Opas epäsuoran valaistuksen tekemiseen

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit tehdä hyvän yleisvalaistuksen epäsuoralla valaistuksella. Epäsuoralla valaistuksella tarkoitetaan valaistusta, jossa varsinainen valolähde ei näy ja valo tulee tilaan heijastuksena jonkun pinnan kautta. Näitä pintoja ovat esimerkiksi huoneen katto ja seinät. Helpoimillaan mitään erillistä heijastavaa pintaa ei siis tarvitse erikseen rakentaa. Epäsuoralla valaistuksella on monia etuja verrattuna suoraan valaistukseen, suurimpina etuina on valaistuksen tasaisuus ja miellyttävyys. Koska valo heijastetaan pinnan kautta huonetilaan, vaikuttaa pinnan ominaisuudet (mm. pinnan väri ja heijastuvuus) lopputuokseen varsin paljon. Pinnan väri voi muuttaa valon värilämpötilaa hyvinkin paljon.

Epäsuora valaistus tehtynä alumiiniprofiileihin asennetulla LED nauhalla

Epäsuora valaistus

Epäsuorassa valaistuksessa varsinainen valonlähde ei ole suoraan näkyvissä, vaan valo heijastetaan jonkun pinnan kautta varsinaiseen tilaan. Tästä on se etu, että valaistuksesta tulee tasainen, pehmeä ja miellyttävä. Epäsuoran valaistuksen tekemisessä LED valonauha on erinomainen tuote. Se on joustava, kevytrakenteinen, pieni ja lisäksi vielä edullinen. Nauha ei vaadi paksuja johtovetoja ja epäsuoran valaistuksen voi rakentaa jälkikäteenkin todella helposti ja nopeasti. Myös betonista ja kipsilevystä rakennettuun huoneistoon joita Suomen asuinhuoneistot valtaosin ovat. Helpoimillaan asennukseen menee vain muutama tunti ja makuu- tai olohuoneessa on hyvä epäsuora valaistus.

Tutustu ohjeeseemme: kuinka valitset oikean LED-nauhan.

Nyt on led-nauhan valinta helppoa.

Tarvikkeet epäsuoran valaistuksen tekemiseen

Alaslasketun katon reunan hyödyntäminen epäsuoran valaistuksen tekemisessä.

Epäsuorassa valaistuksessa voidaan käyttää huoneiston rakenteita hyödyksi. Kuvassa epäsuora valasitus on asennettu avokeittiön katon alaslaskun etureunaan. Alumiiniprofiilina on käytetty kulmamallista alumiiniprofiilia, tuote AP1919F2M  ja LED nauhana RGB+W valoa antavaa FW300RGBT5050C24. RGB+W LED nauhalla hyvälaatuista valkoista valoa voidaan sävyttää lennosta RGB valolla eli punaisella, sinisellä, vihreällä tai niiden sekoituksella tunnelman mukaan.

Avokeittiön alaslasketun katon etureuna, jota aiotaan käyttää olohuoneen epäsuoran valaistuksen tekoon.

Epäsuoran valaistuksen rakentamisessa lähtökohtana kannattaa pitää valolähteen sijoittamista. Kun sopiva paikka on katsottu, mietitään kuinka valolähde saadaan siihen sijoitettua, ja miten sen vaatima syöttöjännite saadaan vedettyä (katso ylempi kuva). Myös valokatkaisijan sijoitus on huomioonotettava seikka, ellei käytetä langattomia katkaisijoita/kaukosäätimiä. Usein on mahdollista asennuttaa epäsuoralle valolle omat katkaisijat ja johdot.

Alumiiniprofiilin sovitus alaslasketun katon etureunaan.

Alumiiniprofiilia AP1919F sovitetaan listan päälle. 2 metrin mittaisista profiileista tehdään L-muotoinen rakennelma koko alaslaskun reunan matkalle. Se liimataan kiinni seinään ja reunalistaan (kuvan paikkaan).

Käytön ja turvallisuuden kannalta jännitelähde (ja katkaisija, jos mahdollista) kannattaa asentaa kiinteäksi. Kauko-ohjattavissa himmentimissämme on myös katkaisija toiminto (on/off), jolloin näitäkin voidaan käyttää myös valokytkimenä.

