AP17152M (200 cm). LED pisteet melkein hävineet nauhalla FW300T5050C24 mutta eivät häiritse. Kuitenkin hyvä kompromissi profiilin koon ja valon tasaisuuden välillä.
 • Pinta-asennettava profiili AP35351M (100 cm) tai AP35352M (200 cm). Täysin tasainen valo profiilissa. Ei pisteen pistettä näkyvissä.
 • Uppoasennettava profiili AP3535B1M (100 cm) tai AP3535B2M (200 cm). Täysin tasainen valo profiilissa. Ei pisteen pistettä näkyvissä.

Leveässä 35×35 mm profiilissa on se hyvä puoli, että sinne mahtuu sisään LED nauhaa vaikka kolme rinnakkain. Koska valaisimen etäisyys katosta työtasolle on huomattavasti suurempi kuin kaapiston alapintaan laitetun nauhan, tulee valomäärää kasvatta jotta työtasolle saatasiin sama valomäärä koko matkalta. Suositus on, että profiilin sisään laitetaan vähintään kaksi nauhaa rinnan. Kolme olisi jo ylimitoitettua.

Vaihtoehtona on myös käyttää LED paneelia, kuten kuvassa olevan saarekkeen päällä on tehty. Sama ratkaisu toimisi ikkunan kohdalla. Paneeleita on monen kokoisia (esim. 300×600, 600×600, 300×1200 mm). LED paneeleita voidaan uppoasentaa, kun valitset uppoasennettavan mallin tai upoasennuskehyksen (mallista riippuen). Myös pinta-asennettavia paneeleita on saatavana, kun ns. moduuliasenteinen paneeli asennetaan pinta-asennuskehykseen. Paneelin valovirran tulisi olla vähintään 3000 lm. Paneelin valinta riippuu kohteesta. Autamme mielellämme paneelin valinnassa. Paneelit saa samaan ohjaukseen ja himmennykseen työtason LED nauhojen kanssa.

Koska ikkuna on usein avattava, ei mikään roikkupohjainen ratkaisu tule kyseeseen. Myöskään saarekkeen päällä sellainen ei aina toimi – edes visuaalisesti.

Jännitelähteen valinta LED nauhalle

Kun tiedät minkä nauhan olet valinnut ja kuinka paljon nauhaa keittiösi valaistukseen menee, voit mitoitaa helposti jännitelähteen. Se tehdäksesi tarvitset vain kertolaskua. LED nauhan tehon saat valitsemasi LED nauhan tuotetiedoista. Esimerkiksi yleisimmin käytetty Valokas LED nauha FW300T5050C24 kuluttaa nimellisesti 14,4 W/m. Vaikka todellinen kulutus on pienempi, käytetään tätä nimellistehoa mitoituksessa. Lisäksi tarvitaan lievää ylimitoitusta, jotta jännitelähde ei olisi koko ajan täydellä kuormalla. Se kasvattaa jännitelähteen elinikää kasvattaen koko valaistuksen elinikää ilman korjauksia. Käytämme mitoituksessa 80% kuormitustasoa (ammattielektroniikassa käytetään 50% mitoitusta). Näin ollen esim. 100W jännitelähdettä ei olisi syytä kuormittaa yli 80 W teholla. Eihän autollakaan ole hyvä ajaa koko aikaa kaasupohjassa – moottorin kuormituksen suhteen.

Jos tarpeesi on vaikka 3,7 metriä nauhaa joka kuluttaa 14,4 W, niin: 14,4 * 3,7 = 53,3 W. Koska 60W jännitelähdettä kannattaa kuormittaa max 60 W * 0,8 = 48 W, niin se on alimitoitettu. Valitaan siis 100 W jännitelähde. Jännitelähteen ylimitoituksesta ei ole teknisesti mitään haittaa, päinvastoin. Haitta on laskettavissa vain korkeampana hankintahintana.

