LED-valonauhat

LED-valonauhat
LED valonauhoja. COB LED-valonauha ja perinteinen tiheä LED-valonauha.

LED-valonauhat ovat erittäin käyttökelpoisia valolähteitä kun on lähes mikä tahansa valaistustarve. Niillä on erittäin helppo tehdä hyvä ja laadukas valaistus ja ne sopivat niin sisä- kuin ulkokäyttöön. LED valonauhat ovat himmennettäviä, LED valonauhoja saa eri värilämpötilallisina sekä myös eri värisinä. Ja kaikki vaikka yhdessa ja samassa LED-valonauhassa.

Yksivärinen LED-valonauha

Yksiväriset LED-valonauhat tuottavat joko valkoista tai yhtä väriä joka yleensä on punainen (620-625nm), vihreä (520-525nm) tai sininen (465-470nm). Saatavana on tilauksesta myös keltainen (585-595nm), oranssi (595-605nm), vaalena punainen (pinkki), Tiffany Blue ja Marrs Green jne. Myös ultraviolettivaloa (UVA, 380 nm) tuottavaa LED-valonauhaa on saatavana.

Valkoisia LED-valonauhoja on saatavana useilla eri värilämpötiloilla väliltä 2400-6500 Kelvin (K). Valon värilämpötilalle on aina joku toleranssi (johtuen LED-komponentin valmistusprosessista) eli exactia tarkkaa lukemaa ei voida taata, joten esim. 3000 K:n LED nauha voi olla vaikka 2700-3300K välillä. Huomaa että toleranssi vaihtelee huomatttavasti eri valmistajien välillä. Tämä koskee joka ikistä LED-komponentin ja LED-valonauhan valmistajaa. Rahalla tosin saa, koska LED-komponentin tuotannon loppupäässä voidaan valita linjan lopusta mittauksen perusteella juuri tietyn värilämpötilan LED-kompontit myytäväksi pienemmällä toleranssilla. Tämä vähentää valmistajan tuotannon saantoa, joten valittu komponentti on aina kalliimpi kuin valitsematon. Voimmekin tämän prosessin takia tarjoamaan huomattavsti tiukemman toleranssin LED-valonauhoillemme (n. 100 K).

Sävyn säätö eli värilämpötila
Valon värilämpötila lämpimästä (n. 3000K) kylmään (n. 6000K).

Suosittelemme kotien valaistuksessa käyttämään n. 4000-4500 K värilämpötilaa ja toimistoon sekä julkisiin tiloihin 5500 K:n värilämpötiloja.

Lue lisää värilämpötilasta Wikipedian artikkelista: Värilämpötila.

CCT LED-valonauhat. Säädettävä värilämpötila. LED-valonauhan sävyn säätö?

CCT säädettävä LED-nauha.
CCT säädettävä LED-valonauha eli LED-nauha, jonka värilämpötilaa voi säätää. Kuvassa neljä eri mallia, alimpana pikkuvalaistukseen sopiva FW300MC3528C24.

Jos et osaa päättää mikä värilämpötila on paras tai haluat ottaa säädettävän värilämpötilan kaikki edut käyttöön, hyvä valinta on LED-valonauha jonka värilämpötilaa voi säätää. Usein puhutaan valon sävyn säädöstä, mutta se on oikeasti eri asia. Joudumme kuitenkin sivustollamme käyttämään tätä väärää terminologiaa, koska se on yleisesti käytetty. Sävyn säädössähän valkoiseen lisätään väriä, tästä aiheesta myöhemmin.

Säädettävä värilämpötila tuotteen ominaisuutena ilmaistaan usein lyhyesti CCT.

Värilämpötilan säätö ja sen edut valaistuksessa.

valon värilämpötilan säädöllä voit säätää tunnelmaa mutta myös myös vireystilaasi.

LED-valonauhan värilämpötilan säätö esim. 3000-6500 K:n välillä vaatii LED-nauhan, jossa on tämä toiminnallisuus. Lisäksi tarvitse erillisen värilämpötilan säätimen (CCT) joka toimii samalla myös himmentimenä. Näitä on sekä johdollsiena että johdottomana. Voit myös liittää älypuhelimesi valojen ohjaukseen ja säätää mm. valon värilämpötilaa sillä. Huomaa, että värilämpötilan säätö

Huomioi LED nauhan tuottama valomäärän muutos värilämmön säädössä

Värilämpötilan säätö puolittaa LED nauhan tuottaman valomäärän, koska LED nauhan valovoima ei saa muuttua säädettäessä värilämpötilaa. LED nauhan valovoima saadaan siten, että yksittäisen LED komponetin tuottama valovoima kerrotaan nauhassa olevien LED komponettien määrällä. Värilämpötilaltaan säädetävässä LED nauhassa joka toinen LED (tai LED:in sisällä olevat chipit) on siis lämmin valkoinen ja joka toinen kylmän valkoinen. Värilämpötilan säätö tapahtuu näiden keskinäistä valovoimaa säätämällä. Kun värilämpötila on toisessa ääripäässä, niin vain puolet LED komponenteista voi palaa täysillä ja puolet on sammuksissa. Koska valovoiman tulee olla sama riippumatta värilämpötilasta, niin esim. keskialueella kaikki komponentit palavat siten vain puolella teholla.