Profiili aiotaan kiinnittää hyvälaatuisella kaksipuolisella akryyliteipillä alaslaskun etureunaan. Kuvassa vanhan mallinen profiili AP1919 (ilman F-kirjainta), jossa on ”koristeurat”. Tuotteessa AP1919F näitä ei ole vaan pinta on tasainen.

LED nauhan käyttö epäsuorassa valaistuksessa

LED nauhan käyttö epäsuorassa valaistuksessa on todella joustava ja hyvä ratkaisu. Käytännössä mitään muuta vaihtoehtoa ei edes kannata harkita LED nauhan ylivoimaisuuden takia. LED nauhan edut ovat:

 • Kevyt rakenne. Nauha on kevyttä ja pienikokoista. Se ei vaadi suuria kiinnikkeitä ja rakenteita. Usein se voidaan asentaa jo olemassa olevaan rakenteeseen liimaamalla se kiinni pintaan nauhassa olevalla kaksipuolisella teipillä.
 • Joustava rakenne, joka mukautuu asennuspaikkaan  (esim. nauhaa voidaan pätkiä ja jatkaa tarpeen mukaan). Nauhaa voidaan myös taivuttaa ja jopa käännellä.
 • Sähkön säästö, tästä on suora hyöty vuosiksi eteenpäin.
 • Laadukkaalla LED nauhalla on pitkä elinikä, jolloin valolähde voidaan sijoittaa myös vaikesti huollettavaan paikkaan.
 • Laadukkailla nauhoilla hyvä värintoistokyky. Kun valitset huolella huoneiden sisutuksen värin, niin miksi haluaisit pilata sen huonosti väriä toistavalla valolla?
 • LED nauhalla saat helposti tehtyä samalla LED valonauhalla valkoisen lisäksi värejä. Voit käyttää pelkkää väriä tai sävyttää valkoista jollain värillä lähes rajattomasti.
 • LED valo ei aiheuta palovaaraa, toisin kuin kaikki perinteiset valoratkaisut (mukaan lukien loisteputki)
 • Laadukas LED valonauha ei lämpene. Tästä on etua niin tuotteen eliniän, sähkön säästön kuin myös valomäärän osalta.
LED nauhan asennus alumiiniprofiliin

Kaksi profiilin pätkää (160 cm ja 200 cm) on liimattu paikoilleen. Profiilia jatketaan tästä eteenpäin uudella 200 cm profiililla joka asennetaan puskusaumaan. Koska profiilit ovat tarkkuusleikatut, tulee saumasta näkymätön eikä valo siroa sen läpi. Tässä asennuksessa nauha on liimattu valmiiksi profiilin sisään. Näin ei aina tarvitse tehdä, vaan ensin asennetaan profiili kokonaisuutena ja sitten nauha liimataan profiilin sisään ja lopuksi painetaan suojakansi (diffuusori) paikoilleen.

LED nauhan kevyt rakenne, koko ja paino

Tehtäessä epäsuoraa valaistusta, LED valonauhallamme, se voidaan usein kiinnittää suoraan olemassa oleviin rakenteisiin, koska yleiskäyttöinen LED valonauhamme ei lämpene ja aiheuta palovaaraa ja LED valonauhamme mahtuu pienen kokonsa vuoksi pieniinkin rakenteisiin. Usein kuitenkin käytetään asennuksessa alumiiniprofiilia (kiskoa, tankoa), jossa on pölysuojakansi (diffuusori) tai sitten tehdään erillinen alaslasku huonetilaan. Alumiiniprofiililla epäsuoran valaistuksen tekeminen on kuitenkin erittäin helppoa myös vanhempiin asuntoihin, joissa erillistä alaslaskua ei voi tehdä.

Epäsuoran valon väriä voi vaihtaa kunkäytetän LED nauhaa jossa on sekä valkoiset LED:it että RGB LED:it.

LED nauhalla FW300RGBT5050C24 tehty valaistus, jonka väriä voi vaihtaa lähes rajattomasti. Nauhassa on hyvälaatuisen valkoisen LED komponentin lisäksi RGB (punainen, vihreä, sininen) LED komponentti. Voi valita RGB LED:illä miljoonia eri värejä tai sävyttää valkoista valoa RGB LED:illä. Nauhan FW300RGBT5050C24 ansiosta monipuolinen valaistus on helppo asentaa yhdellä kertaa saman profiilin sisään.