100 W jännitelähteen suurin sallittu kuorma on siis 100 * 0,8 = 80 W. LED nauhaa siihen voi siis kytkeä 80 / 14,4  = 5,55 metriä. Entä jos tarpeesi onkin 7,5 metrin nauhamäärälle? Sitten otetaan toinenkin jännitelähde käyttöön ja kuorma jaetaan niiden kesken. Esimerkiksi käytetään 100 W ja 60 W jännitelähteitä. Näihin voidaan kytkeä maksimissan 5,5 metriä ja 48/14,4 = 3,3 metriä LED nauhaa. Yhteensä siis 5,5 + 3,3 = 8,8 metriä.  Sitten on vain kyse siitä, millaisia pätkiä kumpaankin jännitelähteeseen kytketään. Tämä on tapauskohtaista, miten johdot saa parhaiten asennettua. Yksi pitkä pätkähän voidaan aina jakaa kahteen lyhyempään, jos vain syöttöjohto voidaan niille vetää siististi. usein voidaan, esim. jokaisen kaapinrungon kohdalla.

Toki voit käyttää suurempaakin jännitelähdettä. Suurin mitä verkkokaupastamme löytyy tällä hetkellä on 960 W jännitelähde. Suosittelemme kuitenkin keittiöissä pitäytymään 30W, 60W ja 100W jännitelähteissä. Emme käsittele tässä pistokkeellisia jännitelähteitä, koska keittiön valaistus on kuitenkin kiinteä ja onkin luontevaa että jännitelähdekin asennettaan kiinteästi. Kytkentä tehdään IP44 luokan asennusrasiassa ja se on sähkömiehen työtä. Toki voit käyttää myös pistokkeellisia jännitelähteitämme. Niiden kanssa on kätevää käyttää DC-adapteria FADCM21.

60W (24V) jännitelähde on hoikka

Se minne jännitelähde sijoitetaan on tapauskohtainen. Koska jännitelähteemme ovat tehoisekseen pienen kokoisia, ne voidaan helpommin sijoittaa. Mahdollisia paikkoja on kaapiston päälle, kaapiston sisään sen katton takareunaan, kaapiston seinän takareunaan, maustekaapin taakse (usein siellä on tila jossa on myös poistoputki ja siellä on myös sähköt liesituulettimelle) yms. Kaapin alapintaan ei jännitelähdettä kannata asentaa, vaikka jännitelähteemme ovatkin vesitiiviitä. Luonnollisesti jännitelähde tarvitsee 230 Vac jännitteen, joten se määrää jonkin verran sijoitusta. Katkaisija ei sitä määrää, koska valokytkin ja kytkin-himmennin voidaan tehdä myös langattomasti radio-ohjauksella.

Välitilan valojen syöttöjännitteen ja katkaisijan järjestely.

Kuvassa jännitelähde IR-kytkimineen on sijoitettu maustekaapin taakse piiloon. Sähkö jännitelähteelle on otettu huippuimurin kuvun valon syötöstä, siinä on jatkuva 230 Vac syöttö. Työtasojen valokytkimenä on tässä tapauksessa käytetty helppokäyttöistä kätevää IR-kytkintä, joka laittaa valot päälle / pois päältä kun sen lähelle tuo käden tai jonkun esimeen (esim. kahvikupin). Kuvassa näkyy vielä vanha monimutkaisempi malli, joka on poistunut valikoimastamme.

Valaistuksen asennus, alumiiniprofiilin asennus

Miten alumiini profiili kiinnitetään? Alumiiniprofiilit voidaan kiinnittää niiden mukana toimitettavilla metallisilla tai muovisilla kiinnikkeillä mallista riippuen. Kiinnitysruuveja ei kiinnikeiden mukana toimiteta, koska näitä samoja alumiiniprofiileja käytetään niin monissa eri kohteissa ja yleispätevää ruuvia mm. pituuden suhteen ei ole. Kiinnikkeiden vaihtoehtona on hyvä laatuinen akryylliteippi, esim ATEIPPI3M, josta on hyvät pitkän ajan kokemukset. Teippiä ei tarvitse kovin paljon, metrin profiili pysyy kahdella 6-7 cm pituisella pätkällä tätä teippiä. Huomaa, että joskus kaapin rungon seinämä tulee alemmaksi kuin sen pohja, jolloin tämä tulee ottaa huomioon. Lista kiinnitetään joko kaapin runkojen seinän kohtaan tai sitten teippiä voidaan joutua laittamaan kaksi kerrosta.