Tämä että nauhasta saa vain puolet ilmoitetusta valomäärästä on puhtaasti värilämpötilan säätimen ominaisuus. LED nauhasta saataisiin edelleen se maksimi valomäärä mikä ilmoitetaan, kun kaikki LED komponentit palavat täysillä (värilämpötila asettuu tällöin puoliväliin). Jos sallistaan valovoiman vaihtelu säädettäessä, niin silloinhan nauhasta on saatavana se valovoima joka ilmoitetaan. Tätä ilmiötä voitaisiin käyttää myös hyödyksi. Kun huonetilaa, esimerkiksi olohuonetta, valaistaan normaalisti noin 4200-4500 K:n värilämpötilalla, niin silloin LED nauha voi tuottaa täyden valovoiman ja kaikki LED komponetti tuottavat täyden valovoiman. Iltaa kohti voitaisiin kuitenkin säätää värilämpötilaa lämpimämmäksi ja samalla alentaa valovoimaa, aivan kuten tapahtuu luonnossakin auringon laskiessa. Markkinoilla ei vain toistaiseksi ole tälläistä säädintä, joten täytyy tyytyä säätimiin joissa valovoima pidetään vakiona värilämpötilasta riippumatta. Kompensoi tätä siis siten, että mitoitat tarvittavan valomäärän kaksinkertaisena.

Värilämpötilan säätö ja sen edut valaistuksessa

MITEN VALO VÄRILÄMPÖTILAN SÄÄTÖ VAIKUTTAA MEIHIN?

RGB LED-valonauhat. RGB värit LED-valonauhalla.

RGB LED-nauha yhdellä LED komponentilla kaikki värit
RGB LED-valonauha jolla voi tuottaa miljoonia eri värejä. Yhdessa ja samassa LED-komponetissa on kaikki RGB värit.

RGB LED-valonauha on LED-valonauha, joka tuottaa RGB värejä eli punainen (R), vihreä (G) ja sininen (B). Nauhan rakenne voi olla sellainen, että kukin yksittäinen LED tuottaa yhtä väriä eli joka kolmas LED tuottaa punaista, joka kolmas vihreää ja joka kolmas sinistä. Tämä ei usein ole kovin hyvä rakenne, koska tietyn värisiä LED:ejä on todella harvassa ja värejä on vaikea sekoitaa keskenään. Toki tälläisellekin RGB LED-valonauhalle löytyy tarve.

Parempi rakenne onkin RGB LED-valonauha, jossa yhdellä ja samalla LED-komponentilla tuotetaan kaikki kolme RGB väriä. Näiden kolmen värin keskinäistä tasapainoa säätmällä erillisellä RGB LED-ohjaimella, saadaan muodostettua miljoonia ja taas miljoonia eri värejä. Tarvitset siis RGB LED-nauhan sekä sen ohjaamisen jonkun RGB-ohjaimen.

RGBW LED-valonauhat. Sävytä valkoista tai värjää maailmaasi.

RGBW LED-nauha
RGBW LED-nauha, jossa joka toinen LED on valkoinen ja joka toinen RGB valoa tuottava.

RGBW LED valonauhalla saat sekä valkoista hyvälaatuista valoa että värillistä valoa. Siinä on siis sekä RGB LED että valkoinen LED. Yleisesti joka toinen LED on valkoinen ja joka toinen RGB, mutta saatavilla on myös nauha jossa yhdessä LED-komponentissa on valkoinen +RGB. Myös pisteetöntä COB LED-valonauhaa saa RGBW:nä.

RGBW LED valonauha vaatii sekin erillisen RGBW-ohjaimen. Usein RGB ohjaimissa on myös kyky ohata valkoista LED:iä, mutta ei aina.

RGBW ohjaimella jolla voit ohjata sekä valkoista että RGB väriä yhtäaikaa voit sävyttää valkoista valoa eri väreillä. Tämä on siis valkoisen valon sävyn säätö. Kaikilla ohjaimilla tätä ei voi tehdä yhtäaikaa, silloin voit käyttää myös kahta eri ohjainta yhden ja saman RGBW LED-nauhan säätöön (= himmennin + RGB ohajin).