LED nauhan kiinnitykseen esim. seinä- tai kattopintaan voidaan käyttää maalattavia alumiiniprofiilejamme. Kiinnitystapoja on useita, mutta usein kannattaa käyttää alumiiniprofiilien mukana toimitettavia kiinnikkeitä. Profiilit voidaan myös liimata tai teipata. Lähes mikä tahansa kova ja kohtalaisen tasainen pinta johon liima tai teippi tarttuu kiinni käy, kunhan pinta on puhdas rasvasta ja pölystä.

Mahdollisia seinään tai kattoon kiinnitettäviä alumiiniprofiileja (listoja) hyvän epäsuoran valoistuksen tekemiseen.

APBAPL030, seinäprofiili PMMA mattadiffuusorilla. Koko noin 40x18mm

Seinään asennettava maalattava (metallimaaleilla) alumiiniprofiili. Korkeus on 39,5 mm. Profiilissa on häikäisyä vähentävä lippa reunassa, jolloin se ei häikäise valoa suoraan tilaan vaan valo tulee epäsuorana katon kautta. LED nauhana voit käyttää kaikkia 10 mm leveitä IP20 tai IP67 kotelointiluokan LED nauhojamme.

APBAPL040L2M, seinään asennettava ylös ja alas valoa antava alumiiniprofiili.

200 cm pitkä seinäprofiili ylös/alas valoksi PMMA mattaiffuusorilla. Mekaaninen koko on 47 x1 8 mm. Tämä profiili sopii hyvin seinään (tai keskelle kattoa) tehtävään epäsuoraan valaistukseen. Profiili on maalattavissa metallimaaleilla (esim. spraymaalit) haluamasi väriseksi. Voit asentaa LED nauhan profiilin molempiin sivuihin, jolloin profiili antaa valoa sekä ylöspäin että alaspäin. LED nauhana voit käyttää kaikkia 10 mm leveitä IP20 tai IP67 kotelointiluokan LED nauhojamme.

AP1919F, kulmaprofiili epäsuorankin valaistuksen tekoon.

Alumiininen (harmaa / alumiinin värinen) maalattava (metallimaaleilla) kulmamallinen (45 astetta) alumiiniprofiili LED nauhojen viimesteltyyn asennukseen. Tämä on hyvin yleinen malli: kevyt ja kustannustehokas. Profiilin koko 19 x 19 mm. Diffuusori suojaa nauhaa ja leventää valon aukeamiskeilaa kuitenkaan juuri vaikuttamatta merkittävästi valomäärään tai valon spektriin (värilämpötila, värintoistokyky jne). Katso myös rinnakkaismalli piilokiinnityksellä: AP1919K2M

Tämä profiili voidaan kiinnittää myös kattoon valaisemaan seinää.


Profii AP1919F asennettuna kattoon noin 15-20 cm päähän seinästä. Epäsuoran valaistuksen voi tehdä näinkin, varsinkin jos haluaa korostaa seinää.

Alaslaskettu katto, epäsuoran valon teko.

Epäsuora valaistus voidaan suunnitella ja toteuttaa jo rakennusvaiheessa. Tällöin huonetiloihin tehdään noin 5 cm katon alaslasku tai normaaliin kattorakenteen reunaan jätetään muutaman sentin kolo LED valaistuksen asennukseen. Tässäkin rakenneratkaisuja ja tapoja on useita emmekä halua rajoittaa ideoita johonkin yhteen yksittäiseen ratkaisuun. Siksi emme anna tässä tarkkoja ohjeita, mutta muutama kuva kertokoon erilaisista ratkaisuista.

Epäsuora valaistus tehtynä korkeaan huoneeseen.

Korkean olohuoneen valaistus toteutettuna epäsuorasti. LED valolähteenä on käytetty LED nauhaa FW300T5050C24. Valoja ohjataan ja himmennetäään langattomilla lähettimillä SR2835DIM (näkyvät korostetusti kuvassa vasemmalla alhaalla). Epäsuora valaistus sopii hyvin myös korkeaan tilaan.

Epäsuora valaistus tehtynnä makuuhoneen osittain alaslaskettuun kattoon.

Makuuhuoneessa tehty epäsuora valaistus. Tässä katon alaslasku on tehty huoneen reunoille ja alaslaskun keskireunalle on asennettu LED valonauha FW300T5050C24 valaisemaan huonetilaa.

Pesuhuoneen suihkuseinään tehty epäsuora valaistus.

