RGBW LED nauhan liittäminen ja jatkaminen

RGBW LED-nauhan liittäminen ohje

RGB+W LED nauhoissa liitosjohdot ovat viisinapaisia. Liitosjohdossa on yhteinen plusjohdin ja neljä eri miinusnapaa eli oma miinus kullekin värille ja valkoiselle. Nämä ovat merkitty nauhaan kirjaimilla R, G, B ja W. (R = punainen, G = vihreä ja B = sininen, W = valkoinen). Lisäksi kaikille väreille ja valkoiselle on siis yhteinen plus napa (V+ / + / +24V). Liitokset RGB+W LED nauhaan voidaan tehdä juottamalla ainoastaan erittäin kokeneen ja ammattitaitoisen juottajan toimesta. Johtojen juottaminen on hyvin hankalaa, koska johdot ja liitospisteet tulevat hyvin lähelle toisiaan ja oikosulun mahdollisuus on suuri. Lisäksi folioden liimaus ei kestä juuri lainkaan kolvilla tuotettua liiallista lämpötilaa, koska juotospisteiden foliot ovat erittäin pienet ahtaan tilan takia. Kokenut ja ammattitaitoinen juottaja pystyy kuitenkin tekemään liitokset juottamalla sopivilla työvälineillä.

RGBW LED nauhan juottaminen
RGBW LED nauhassa on 10 mm leveässä LED nauhassa viisi juotospistettä ja johdinta. Juotos vaatii hyvät työkalut ja ammattitaitoa.

RGB+W LED nauhaan on saatavissa erilaisia liitos- ja välijohtoja. Näistä on helppo rakentaa myös tarpeelliset muut johdot

Kuinka teet mutkan tai kulman LED nauhaan. Entä yhdistät LED-nauhan pätkiä?

LED nauhan katkaisupiste

Katkaise LED-nauha katkaisupisteestä. Se on samalla myös nauhan liitospiste, johon liitosjohto tulee.

RGBW LED-nauhan liitin

Avaa liittimen kansi. Kanen sivussa on pieni lukko. Avaa se varovasti esim. pienen ruuvimeisselin tai vastaavan (mattoveitsi, kynsi tms.) avulla.

Jos teet LED-nauhaan kulman tai jatkat sitä, aseta nauhat niin että eri värien kirjaimet ovat toisiaan vasten.

Työnnä LED nauha liittimeen siten, että nauhan kuparitäplät tuleva liittimen pinnien alle. Nauhan liimatarraa ei tarvitse ottaa pois. Kuvassa nauha ei ole työnnetty vielä loppuun saakka.

Kun LEd-nauha on työnnetty liittimeen loppuun saakka, sulje liittimen kansi.

Vedonpoistajalla varustettu jatko- / väliliitin.

Liitintä käsiteltäessä (lähinnä sen lukkosalpaa) tulee noudattaa suurta varovaisuutta. Lukituksen kiilan muoviosat rikkoutuvat erittäin herkästi liian kovakouraisesta käsittelystä. Liitinmalli on kuitenkin erittäin luotettava, kun se on kiinnitetty nauhaan huolella ja lukitus on tiukasti paikoillaan, jolloin lukitus työntää nauhan liitospisteitä liittimen nastoihin voimalla

Avaa liittimen lukko (tumma osa). Kuvassa on ympyröitynä: liittimen lukko on auki kun kynnet ovat ääriasenossa ulkona.

Työnnä nauha liittimen sisälle. Huomio että nauhan kuparitäplät tulevat liittimessä oikealle puolelle. LED nauhan tarran suojaa ei tarvitse poistaa, liittimen vedonpoistaja tulee tarran puolelle.

Työnnä liittimen vedonpoistajat kiinni. Ympröidyt paikat: vedonpoistajan kynnett ovat liittimen sisällä.

Ole varovainen, liittimen vedonpoistajan kynsi katkeaa helposti.