RGB+CCT LED-valonauhat. Kaikki on mahdollista.

RGB+CCT LED-nauha
RGB+CCT LED-nauha. Kaksi ei rakennetta Toisessa yhdellä ja samalla LED-komponentilla saadaan kaikki valkoisen värilämpötilat + RGB värit. Toisessa RGB ja CCT on toteutettu eri LED komponenteila.

RGB + CCT LED valonauhassa on kaikki edellä mainitut. Voit säätää valkoisen värilämpötilaa ja muuttaa RGB väriä. Riippuen ohjaimesta, voit säätää näitä vaikka yhtäaikaa, mutta useissa ohajimissa on mahdollisuus säätää vain jompaa kumpaa vuorollaan.

Koska RGB+CCT LED valonauhassa on viisi eri johtoa + kuudes yhteinen johto joilla LED:ejä ohajtaan, on nämä LED-nauhat yleensä leveämpiä kuin aiemmin mainitut. 12 mm on kapein, mutta 16 mm ylesiempi. LED nauhassa voi olla eri tyyppisiä LED-komponentteja. Meiltä on saatavissa mallit, joissa CCT on omalla komponentilla ja RGB omalla, tai sitten myösn niin, että RGB+CCT on yhdessä ja samassa komponentissa.

LED-valonauhat, mekaanisesti

LED-valonauhan leveys ja pituus

LED valonauhat leveys
Eri levyisiä LED-nauhoja: 16 mm, 12 mm 10mm ja alimpana 8 mm.

LED valonauhat ovat yleensä 8 tai 10 mm leveitä, mutta niitä on saatavana myös mm. 5, 12 ja 16 mm levyisinä. Yksiväriset, RGB ja RGBW LED-nauhat ovat yleensä 8 tai 10 mm leveitä tehosta riippuen. RGB+CCT LED-nauhat ovat näitä leveämpiä, koska nauhassa pitää mahtua kulkemaan kuusi virtajohtoa ja niillä on tietty minimileveys.

Yleisimminnin LED valonauha myydään 500 cm pituisena kelana. LED valonauha voidaan lyhentää sopivan pituiseksi esim. saksilla leikkaamalla. LED valonauha voidaan myös pidentää liittämällä LED valonauhan pätkiä yhteen joko juottamalla tai väliliittimellä.

Tutustu ohjeeseemme: kuinka valitset LED-nauhan.

Meiltä kysytään usein, kuinka LED nauha valitaan. Kerromme tässä “how-to” artikelissa kuinka LED nauhan valinta tehdään.

Saatavana on myös sivusuunnassa taiteltavaa nauhaa (kulman tai kaarroksen teko on helppoa) sekä vain nauhan sivusuuntaan valoa antavaa LED valonauhaa.

LED-komponettien määrä LED-valonauhassa eli LED komponettien tiheys.

LED-valonauha tiheys
Erillaisia LED -valoauhojen tiheyksiä. 60 LED/m, 120 LED/m ja 240 LED/m

LED komponenttien määrä ja malli vaihtelevat suurestikin eri LED-valonauhoissa. LED komponettien määrä per metri ei useinkerro LED-nauhasta saatavaa valomäärää, koska myös LED-komponentin malli ja LED:in muut parametrit vaihtelevat samalla. Esimerkiksi värilämpötila ja värintoistoindeksinmuutokset vaikuttavat valomäärään.

LED valoauhan tiheydellä on kuitenkin merkityksiä joissakin tilanteissa. Esimerkiksi kuinka pistemäistä valo on. Jos tehdään suoraa valaistusta, niin LED valonauhan yksittäiset valopisteet (LED-komponetit) tulevat helposti näkyviin, ellei LED valonauhaa asenneta riittävän syvään (min. 17 mm) alumiinilistaan jossa on diffusori tyyppinen suojakansi. Epäsuorassa valaistuksessa, kun LED valonauhassa on vähintään 60 LED/m, ei LED valonauhan pistemäisyys tule yleensä esiin, koska valo ei suoraan näy katsojan silmiin ja pisteet häviävät valon heijastuessa jostain pinnasta (esim. seinäpinta). On kuitenkin huomattava, jos tämä pinta on peilaava, se peilaa LED valonauhan valopisteet suoraan näkyviin. Tälläinen pinta voi olla esim. lasitettu tummahko kaakeli tai kivitaso. Mikäli LED valonauhan valon pistemäsiyys epäilyttää, niin valitse mahdollisimman tiheä LED-nauha. Tälläinen on esim. 240 LED/m tai vielä tiheämpi ns. COB LED-valonauha joka on täysin pisteetön yhtenäinen viiva.