Saunatilan pesuhuoneeseen tehty epäsuora valaistus. Katon ja seinän välissä on pieni kolo johon on asennettu vesitiivis LED valonauhamme. Myös pesuaineiden hylly on valaistu LED nauhallamme epäsuorasti.

Terassin valaistus epäsuoralla valolla. Käytä ulkokäyttöön tarkoitettua IP68 luokan LED nauhaa.

Myös ulkotiloja voidaan valaista epäsuorasti. Tässä terassin valaistus on tehty niin, että katon ja seinän reunaan on jätetty kolo vesitiiviille LED nauhallemme. Kuvasta huomaa selvästi, kuinka eri väriset pinnat muuttavat valon värilämpötilaa (ja väriä). Olohuoneessa ja terassilla on kummasakin saman värilämpötilan (noin 4000 K) LED valonauha, mutta terassin valon väri on huomattavasti muuttunut pintojen erilaisen värin takia.

Mahdollisia alumiiniprofiileja joita käytetään epäsuoran valaistuksen tekoon alaslaskettavan katon tapauksessa.

Alumiiniprofiili helpottaa asentamista huomattavasti, koska LED valonauha on helppo liimata siihen ja sen jälkeen profiili voidaan asentaa pieneenkin rakoon. Lisäksi profiiliin kuuluva diffusori toimii pölysuojana.

AP1506D. Edullinen ja erittäin pieni alumiiniprofiili diffuusorilla. Koko 15 x 6 mm

Siro ja edullinen lista epäsuoran valaistuksen tekemiseen.

Joissakin tapauksissa profiili AP1506D voi olla sisätiloiltaan jopa liiankin pieni, jolloin käytetään vähän suurempaa profiilia. Kaikki 10 mm leveät LED nauhamme kyllä mahtuvat profiilin sisään, mutta useampiväristen tai värilämpötilaltaan säädettävien LED valonauhojen johdot eivät mahdu kovin hyvin.

AP1708. Edullinen ja erittäin pieni alumiiniprofiili diffuusorilla. Koko 17 x 8 mm

Yleiskäyttöinen alumiininen lista LED nauhoille. Voidaan käyttää myös epäsuoran valaistuksen tekemiseen.

Alumiiniprofiili (tanko, kisko) AP1708 on hyvä vaihtoehto, kun tarvitaan vähän enemmän tilaa.

Muitakin alumiiniprofiileita voidaan käyttää. Emme esittele tässä niitä sen enempää, mutta voit tutustua laajaan valikoimaamme tuoteryhmässä Alumiiniprofiilit LED nauhojen asennukseen

Portaiden kaiteet ja epäsuora valaistus.

Portaiden valaisu epäsuoralla valolla.

Portaiden käsinojan taakse asennettu LED valonauha valaisee portaat hyvin; tasaisesti ja häikäisemättä.

Saunan lauteiden selkänoja ja epäsuora valaistus.

Saunan valaisu epäsuoralla valolla. Käytä vesitiivistä IP68 luokan LED nauhaa.

Saunan lauteiden selkänojan taakse asennettu vesitiivis (IP68) LED valonauha silikonisella liitosjohdolla.

Sähkön syöttö LED nauhoille.

Sähkön syöttöön LED nauhoille voidaan käyttää huomattavasti ohuempia johtoja verrattuna perinteisiin valoihin. Usein ns. kaiutinjohto eli 2 x 0,33 m² riittää pienempiin asennuksiin (LED nauhan teho suhteessa johdon pituuteen). Enemmän tehoa siirrettäessä pitää käyttää vähän paksumpaa kaapelia (esim. parikaapeli 2 x 0,75mm² tai kalustekaapeli 2 x 0,75 mm²). Lisäksi LED nauhan syöttöjohtoa ei tarvitse kaksoiseristää, jolloin se on mekaanisesti huomattavasti ohuempi (parikaapeli versus kalustekaapeli). Lisätietoa johdon pituudesta saa esimerkiksi ohjeesta Valokas led-nauhan asennus- ja kytkentäesimerkkejä (ladattava pdf dokumentti).

Vanhaan huoneistoon, jossa seinät on yleensä betonia tai kipsilevyä, johdon asennuksessa helpottaa valkoinen kaapelikouru (KKOURU), jonka sisään johto on helppo piilottaa.