Profiilit voidaan kiinnittää myös ruuvilla esim. kaapinrungon seinän kohtaan. Tämä vaatii reiän ja senkkauksen (upotus uppokantaiselle ruuville) tekemisen alumiiniprofiiliin. Kaksi kiinnityspistettä / 100 cm lista on minimi määrä. Myös laadukkaita asennusliimoja voi käyttää ja niiden osalta tulee noudattaa kyseisen tuotteen ohjeita. Kiinnitysratkaisuja onkin monia ja lopullinen ja siistein on vähän tapauskohtainen.

Miten tiskikaappi, jossa ei ole pohjaa?

LED profiilien käyttö on omiaan juuri paikoissa, joihin LED nauhaa ei sellaisenaan voi kiinnittää. Syinä voivat olla esim. asennuspinta tai asennusolosuhteet (esim. roiskevesi). Alumiiniprofiilimme on niin tukeva, ettei se vuosienkaan saatossa ala roikkumaan, jos sen kiinnittää ainoastaan 80 cm kaapin rungon kumpaakin seinään. Alumiiniprofiili diffusorilla ohjaa myös kuivauskaapista tippuvan veden ohi LED nauhasta ja myös estää tiskialtaasta roiskuvan veden pääsyn LED nauhaan.

Alumiiniprofiili kiinnitetään kaapin runkoon tavalla taikka toisella. Astian kuivasukaapin kohdalta sitä ei tarvitse kiinnittää.

Joskus kiinnityksessä täytyy käyttää luovuutta. Kuvassa kaapin runkoa on niiin vähän näkyvissä laatan takia, ettei siihen saa teippiä. Alumiinikulma auttaa, johon profiili on liimattu kaksipuolisella teipillä kiinni. Toki profiiliin olisi voitu porata reikä ja ruuvata profiili suoraan runkoon.

Suunnittele miten voit parhaiten asentaa johdotuksen, jotta se ei näkyisi lainkaan. Voitko tuoda johdotuksen profiilille (nauhalle) muualta kuin profiilin päästä, esteettisesti se on huonoin vaihtoehto. Lisäksi ota huomioon jännitelähteiden paikka ja nauhojen liitäntäjohtojen pituus ja lukumäärä sekä voitko lisätä niitä tarpeen tullen.

Mittaa alumiiniprofiilien oikea pituus. Yleensä pituus on sama kuin kaappien mitta, esim. seinästä seinään tai seinästä liesituulettimelle. Mieti, käytätäkö profiilin päässä päätypalaa vai et, tämä vaikuttaa muutaman millin sahattavan profiilin pituuteen. Jos profiilin pää osuu seinään, ei siinä tarvita yleensä päätypalaa. Kun taas 90-asteen kulmassa päätypalaa voidaan käyttää (ei usein pakollinen) ja jos profiili päättyy avoimeen tilaan, niin päätypala on pakollinen esteettisistä seikoista johtuen.

Sahaa profiilit määrämittaisiksi ja kiinnitä ne kaapiston pohjaan. Yleensä nauha kiinnitetään vasta tämän jälkeen profiiliin, mutta yksinkertaisia suoria profiileja kiinnittäessäsi nauha voi olla jo valmiina profiilissa. Kunhan et poraa ja ruuvaa profiilia kiinni, tällöin nauha estää pahasti kyseisen asennuksen.

Kun profiilit on asennettu, katko LED nauha sopiviksi pätkiksi.

Profiilit asennettu, LED nauhat pätkitty määrämittaisiksi.