LED-valonauha, LED komponetin kotelon koko

LED nauhan LED kompontin tyyppi ja koko 5050 3528 2835
Erillaisia LED-komponentin kotelon kokoja, ylhäältä alas: 3528m 5050, 2835. Mitä esim. LED komponentti 3528 tarkoittaa?

LED komponentin ”tyyppinumero” ei suoraan kerro mikä LED-komponetti on käytössä tai kuinka paljon kyseisetä LED-komponentista saadaan valoa (luumeneita, lm). Yleisesti käytetyt LED-komponettien tyyppimerkinnät ovat esim. 3528, 5050 ja 2835 kertovat ne vain LED-komponetin fyysisen koon milleinä. Esim. 3528 tarkoittaa, että LED-komponentin koko on 3,5 x 2,8 mm (sivujen leveydet). Tämä on mielnkiintoinen tieto vain tuotteen suunnitelun kannalta eli esim. piirilevysuunnitelussa, kun komponetteja asetellaan piirilevylle.

Eri valmistajien LED komponettien valomääriä suhteessa komponetin mekaaniseen kokooon ei voida vertailla keskenään. Lisäksi tulee ottaa huomioon, että LED-komponentin tuottamaan valomäärään vaikuttaa moni tekijä. LED-komponentin vaihtelevan yleisen laadun ja hyötysuheen lisäksi saatavaan valomäärään vaikuttaa myös mm. värilämpötila ja värintoistoindeksi sekä ärsykepuhtaus. Esimerkiksi mitä huonompi LED-kompoentin värintoistokyky (CRI) on, sen enemmän siitä saadaan helposti valoa ulos. Ja mitä kylmempää tämä valo on, sitä enemmä taas saadaan valoa. Esimerkiksi huonon värintoistokyvyn (CRI alle 80) kylmän valkoisesta (yli 6000 K) LED-valosta saa helposti valoa 150 lm/W, kun hyvän värintoiston (CRI yli 90) puhtaan valkoisesta (4000 K) saadaan parhailla LED-komponeteila yleisesti vain n. 90 lm/W. Ero on merkittävä.

LED-valonauhan pituus ja liitosjohto

LED valonauhat myydään yleisesti keloittain. Kelan pituus on 500 cm. Joitakin tuotteita saa ostettua lyhyempinä (esim. 100, 150 tai 250 cm) joitakin jopa 5 tai 10 cm kerranaisina. Keloittain myytävien LED nauhojen kummassakin päässä on yleensä 150 cm pitkä liitosjohto ellei toisin ole mainittu. 5 / 10 cm kerrnaisina pätkinä myytävissä nauhoissa ei ole liitosjohtoa, näihin on saatavissa erillinen liitosjohto. LED nauha voidaan katkaista katkaisukohdista, katkaisukohta riippuu nauhan rakenteesta ja se on mainitu jäljempänä teknisissä tiedoissa. Nauhoja ja sen pätkiä voidaan liittää yhteen juottamalla, liitospaloilla tai liitosjohdoilla. Lisää tietoa tästä saat  artikkeleistamme

LED valonauhan katkaisu, liitosjohdon liittäminen ja kuinka teen kulman LED nauhaan.

Kuinka teet kulman LED nauhaan? Kuinka LED nauha katkaistaan tai kuinka liität LED nauhan? Tämä ohje antaa vastauksen näihin kysymyksiin.

LED-valonauhan kiinnitys. Pysyykö LED-valonauhat kiinni omalla teipillään?

LED-valonauhat kiinnitys 3M teipillä
LED-valonauhat kiinnitetään luotetavasti 3M:n valmistamalla tepillä.

Nauhoissamme on laadukas ja luotettava aito 3M:n teippi. 3M:n teippi pysyy rasvattomassa ja tasaisessa pinnassa erittäin lujasti (esim. kaapiston pohja, maalatut ja lakatut pinnat jne). Asennuksen jälkeen teipin pysyvyys paranee muutaman viikon käytön seurauksena, ja nauha on käytännössä lähes mahdoton irroittaa esim. kaapiston pohjasta ilman vaurioita. Jos joudut irroittamaan LED nauhan myöhemmin, lämmitä sitä esim. hiustenkuivaajalla, jolloin liima irtoaa helpommin.

Edes 3M laadukas teippi ei ole kuitenkaan välttämättä aina jokaisessa tilanteessa riittävä, riippuen täysin pinnan materiaalin ominaisuuksista joihin tuote kiinnitetään. Puhdista kiinnityspinnat rasvasta (esim. mieto astianpesulios) ja pölystä. Kiinnityspinnan tulee olla kuiva. Erittäin sileää pintaa voidaan vähän karhentaa, mutta tarra pysyy erinomaisesti mm. sileässä melamiinipinnassa (keittiön kaapit) tai maalatussa alumiinissa ilman karhennusta, kunhan rasvat ja pöly on poistettu. Karheat pinnat kuten rappaus tai sahattu lauta ovat varmasti niin suuri haaste ohuelle 3M:n teipille, että sellaisissa paikoissa tulee tartuntaa parantaa liimamassalla, esim. Wurth asennusliima. Lisätietoa LED-nauhan kiinnitämisestä saat ohjeestamme.