Asennuskouru helpottaa johtojen asennusta.

Kuvassa kaapelikouru (KKOURU) on asennettu seinän nurkkaan ja LED nauhan syöttöjohto on siististi piilossa. Kuvassa näkyy myös kuinka verhokappaa on käytetty hyväksi epäsuoran valaistuksen tekemiseen huonetilaan.

Valokytkin, himmennys ja jännitelähde.

Jännitelähteen (muuntajan) sijoitus valitaan kohteen mukaan. Se voi sijaita jopa pinta-asennuksena huoneen kalusteen (esim. vaatekaappi) sisällä piilossa. Valokatkaisijana voidaan käyttää jo olemassa olevia katkaisijoita, jolloin sähkö jännitelähteelle otetaan huoneessa olevalta valorasialta (yleensä keskellä huonetta). Vaihtoehtona on käyttää radio-ohjattavaa katkaisijaa (esimerkiksi Joustava sarjan katkaisijoita). Katkaisijan asennus on helppoa ja tällä järjestelmällä saadaan myös valojen himmennys ja mahdolliset värilämpötilan tai värin säädöt.

Paljonko valoa tarvitaan?

Motivan laatimien ohjeiden mukaan huonetiloissa tulee olla seuraavat valaistusvoimakkuudet:

 • Olohuoneessa siivousvalona 30 luksia lattiapinnassa, tämä on helppo toteuttaa epäsuoralla valolla. Olohuoneessa lukemiseen tarkoitetussa paikassa noin 300–500 luksia, tämä tulee tehdä erillisellä lukuvalolla (löytyy premium tasoisesta valaistusjärjestelmästämme). Lisäksi tunnelmavaloa, jonka määrittelyssä valotasot eivät ole tärkeimpiä. Säädettävä ja useista elementeistä koostuva valaistus antaa mahdollisuuden erilaisten valaistustilanteiden ja tunnelmien luomiseen. Tästä syystä olohuoneessa kannattaa olla kaksi eri epäsuoraa valoratkaisua (tai himmennys), tästä myöhemmin lisää.
 • Makuuhuoneessa siivousvalona 30 luksia lattipinnassa. Makuuhuoneessa lukemiseen tarkoitetussa paikassa noin 300–500 luksia, joka toteutetaan erillisellä lukuvalolla. Vaatehuoneessa valon määrä pystypinnoilla 100–200 luksia (epäsuoralla).
 • Eteisessä pystypinnoilla 200 luksia ja lattialla 150 luksia. Tämä voidaan toteuttaa myös epäsuoralla valolla.
 • Kodinhoitohuoneen työtasolla noin 300–500 luksia. Tämä kannattaa toteuttaa samoilla ratkaisuilla, joilla tehdään keittiön työtasovalot. Hyllyjen pystypinnoilla noin 100–200 luksia voidaan toteuttaa myös epäsuoralla valoratkaisulla.
 • Kylpyhuoneessa yleisvalona 50 luksia lattiatasossa. Tähän suosittelemme käytettäväksi esim. IP44 LED paneeleita tai LED nauhalla tehtyä epäsuoraa valaistusta. Saunaan LED valot eivät juuri sovellu sen korkean lämpötilan takia, ellei kyseessä ole kuituvalo. Nauhaa on kyllä käytetty saunassa epäsuorana valona, tällöin käytetään laudetasolla olevaa vesitiivistä LED nauhaa.

Jotta vaaditut valomäärät lukseina toteutuvat, tarvitaan riittävä määrä lumeneita antava LED nauha. Vaikka epäsuorassa valaistuksessa on vaikea antaa mitään tarkkaa lumen määrää pinta-alaa kohden, annamme yleisimpien LED nauhojemme tuotekorteissa kuitenkin karkean nyrkkisääntnön paljonko tarvitset kysiestä LED nauhaa valaistuksen tekemiseen. Esimerkiksi yleisimmän LED nauhamme FE300T5050C24 tuotekortissa lukee näin:

Tämän LED nauhan tarve huonetilan valaistukseen:

 • epäsuorassa valaistuksessa tarvitset tätä LED nauhaa noin 50 cm jokaista huoneen neliötä kohden
 • suorassa valaistuksessa tarvitset tätä LED nauhaa noin 30 cm jokaista huoneen neliötä kohden

Kuitenkin heijastavien pintojen ominaisuudet vaikuttavat suuresti lopputulokseen, joten suositus on vain suuntaa antava. Valomäärä kannattaakin heti alusta saakka mielummin ylimitoittaa ja käyttää himmennintä, jos on hiukankin epävarma lopputuloksestaan.

