tehonsyottovahvistin

TEHONSYÖTTÖVAHVISTIMEN KYTKENTÄ.

 

Tehonsyöttövahvistinta tarvitaan, kun kytketään yhden PWM himmentimen (pulssisuhdehimmennin) taakse suurempi määrä LED nauhaa mitä himmennin tai yksi jännitelähde (teholähde) voi syöttää. Valoryhmä muodostuu yhden valokatkaisijan ja himmentimen taakse kytkettävistä valolähteistä. Valoryhmän kokoa rajoittaa normaalisti himmentimen maksimi viranantokyky (ja tehonkesto) sekä jännitelähteen maksimi syöttövirta (ja tehonantokyky). Käyttämällä tätä tehonsyöttövahvistinta, pääset tästä rajoituksesta eroon.

 

Tehonsyöttövahvistimia on verkkokaupassamme, mm:

 

Kumpikin soveltuu alla oleviin käyttötarkoituksiin. Mallin valinta riippuu enemmänkin mm. asennusolosuhteista.

 

KYTKENTÄ 1: YKSI PWM HIMMENNIN, YKSI TEHOKAS JÄNNITELÄHDE JA PALJON NAUHAA.
Kun asennetaan paljon LED nauhaa, tulee himmentimen maksimi tehonkesto helposti vastaan.Tällöin tästä ongelmasta päästään eroon siten, että käytetään tarpeeksi monta tehovahvistinta. Yhden tehovahvistimen maksimi syöttövirta on tyypillisesti 10…12 A eli 12 V syöttöjännitteellä 144 W ja 24 V syöttöjänniteellä 288 W (12 A virralla). Ja näitä voidaan kytkeä “rajattomasti” yhden PWM himmentimen ohjaamaksi.

Tehonsyöttövahvistinta voidaan käyttää kaikkien vakiojännitettä (constant voltage, CV) antavien LED himmentimien kanssa. Vakiovirtaohjaimien kanssa tehonsyöttövahvistinta ei voida käyttää.

 

KYTKENTÄ 2: YKSI PWM HIMMENNIN, MONTA JÄNNITELÄHDETTÄ JA PALJON NAUHAA.
Tässä kytkennässä käytetään yhtä PWM himmennintä ja montaa jännitelähdettä. Jännitelähteet voidaan mysö hajasijoittaa eri paikkoihin tarpeen mukaan. Tällöin voidaan hyödyksi käyttää esim. valmiita 230 Vac sähkönsyöttöpisteitä ja alennetaan siirtohäviöitä.

TEHONSYÖTTÖVAHVISTIMEN MUITA SOVELLUKSIA

Tehonsyöttövahvistin toimii käytänössä PWM himmentimellä ohjattavana PWM himmentimenä. Tätä tietoa hyväksi käyttäen tehonsyöttövahvistinta voidaan käyttää monissa muissa eri sovelluksissa.

Usein on ongelmana, että kohdetta rakennettaessa tai saneerattaessa kohteeseen on jo vedetty rakenteiden sisään valmis ja niukka johdotus. Johdotus asennettaan yleensä 3×1,5 mm2 MMJ:llä. Käytänössä tällöin johdotus on tehty niin, että voidaan käyttää vain on/off kytkintä tai himmennykseen triac-tyyppistä säädintä. Tämä on erittäin huono vaihtoehto valon säätämiseen.

LED valon vesitiivis jännitelähde voidaan kytkeä tähän samaan jännitesyöttön. Tällöin valojen säätö ja kytkentä hoidetaan radioteitse kauko-ohjaimella yllä olevan kytkennän mukaisesti. Tässä kytkennässä rajoittena on, että se soveltuu vain 12V järjestelmään, jota ei tehokkaissa LED nauhoissa suositella.

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää 1-10V säädöllä toimivaa PWM himmennintä, esim. LTAV391 tai LTAV701. Tällöin voidaan käyttä käyttöjännitteenä myös 24 V jännitettä, joka on suositeltavampi LED nauhoille. Katso tuotteesta lisää artikkelista 1-10V SÄÄTIMET. Alla kuitenkin on esitetty tämä kytkentä.

 

 

 

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niinsanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä keromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymmämme tuotteet huolellisesti.  Vaikka käytämme LED-komponetteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme  myös käytänössä ennen myyntiin ottamista.