LED-nauhan asennus listaan

LED nauhan asennus listaan? Tämä ohje kertoo, kuinka helppoa on LED nauhan asennus.

Kuinka pitkä LED-nauha voi yhteensä olla?

Nauhassa on siis kiinteä 150 cm pitkä liitosjohto, joka helpottaa huomattavasti asennusta. Esimerkiksi keittiön kaapiston välitilan valaisussa jännitelähteen voit sijoittaa vaikka keittiön yläkaapin päälle ja nauhassamme oleva pitkä liitosjohto sallii helpon asennuksen ilman johtojen jatkamista. Tulee kerralla siistimpi asennus vaivatta.

Yksiselitteistä vastausta ei voida tässä antaa, koska LED-nauhoja on eri levyisiä (5-16 mm), LED-nauhoja saa eri tehoisina (4,2 W/m – 20 W/m) ja eri käyttöjännitteellä toimivina. Yleisin nauha on 10 mm leveä ja teholtaan noin 15 W/m. Tällöin nyrkkisääntönä voifaan pitää, että 24 V käyttöjännitteellä LED-nauhan pituus on maksimissaan 10 m ja 12 V käyttönännitteellä 5 m eli vain kelallinen.

Mikäli nauhaa halutaan asentaa samaan tilaan (tai ketjuun) enemmän, täytyy tehdä useampia nauhapätkiä ja jokaiselle pätkälle tuodaan oma syöttö jännitelähteeltä. Nämä LED-nauhat siis kytketään keskenään sähköisesti rinnan, vaikka fyysisesti tilassa ne muodostavat yhden pitkän sarjan.

LED-valonauhat. Kotelointiluokka eli LED-nauhan IP luokka

LED nauhojen kosteussulku on jaettu kolmeen eri luokkaan. Ei suojausta (IP20), roiskeveissuojattu (IP44/IP54) ja vesitiivis (IP68).

IP20 luokan LED-valonauhat (ei kosteussuojausta)

LED-valonauhat IP20
Täysin avoimet LED-valonauhat oavt IP20-luokan nauhoja. Sopii käytettäväksi kuivissa sisätiloissa.

IP20 luokan nauhat on tarkoitettu kuivaan sisätilaan. Näissä on täysin avoin rakenne. Nauha kyllä kestää hetkellistä kosteutta eli muutama pudas vesipisara silloin tällöin ei haittaa. Jos tälläiseen on riski kuten mm. keittiön pesualtaan kohdalla on, niin nauha tulee asentaa suojakannella varustettuun alumiiniprofiilin sisään, joka estää vesiroiskeet tehokkaasti.

Roiskevesisuojatut LED-valonauhat. Kosteisiin sisätiloihin.

rosikevesitiiviit LED-valonauhat kosteaan tilaan
Roiskevesitiivit LED-valonauhat on suojattu silikonipinnoitteella vain LED-nauhan päälipuolelta.

IP54 (IP44) luokan nauhat on ns. puolisuljettuja. Nauhan päälipinnassa on silikoninen suoja. Näin ollen nauha voidaan asentaa paikkaan, jossa se joutuu alttiiksi roiskeveden pisaroille tai kondenssivedelle (lämpötilaerot). Nauhaa ei tule käyttää ulkotiloissa, koska sen tausta ei ole suljettu mitenkään. Näin ollen ilman kosteus pääsee nauhan sisälle ja aiheutata syöpymistä ja katkoksia.

Vesitiiviit LED-valonauhat, IP67 / IP68. Ulkokäyttöön tai saunaan.

Vesitiiviit LED-valonauhat ulos
Vesitiiviit LED-nauhat on suojattu kauttaaltaan kosteutta vastaan. Yllä 10 mm leveä vesitiivis COB LED-nauha joka on valettu polyuretaaniin. Alla 8 mm leveä LED-nauha on valettu kauttaaltaan silikoniin ja se kin on vesitiivis. Tiiveysluokka IP67.

IP68 (IP67) luokan nauha on kauttaaltaan suojattu ja se on vesitiivis. Käytä tätä nauhaa ulkoasennuksissa tai sellaisissa sisäasennuksissa, jossa ilmassa on kosteaa vesihöyryä. Tälläinen on mm. saunatila.

Silikonin ja polyuretaanin edut vesiviiviissä LED-valonauhassa.