Annamme tässä kuitenkin muutaman karkean ohjeen oikeaan valomäärään. Ohjeen perusteena on myymämme tuotteet, eikä se päde muiden myymiin LED valonauhoihin, saati halpoihin ”kiinan LED:eihin”, joista ei vastaavia valotehoja saa. Suosittellemme lähtökohtaisesti käyttämään 4000 kelvinin LED valonauhaamme FW300T5050C24 tai sen muita värilämpötiloja.

 • Siivoustasoiseen valomäärään (ja ylikin) päästäkseen tulee normaalissa kohtalaisen säännöllisen muotoisessa tilassa olla epäsuora valaistus (FW300T5050C24) vähintään kahdella pidemällä sivulla. Tämä riittää esimerkiksi noin 4 m leveään tilaan. Nauhaa laitetaan tilan pituuden mukaan.
 • Pitkissä ja kapeissa tiloissa (eteinen, käytävät) riittää yhdelle sivulle asennettu FW300T5050C24 LED valonauha epäsuoraksi valoksi. Eteisessä, jossa puetaan vaatteita, kenkiä, tarkistetaan kampausta ja meikkiä, tarvitaan myös Motivan ohjeiden mukaan suurempi valomäärä. Tällöin voidaan epäsuora valo laittaa myös kyseisen tilan toiselle seinälle, vaatekaapin päälle tai jopa vaatekaapin kattoon (etuseinästä avoin kaappi). Ratkaisu pitää kuitenkin sovittaa tilan käytön mukaan, valoa sinne missä sitä tarvitaan.
 • Keittiössä joissa työtason valaistus on tehty ohjeidemme mukaan, riittää epäsuorkasi valoksi kaapistojen päälle asennettu LED NAUHA FW300T5050C24.

Tarvittava määrä LED valonauhaa riippuu viimekädessä asennustavasta (kulma ja etäisyys heijastavaan pintaan) sekä heijastavan pinnan materiaaleista. Lähinnä kysymys on siitä, paljonko valoa menee ”hukkaan” eli ei heijastu itse tilaan. Huomaa myös, että käytettäessä alumiiniprofiileissa (kiskossa, tangossa) pölysuojaa eli diffusoria, voi sillä olla huomattava vaikutus saatavaan valomäärään. Olemme pahimmillaan mitanneet diffusorin aiheuttaneen yli 60% valonaleneman. Tästä syystä me valitsemme huolella mitä diffusoreita käytämme (valonalenema 5% luokkaa).

SUOSITELTAVIA LED VALONAUHOJA EPÄSUORAN VALAISTUKSEN TEKOON.

Tässä annetut tekniset arvot perustuvat vuoden 2020 tilanteeseen. Tekniset arvot saattavat muuttua tuotteiden jatkuvan kehityksen ja normaalin tilastollisen hajonnan (toleranssit) takia.

 • Lämmin valkoinen eli noin 3000 Kelvinin LED valonauhat:
  Huomaa että valonauhan valon väri on kuten hehkulamppu eli hyvin keltainen. Tätä värilämpötilaa ei nykyisin suosita kovin paljon.
  FW300M5050C24. Valomäärä 1380 lm / metri ja värintoistoindeksi CRI = 98 (300 LED;iä 5 m matkalla).
  – FW600M2835C24. Valomäärä 1700 lm / metri ja värintoistoindeksi CRI = 93. (600 LED;iä 5 m matkalla).
  FW1200M2835C24. Valomäärä 1700 lm / metri ja värintoistoindeksi CRI = 93. (1200 LED;iä 5 m matkalla).
 • Puhtaan valkoiset eli neutraalin valkoiset eli noin 4000 Kelvinin LED valonauhat:
  Tämä on suositeltavin ja suosituin värilämpötila kodin valaistukseen.
  FW300T5050C24. Valomäärä 1380 lm / metri ja värintoistoindeksi CRI = 97. (300 LED;iä 5 m matkalla).
  – FW600T2835C24. Valomäärä 1700 lm / metri ja värintoistoindeksi CRI = 94. (600 LED;iä 5 m matkalla).
  FW1200T2835C24. Valomäärä 1700 lm / metri ja värintoistoindeksi CRI = 94. (1200 LED;iä 5 m matkalla).
 • Päivänvalo eli noin 5500 Kelvinin LED valonauhat:
  Käytä näitä kotona vain, jos ehdottomasti tiedät mitä haluat. Loistava ratkaisu kuitenkin toimistoihin.
  FW300D5050C24. Valomäärä 1380 lm / metri ja värintoistoindeksi CRI = 97. (300 LED;iä 5 m matkalla).
  FW600D2835C24. Valomäärä 1700 lm / metri ja värintoistoindeksi CRI = 93. (600 LED;iä 5 m matkalla).
  FW1200D2835C24. Valomäärä 1700 lm / metri ja värintoistoindeksi CRI = 93. (1200 LED;iä 5 m matkalla).
 • Säädettävän värilämpötilan LED valonauha: FW300MC5050C24. Tätä nauhaa tarvitaan säädettävyyden takia kaksi kertaa enemmän kuin yhden värilämpötilan tuottavaa LED valonauhaa.