LED nauhan ei tarvitse olla yhtä pitkä kuin profiilin. Käytännössä nauhan voi jättää profiilin kumpaakin päähän useita senttejä vajaaksi. Jos profiili on esim tasan 60 cm pitkä, saattaa joskus olla hankalaa saada tasan 60 cm pituinen nauha profiiliin mahtumaan ilman “jippoja” (niillä onnistuu jopa 59 cm profiiliin), varsinkin jos käytät päätypaloja. Huomaa, että liittimellisen liitosjohdon liittimen pituus on melkein pari senttiä. Jos käytät liittimiä, ota niiden mitta huomion mitoituksessa.

Kulman teko ja johtojen mitoitus on irtonaisena helpompaa kuin, että nauha olisi jos liimattu profiiliin.

Myös kulma yms kannattaa tässä vaiheessa tehdä. Kannattaa tehdä koko nauhapätkä liitosjohtoineen jne kerralla ennen liimausta, koska työn tekeminen alhaalta ylöspäin keittiön välitilassa ei ole kovin helppoa ja ergonomista. Jos käytät reiällisiä päätypaloja, muista laittaa ne johtoon vielä kun ne saat paikoilleen, ja vielä oikein päin. Toki pienillä (=ohuilla) terävillä sivuleikkureilla saa leikattua kolon päätypalaan, jotta saat sen jälkikäteen paikoilleen. Kun sen tekee pintaan joka ei tule näkyviin (ns. alapinta, kaapin pohjaa kohden tuleva) ei siitä useinkaan ole haittaa esteettisesti.

Jos katkaisit nauhan väärstä paikasta ja pätkä on liian lyhyt, ei hätää. Sitä voi aina jatkaa joko juottamalla tai ns. väliliittimellä. Käytännössä yksikään LED nauhan pätkä ei ole hukka, niitä voi liittää toisiinsa ja niitä voidaan käyttää muissa projekteissa.

Jos käytät liittimellisiä liitosjohtoja, niin huomioi että LED nauhassa on 50 cm välein katkaisu / liitospisteessä juotos. 500 cm nauha on siis tehty liittämällä juottamlla yhteen kymmen 50 cm nauhanpätkää.

Lisätietoa nauhan ja alumiiniprofiilien asennuksesta saat ohjeesta Alumiinisten profiilien (nauhoille) asennusohje.

Kun nauha kulmineen ja liitosjohtoineen on valmisteltu, voidaan nauhan liimaus aloittaa. Poista nauhan teipin suojaa sitä mukaan kun painat nauhan huolellisesti profiilin pohjaan.

Valaistuksen asennus, johdotus

Kuinka johdotus tehdään? Mihin johto piilotetaan? Näihin kysymyksiin ei ole yksiselitteistä vastausta, koska eri keittiötoimittajilla on hiukan erilaset kaapin rungot ja usein valaistus aletaan tekemään vasta kun kaapinrungot on jo paikoillaan. Joillakin kaapistojen toimittajilla on kaappimalleja joiden taakse jää muutaman sentin tyhjä tila johtoja varten. Vaikka näin on, pitää johdon veto ja piilotus miettiä vielä kaapin pohjassa. Johdon voi piilottaa joko kaapin pohjan alle tai kaapin pohjan päälle, sen sisälle.

Kaapin pohjaan johto voidaan piilottaa asentamalla se joko liimattavaan kaapelikouruun tai siihen saman malliseen alumiiniprofiiliin mihin LED nauhakin asennettaan. Usein sitä jää yli riittävä määrä. Alumiiniprofiileista tehdään 90 asteen kulma ja toisessa alumiiniprofiilissa, joka menee kohti takaseinään, on ainoastaan liitosjohto. Nauhaa ei sinne yleensä kannata laittaa, koska silloin tämä työtasokohta tulee usein valaistua voimakkaammin kuin muut kohdat, ja hyvän valaistuksen määritelmä oli valomäärään tasaisuus työtasolla.

Vastaavaa alumiiniprofiilia mihin LED nauha asennettaan voi käyttää johtokouruna. Kuvassa osat esivalmistellaan ennen asennusta. Tästä tulee 30 cm kaapinpätkän alle valo ja LED nauhan liitosjohto viedään kaappirunkojen taakse.