Verrattuna PVC muoviin pinnoitettuihin LED nauhoihin, silikoniin tai polyuretaaniin valetulla LED -nauhalla on huomattavia etuja. Silikoni ja polyuretaani on erittäin kestävää niin mekaanisesti kuin kemiallisesti. Ne kestävät, toisin kuin PVC, merivettä, UV:ta, useimpia kemikaaleja ja polttonesteitä ja lisäksi ne kestävät enemmän myös mekaanista kulutusta ja liikettä. Polyuretaani on tässä suhteessa silikonista vielä parempi. Silikoniin valetun LED nauhan optiset ominaisuudet ja niiden pysyvyys ovat myös paljon paremmat kuin PVC:hen valettujen, polyuretaani on tässäkin suhteessa paras. PVC pinnoitettujen nauhojen optiset ominaisuudet heikkenevät ajan saatossa, yhä enemmän valoa jää itse pinnoitteeseen vuosien saatossa ja valon spektri suodattuu epätasaisesti. Silikonisen LED nauhan lämmönkesto vesisuojauksen osalta on paras ja polyuretaani melkein yhtä hyvä, PVC:ssä surkea. Luonnollisesti silikoni j apolyuretaani kestää myös suurempia lämpötiloja muuttumattomana, toisin kuin PVC muovi.

LED-valonauhat, käyttöjännite?

LED nauha ei tarvitse erillistä ohjainta, vaan se toimii suoraan tasajännitteella sellaisenaan. Tarvitset siis vain jännitelähteen eli kansanomaisesti muuntajan. LED-nauha toimii suoraan sellaisenaan kytkettäessä käyttöjännitteeseen, esim. akkuun  (aurinkosähköjärjestelmät) tai jännitelähteeseen. Koska nauha toimii myös mm. autoissa, veneissä ja aurinkosähköjärjestelmissä, emme pakkomyy jännitelähdettä nauhan mukana, vaan se tulee ostaa erikseen tarpeen vaatiessa. Huomaa kuitenkin, että 24 V käyttöjännite on aina parempi valinta kuin 12 V. Valitse siis 24 V jännite aina kun se on mahdollista.

Kuinka valitsen muuntajan LED-nauhalle.

LED-nauha muuntaja? Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Muuntaja, jännitelähde, virtalähde, teholähde, poweri jne.

Käyttöjännite 12 Vdc vai 24 V? Saadanko 24 V käyttöjänniteellä enemmän valoa?

LED-nauhan käyttöjännite (12V / 24V) ei vaikuta suoraan sen valomäärään, koska nauhan LED-komponttien ohjausvirta on suunniteltu toimivan kyseisellä käyttöjännitteellä ja se on se on sama nimelliskäyttöjännitteestä riippumatta.

LED nauhoja saa useilla eri käyttöjännitteillä. Yleismmät ovat 5V, 12V ja 24V. Kannattaa kuitenkin aina valita 24 V käyttöjännite, jos se on mahdollista, koska 24 V jännitteekkä on puolet pienemmät siirtohäviöt kuin 12V jännitteellä. Tämä tulee sähköfysiikasta, jossa tehon kaava on P = U * I (sähköteho = jännite * virta). Koska jännite (U) on tuplasti suurempi, alenee johdoissa oleva virta (I) puoleen. Johtimien siirtohäviö on taas suoraan verrannolinen virran suuruuteen, koska johtimen resistanssi pysyy saman (Ohmin laki, U = R * I eli häviöjännite  = johtimen resistanssi * virta). Sen lisäksi että osa tehosta häviää lämpönä ilmaan, myös LED nauhan käyttöjännite alenee. Tämän takia LED nauha toimii alijännitteellä eikä se tuota niin suurta valomäärää, kun se nimellisjännitteellä tuottaisi Alla on lämpökamerakuva tilanteesta. Mitä kuumempi johto on, sen suuremmat häviöt (jännitteenalenema) siinä on. Vertaa vaikka kuvassa näkyvien johtojen lämpötiloja 12V ja 24V jännitteillä.

led-nauhat liitosjohto pituus
LED-nauhan liitosjohdon häviöt 12V ja 24V järjestelmässä. Sama tilanne kuvattuna normaalilla ja lämpökameralla rinnakain. Mitä lämpimämpi johto on, sen suremmat häviöt siinä on.

Yllä olevasta lämpökamerakuvasta näkee, että johdon lämpötila on samalla kuormalla. 12V järjestelmässä 29,0 astetta (lämpötilan nousu 5,7 astetta) ja 24V jännitteellä 24,5 astetta (lämpötilan nousu vain 1,1 astetta). Ympäristölämpötila on ollut 23,4 astetta.

