Tehonsyottovahvistin

Tehonsyöttövahvistinta tarvitaan, kun kytketään yhden PWM himmentimen (pulssisuhdehimmennin) taakse suurempi määrä LED nauhaa mitä himmennin tai yksi jännitelähde (teholähde) voi syöttää. Valoryhmä muodostuu yhden valokatkaisijan ja himmentimen taakse kytkettävistä valolähteistä. Valoryhmän kokoa rajoittaa normaalisti himmentimen maksimi virranantokyky (ja tehonkesto) sekä jännitelähteen maksimi syöttövirta (ja tehonantokyky). Käyttämällä tehonsyöttövahvistinta, pääset tästä rajoituksesta eroon.

Tehonsyöttövahvistimia on verkkokaupassamme, mm:

Kumpikin soveltuu alla oleviin käyttötarkoituksiin. Mallin valinta riippuu enemmänkin mm. asennusolosuhteista.

KYTKENTÄ 1: YKSI PWM HIMMENNIN, YKSI TEHOKAS JÄNNITELÄHDE JA PALJON NAUHAA.

Kun asennetaan paljon LED nauhaa, tulee himmentimen maksimi tehonkesto helposti vastaan.Ongelmasta päästään eroon siten, että käytetään tarpeeksi monta tehovahvistinta. Yhden tehovahvistimen maksimi syöttövirta on tyypillisesti 8 A eli 12 V syöttöjännitteellä 96 W ja 24 V syöttöjänniteellä 192 W. Näitä voidaan kytkeä ”rajattomasti” yhden PWM himmentimen ohjaamaksi.

Tehonsyöttövahvistimen kytkentäkaavio yhdellä virtalähteellä
Tehonsyöttövahvistimien kytkentä LED himmentimen rinnalle kun käytössä on yksi virtalähde

Tehonsyöttövahvistinta voidaan käyttää kaikkien vakiojännitettä (constant voltage, CV) antavien LED himmentimien kanssa. Vakiovirtaohjaimien kanssa tehonsyöttövahvistinta ei voida käyttää.

KYTKENTÄ 2: YKSI PWM HIMMENNIN, MONTA JÄNNITELÄHDETTÄ JA PALJON NAUHAA.

Tässä kytkennässä käytetään yhtä PWM himmennintä ja montaa jännitelähdettä. Jännitelähteet voidaan myös hajasijoittaa eri paikkoihin tarpeen mukaan. Tällöin voidaan hyödyksi käyttää esim. valmiita 230 Vac sähkönsyöttöpisteitä ja alennetaan siirtohäviöitä.

Tehonsyöttövahvistimen kytkentäkaavio kahdella virtalähteellä
Tehonsyöttövahvistimen kytkentä LED himmentimen rinnalle kun käytössä on erilliset virtalähteet.