Koska kyseessä on vain 30 cm kaappia ja valo, on haluttu käyttää koko 30 cm myös LED nauhan pituutena. Tästä johtuen nauhan liitosjohto on juotettu nauhaan niin, että se lähtee 90 asteen kulmassa. Profiilin reunaan on porattu reikä ja liitosjohto pujotetaan tästä reiästä kohti johtokouruna toimivaa profiilia (voisi olla myös liimattava johtokouru). Kuvassa on käytetty vanhaa AP1707 profiilia, jonka päätypalat aiheuttavat turhaa pään vaivaa ja asennukseen hankaluutta tässäkin kohtaa. Profiilissa AP1708 on fiksummat päätypalat. Ei ole ihan sama millaisen profiilin hankit!

Lopputuloksena johto on asennettu samanlaiseen profiiliin jossa on myös LED nauha. Profiilin sijaan voit käyttää myös verkkokaupastamme löytyviä liimattavia valkoisia johtokouruja. Tarjolla on esim. 100 cm ja 200 cm kourut.

Toisena vaihtoehtona on johdon veto kaapin sisällä. Tämä on usein huomattavasti parempi vaihtoehto, varsinkin jos johtoja ei ole vedetty valmiiksi kaapin taakse ennen niiden asentamista tai jos et ole hankkinut kaappia, jossa on joitakin senttejä tilaa johdoilla sen takana. Useinhan tämä on hukkatilaa joka olisi kaapin sisällä käytössä. LED valojen johto on yleensä muutaman millin paksu, mutta kaapin takana on joitakin senttejä sille tilaa…..

Kaapin sisään sen kulmiin johdon vetäminen on helppoa. Silloin tarvitset edellä mainittuja kaapelikourutuotteita. LED nauhan liitosjohto pitää kuitenkin saada ensin kaapin sisälle. Sen teet helpoiten poraamalla noin 4-5 mm reiän suoraan profiilin ja kaapin rungon läpi.

Poraa sekä alumiiniprofiilin että kaapin rungon läpi reikä josta johto pujotetaan läpi. Kaapin sisällä johto kannattaa asentaa edellä mainittuihin kaapelikouruihin, joista on sahattu tai leikattu (erikoissaksilla) sopivan pitkät pätkät.

Johdot kuljetetaan kaapelikourussa kaapin takanurkkaan, josta ne voidaan kuljettaa kohti kaapin kattoa edelleen kaapelikourussa. Kaapin katossa taas johdot voidaan viedä tilaa hukkaamatta kohti jännitelähdettä / himmennintä. Tämä ratkaisu on siisti eikä se vie käytännössä lainkaan kaappitilaa. Jos reiän poraaminen kaapin runkoon mietityttää kosteuden kannalta, voi reiän täyttää johdon vetämisen jälkeen sopivalla massalla, esim. silikonilla, vaikka paljon parempiakin aineita löytyy tälläiseen käyttötarkoitukseen.

Kun johdotus on valmis ja nauhat liimattu paikoilleen, asenna myös diffusorit alumiiiniprofileihin painamalla ne kiinni. Tämän jälkeen kytke LED nauhat jännitelähteeseen tai himentimeen. LED nauhapätkät kytketään rinnan jännitelähteeseen.

Valojen himmennys

Kyllä, sekin onnistuu. Verkkokaupassamme on lukuisa määrä erillaisia himmentimiä LED valonauhoille ja listoille. Myös premium-tasoisen LED valojärjestelmien mukana on erilaisia himmennyksiä.  Katso lisää Joustava valojen ohjausjärjestelmän ohjeesta. Yleisimmin himmentimen ytimenä on monipuolinen SR1009CS himmennin, jonka tuotekortista on linkit myös useisiin tämän himmentimen ohjaukseen sopiviin langattomiin kytkimiin. Voit myös ohjata SR1009CS himmennintä ja muita valojasi älypuhelimella WiFi:n kautta tai langattoman ohjauksen sijaan johdollisilla kytkimillä.