Myös nauhan oma ”sisäinen” johdotus ahdistaa

Koska myös LED nauhan oma “sisäinen johdotus” (eli LED-valonauhan pinnassa oleva kuparifolio) toimii sähkötehon siirtotienä, myös nauhassa on tämä sama edellä kuvattu ilmiö olemassa. Tästä syystä jännite alenee LED nauhan loppupäähän siirryttäessä. 12V järjestelmässä jännitteen alenema aiheuttaa sen, että LED nauhan loppupää tuottaa jopa kameran ja silmin havaittavan vähäisemman valomäärän. Koska jännite on alentunut nauhan loppupäässä, on LED-nauhan valomääräkin alentunut säjkötehon laskiessa. Sen huomaa myös lämpökamerakuvasta. Alla on kuva 24V järjestelmästä ja 12V järjestelmästä. Ne on eroteltu keltaisella vaakaviivalla toisistaan. 24V järjestelmässä ylempi nauha on nauhan loppupää. 12V järjestelmässä alempi nauha on myös nauhan loppupää. Käytetyn nauhan pituus on 500 cm eli koko kela.

Jo kamerakuvasta näkee, että 12V nauhan loppupää on huomatavan himmeä. 12V nauhan lämpötila on nauhan alussa 78,0 astetta. Vertaa sitä 24V nauhan 44,2 asteeseen. Tämä erittäin suuri ero johtuu täysin nauhan eri käyttöjännitteestä, nauhan omat siirtohäviöt tuplaavat lämmön tuotannon. Huomiona on myös, että 78 asteen lämpötila on aivan liian suuri ja se alentaakin voimakkaasti LED nauhan elinikää. Siirtohäviöt 500 cm pituudelta (koko kela) havaitsee myös 12V nauhan loppupään lämpötilasta. Koska jännite nauhan loppupäässä on alentunut huomattavasti siirtohäviöiden takia, lämpötila on alkupäähän verrattuna vaatimaton 28,9 astetta. Toki 24V jännitteelläkin on alenemaa, mutta saman valmistajan nauhassa se on puolet pienempi. Tässä testissä on ollut saman valmistajan kaksi eri versiota samasta nauhasta. Toinen on 12V ja toinen 24V. Tämän takia 12V nauhaa ei suositella käytettäväksi kovin pitkiä pätkiä.

Edellisen perusteella on siis ilmiselvää, että kannattaa käyttää ainoastaan 24V LED nauhaa. Toki 48V nauha olisi vielä parempi, mutta sellaista ei vielä tietojemme mukaan valitettavasti valmisteta.

LED-valonauhojen himmennettävyys

Kaikki LED-valonauhamme on himmennettäviä. Koska LED nauhat toimivat vakiojännitteellä (CV, constant voltage), niin paras himmennysmenetelmä on pulssisuhdehimmennys (PWM, pulse width modulation). PWM himmennin kytketään jännitelähteen ja LED nauhan väliin. PWM himmennin himmentää valoja energiatehokkaasti. Lue lisää LED-nauhojen himmennyksestä erillisestä ohjeestamme.

LED-nauhan himmennys.

LED-nauhan himmennys tapahtuu pääsääntöisesti pulssisuhteen muuttamiseen perustuvalla himmennysmenetelmällä. Se on yleisin ja toimintavarmin himmennysmentelmä kaikille LED-valoille.

Mikäli tarpeesi himmentää LED nauhoja erillaisilla järjestelmillä kuten esim. 1-10V säätimellä, DALI, PUSH-DIM, SWITCH-DIM, KNX, Z-WAVE tai ZIGBEE:llä, tutustu kyseisten tuotteiden tuoteryhmiin verkkokaupassame tai ota yhteys myyntiimme.

LED-nauhojen elinaikaodote?

LED-nauhojemme elinaikaodote on tyypillisesti yli 75000 tuntia.

Elinikäodote perustuu LED komponenteille tehtävään standarditestiin ja standardin määrittelemiin kriteereihin. Elinaikaodote ei siten tarkoita koko tuotteen vähimmäisikää jonka jälkeen sammuu tai vielä toimii vaan alan standardin mukaista testiin perustuvaa elinaikaa. Esim. testistandardin LM80 mukaan määrätyn elinajan jälkeen valosta on vielä 80%  jäljellä. Testissä osalla näytteistä voi olla lyhyempikin elinaika esim. yksi kymmenestä, mutta suurimalla osalla tulee olla suurempi elinikä. Huomaa, että alalla on käytössä myös toisen testin lukuja. Tässä testissä valosta on jäljellä vain 70% eli elinikäodotusaika on pidempi.