Epäsuorassa valossa LED komponenttien määrällä ei ole juurikaan merkitystä. Koska valo tulee heijastuksena pinnan kautta, poistaa tämä heijastus mahdollisen LED valonauhan pistemäisyyden (LED komponentit harvemmassa). Tiheää nauhaa käytetään lähinnä suorassa valaistuksessa yhtenä vaihtoehtona. Epäsuorassa sitä käytetään vain, jos heijastava pinta on hyvin kiiltävä eli toimii peilinä tai valotehoa tarvitaan paljon.

Epäsuora valo huonetiloihin vaatekaapin päältä.

Jätimme tämän vinkin vanhasta vuonna 2010 tehdystä ohjeesta, koska se on tavallaan edelleen käyttökelpoinen. Kuvissa on siis vuonna 2010 käytössä ollut nauha, nykyinen nauha on väriltään valkoinen.

Useissa makuuhuoneissa on kiinteä vaatekaapisto, joissa kaapiston katto työntyy hiukan ulospäin. Käytettäessä esim. FW300T3528C24 8 mm kapeaa valonauhaa, saadaan makuuhuoneeseen tehtyä helposti tasainen epäsuora valaistus. Johto voidaan vetää kaapiston sisällä helposti, ja myös jännitelähde on helppo sijoittaa kaapiston sisään. Esimerkissämme myös katkaisija sijoitettiin kaapiston ulkoseinään, käyntiovi kun oli sen vieressä.

Kaapiston yläsokkelin edessä on juuri sopiva tila mihin voidaan asentaa kapea LED nauha.

Kuva kaapiston yläosasta, johon asennetaan 8 mm leveä LED nauha (esim. FW300T3528C24) epäsuoraksi valoksi.

LED anuhan liimaus kaapsiton yläsokkelin eteen.

LED nauha liimataan puhdistettuun kaapiston ”lippaan”.

LED nauha liimattu paikoilleen kaapistoon.

LED nauha kaapiston ”lipassa”.

Epäsuora valaistus asennettu. Hyödynnetty kaapistoa.

LED nauha antamassa epäsuoraa valoa kaapiston päältä. Asennus oli helppoa ja nopeaa.

Epäsuora valo seinällä ja jonkun esineen takana (esim. peili, taulu, TV, kirjahylly jne).

Epäsuoraa valoa saadaan tilaan myös erilaisten seinälle tulevien esineiden takaa. Vain mielikuvitus on rajoitteena toteutettaessa tälläisiä ratkaisuja. Yksi yleinen ratkaisu on peili. Peili asennetaan niin, että se on noin 10-20 mm irti seinästä.

Jouluista valoa voi tuottaa myös epäsuoralla valolla.

Kyllä jouluna voi vaihtaa värimaailmaakin. Helppoa kun epäsuora valaistus on tehty FW300RGBT5050C24 LED nauhalla.

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niin sanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä keromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymmämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponentteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Useista tuotteista mittaamme myös mm. valon spektrin mittauslaboratoriossamme. Mittaamme myös värintoistoindeksin, mutta tarkkaa lukemaa emme aina ilmoita, koska värintoistoindeksiin (CRI) liittyy suuri problematiikka ja sen tarkkaa arvoa on turha vertailla. Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (Declaration of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teettää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).