Valojen kauko-ohjaus ja liiketunnistus

Premium-tasoisen LED valojärjestelmän (tulossa) mukana on myös erilaisia tunnstimia, joilla teet automaatisesti syttyvän  valaistuksen vaikka kaapistoon ja laatikostoon. Ohjauksista enemmän artikkeleista:

Värilämpötilan muuttaminen

Premium-tasoisen LED valojärjestelmän mukana on myös mahdollisuus säätää “lennossa” valon värilämpötilaa, joten sekin on mahdollista. Joskus voi olla tarve muuttaa värilämpötilaa.

Kuvassa työtasolla on puhtaan valkoinen LED nauha ja kaapistojen päällä on lämmin valkoinen LED nauha. Kuvan todellista valomäärää on alennettu, jotta värilämpötilan erot näkyisivät selkeämmin. Kuvan keittiön keskeltä  lattian päältä (jääkaapin ja vastakkaisella puolella olevan työtason välistä) mitattiin 108 luksin valomäärä noin 90 cm korkeudelta lattiasta, joka on suosituksia suurempi lukema. Kuvaa on siis tummennettu alivaloittamalla kuva. Huomaa myös puhtaan valkoisen (noin 4200 K) ja lämmin valkoisen (n. 3200 K) ero.

Valon eri värit

RGB valolähteillä on mahdollista tuottaa eri värejä lähes rajattomasti, määrän rajoittaa vain ohjainten ominaisuudet. LED pohjaisilla RGB valolähteillä ei kuitenkaan saada kovin laadukasta valkoista “väriä”, joten pelkästään niillä ei voi normaalia valaistusta tehdä. RGB tuotteet ovatkin mitä parhaita sisustuksellisia valolähteitä.

LED valot loisteputken tilalle?

Ei ongelmaa, helppo toteuttaa. Muutama kuva projektista. Vanha loisteputkivalon sähkönsyöttö käytetään vain ja ainoastaan kulmapistorasioille. LED valot saavat käyttösähkön täysin muualta, kuten tässä ohjeessa on aiemmin kerrottu.

Periaate:

 • Loisteputki korvataan kulmamallisilla pistorasioilla
 • LED valo asennetaan normaalisti, astiankuivauskaappi ei ole ongelma
 • LED valojen kytkin valitaan laajasta valikoimastamme, jotta käyttö on helppoa ja hauskaa
 • Himmennys ei tuota vaikeuksia, on siis himmennettävissä.

OSTA KEITTIÖPAKETTI ALENNETTUUN PAKETTIHINTAAN.

Koska meiltä usein kysytään suostustamme keittiöntyötasojen valaistukseen, niin tässä annamme sellaisen. Voit ostaa jokaisen tuotteen erikseen ja saat juuri keittiösi mittojen mukaisen määrän valotarvikkeita. Tai sitten voit ostaa jonkun näistä paketeista:

 • Keittiövalosetti 1. Himmennettävä valosetti joka sisältää kaiken tarpeellisen perusvalaistuksen tekoon.
 • Keittiövalosetti 2. Valosetti joka sisältää kaiken tarpeellisen perusvalaistuksen tekoon. Himmennin lisättävissä myös jälkikäteen.
 • Keittiövalosetti 3. Valosetti kulmaprofiililla kaapin etureunaan. Himmennin lisättävissä myös jälkikäteen.

(*) elinikäodote perustuu LED komponenteille tehtävään standarditestiin ja standardin määrittelemiin kriteereihin. Elinaikaodote ei siten tarkoita koko tuotteen vähimmäisikää jonka jälkeen sammuu tai vielä toimii vaan alan standardin mukaista testiin perustuvaa elinaikaa. Esim. testistandardin LM80 mukaan määrätyn elinajan jälkeen valosta on vielä 80%  jäljellä. Testissä osalla näytteistä voi olla lyhyempikin elinaika esim. yksi kymmenestä, mutta suurimalla osalla tulee olla suurempi elinikä.

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niin sanotut teho-LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä kerromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponentteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Useista tuotteista mitaamme myös mm. valon spektrin mittauslaboratoriossamme. Mittaamme myös värintoistoindeksin. Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (Declaramation of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teettää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).