LED nauhojemme värintoistokyky eli värintoistoindeksi

Alla on joitakin tyypillisiä valon spektrin kuvia myymiemme LED-valonauhojen osalta. Löydät useista tuotekorteistamme juuri kyseisen LED-nauhan (käytönnössä LED-nauhassa käytetyn LED-komponetin) vastaavat spektrikuvat. Niissä kannattaa kiinnittää huomio joihinkin parametreihin, koska ne korreloivat valon laatua huomattavasti.

Onko valon värintoistokyky eli CRI (Ra) lukema tärkeä?

Valojen teknisissä tiedoissa on joskus ilmoitettu värintoistoindeksin CRI (tai Ra) lukema. mitä se tarkoittaa?

Lue ohje kuinka tulkitset tämän valon mittaustuloksia

Valon värilämpötila ei kerro valon tarkaa värin sävyä, koska valon standardi sallii että valon sävyssä on toleranssia. Valon tarkan sävyn saat CIE diagrammista ja muista mittaustuloksista. Valon spektri taas kertoo lähinnä valon laadusta, millaiselta tuntuu olla tilassa joka on valaistu kyseisellä valolla. Lisäksi se kertoo valon värintoistokyvystä.

Värilämpötilalla 3200K

CRI = 97,2
R9 = 94,8
Hallitseva aallonpituus 585,0 nm
Ärsykepuhtaus (purity) 0,4878

Värilämpötilalla 4200K

CRI = 97,3
R9 = 98,3
Hallitseva aallonpituus 582,1 nm
Ärsykepuhtaus (purity) 0,1958

Värilämpötilalla 5500K

CRI = 93,2
R9 = 68,3
Hallitseva aallonpituus 563,3 nm
Ärsykepuhtaus (purity) 0,053

HIMMENTIMEN MAHDOLLISESTI AIHEUTTAMA ÄÄNEKÄS SIRINÄ HIMMENNETTÄESSÄ.

LED nauhoja ja joitakin muita LED valolähteitä himmennetään pulssisuhdehimmentimellä (PWM, pulse width modulation). PWM himmennin himmentää valoja siten, että se katkoo jänniteen syöttöä valolähteelle (on->off->on->off-on…). Kun katkominen tapahtuu riittävällä taajuudella, ei ihmissilmä huomaa katkomista, mutta koska valo on osan aikaa poissa päältä sen valoteho alenee. Silmä näkee tämän valon himmenemisenä. PWM himmennin siis katkoo valolle menevää sähköä nopeaan tahtiin. Joissain tapauksissa tämä aiheuttaa jännitelähteessä tilanteen, jossa sen mekaaniset osat fyysisesti alkavat liikkumaan eli värähtelemään resonanssitaajuudella. Tärisevät osat ovat tyypillisesti jännitelähteen sisällä oleva muuntaja, kelat ja mahdollisesti jopa suurimmat kondensaattorit. Tärinä johtuu fysiikan laeista, esim. muuntajan käämin sisällä oleva ferriittinen materiaali voi alkaa tärisemään sen ympärillä olevan vaihtelevan magneettikentän vaikutuksesta (pulssisuhteinen jännitteen katkonta aiheuttaa magneettikentän muutoksia). Tämä osien mekaaninen tärinä kuuluu jännitelähteestä ulos vinkumisena.

Onko ilmiö vaarallinen, aiheuttako se tulipaloriskin?

Ilmiö ei ole vaarallinen. Ilmiö on myös hyvin yksilöllinen, ja sen ilmenemisen voimakkuus (kuuluuko se vai ei)  riippuu hyvin monesta eri tekijästä. Kyse ei ole siis viasta minkään tuotteen tai sen sisällä olevan komponentin osalta. Useinkaan minkään yksittäisen osan  vaihto ei korjaa tilannetta, välttämättä ei edes kaikkien osien vaihto.  Ainoa ongelma on, jos tämä vinkuminen kuuluu häiritsevästi. Äänestä pääsee eroon kun jännitelähteen ja himmentimen väliin asennetaan suodatin, joka estää edellä kuvatun ongelman. Suotimen asennuksen jälkeen  jännitelähteen osat eivät ala värähtelemään niin helposti. Suodin tulee minimissään mitoittaa käytetylle kuormalle.

Toimitamme suotimen (vain omille asiakkaillemme) jälkikäteen, jos suotimelle on tarve. Yleensä tarvetta ei ole. Osien äänekäs resonointi on hyvin harvinainen ilmiö. Suodin on helppo asentaa mukana tulevan ohjeen ja tarvikkeiden avulla eikä se vaadi sähkömiehen pätevyyttä.

Myös ylimääräiset ja liian ohuet johdot järjestelmässä voivat myös aiheuttaa ongelmia, joten liian pitkiä ja sykkyrällä olevia johtoja tulee välttää.