Tutustu myös RGBW LED nauhojen ohjaimiin ja säätimiin

Yleisohje LED nauhan liitosjohdon liitäminen juottamalla

Jos haluat alkaa kokeilemaan RGBW nauhan juottamista, niin tässä on yleisohje jolla homma onnistuu. Myös kuvassa näkyvällä kolvilla eli kohtalaisen suurella mutta teräväkärkisellä terällä. Johtona RGBW nauhassa käytämme 0,22 mm2 lattakaapleia.

Tarvitse liitoksen tekemiseen juottimen, juotostinaa, sivuleikkurit ja kuorimapihdit. LED nauha voidaan katkaista saksilla. Juottamalla voit tehdä jokaisen nauhan liitoksen ja käytttää juuri oikean pituisia johtoja ja välijohtoja. Voit myös juottaa nauhanpätkiä toisiinsa, jolloin helpoimillaan yhdistät ne toisiinsa juottamalla niiden liitospisteet yhteen, kun ne ovat puskusaumassa tai osittain toistensa päällä (noin 1-2 mm päällekkäin).

Katkaise nauha sopivasta katkaisukohdasta. Katkaisukohdan tunnistat mm. siitä, että siinä on kuparin väriset liitospisteet ja yleensä nauhan käyttöjännite ja jännitteen polariteetti on merkitty liitospisteeseen. Joissakin nauhoisamme on lisäksi saksen kuva. Kuori liitosjohtoa noin 1-2 mm ja erota yhteen sidotut johdot toisistaan noin 4-5 mm matkalta (katso kuva).

Juota juotostinaa juottimella (kolvilla) sekä nauhan liitospisteisiin että liitosjohtoon. Juotostinassa on sen ytimessä juoksutetta (hartsia) joka auttaa juotostinan kiinnittymiseen. Hartsi palaa pois, jos lämmität juotostinaa liian kauan. LED nauhan liitospisteen kuparifolio on kiinni nauhassa liimalla. Liima irtoaa, jos lämmität kuparifoliota liian kauan. Myös johtimen eriste alkaa helposti sulamaan, jos lämmität johtoa liian kauan. Vältä siis liiallista lämmitystä.

Oikea juotosmenetelmä on: laita uutta tinaa vähän juottimen kärkeen (tina edistää lämmön siirtymistä juottimen kärjestä juotospisteeseen), paina juuri tinattu juottimen kärki kiinni kohtaan, johon haluat laittaa uutta tinaa (johdin tai kuparifolio). Juottimen kärjesssä oleva sula juotostina siirtää lämmön juottimen kärjestä juotettavaan pisteeseen. Työnnä uutta tinaa välittömästi vähän juotettavaan pisteeseen ja ota kolvin kärki irti siitä. Tämä työvaihe kestää vain noin 1-2 sekuntia oikein tehtynä. Älä polta hartsia pois liian pitkällä lämmityksellä. Jos juuri kolvilla nauhan kuparifolioon ja johtoihin laittamasi tina on jäähdyttyään edelleen kirkasta, olet tehnyt tämän kohdan riittävän nopeasti etkä ole polttanut hartsia pois. Himmeä pinta tarkoittaa, että olet polttanut hartsin pois eli olet lämmittänyt kohtia liian kauan. Voit koittaa lisätä uutta tinaa kohtaan, mutta yleensä vanha tina kannattaa ensi poistaa esim. tinaimusukalla. Työtä helpottaa, jos nauha ja johdin ovat kiinni esim. ns. apukädessä niihin juotostinaa laitettaessa.

Laita juuri tinaamasi johdon päät juuri tinaamasi LED nauhan liitospisteiden päälle (kts kuva). Paina juuri tinatulla kolvin kärjellä (uusi tina -> siirtää lämmön kärjestä kappaleeseen) johtimen tinattu pää kiinni nauhan tinattuun liitospisteeseen. Odota hetki, kunnes juotokset ovat sulanneet ja nosta kolvin kärki pois juotoksesta, jolloin juotostina jähmettyy ja nauha on liitetty johtimeen. Jäähtyneen juotostinan tulee olla kirkasta. Johdin kannattaa olla tuettu niin, ettei se pääse liikkumaan tai nousemaan ennen tinan jähmettymistä (esim. jollain työkalulla). Juota kumpikin johdin erikseen vuoron perään.


Liitos juottamalla on valmis. Tinan pinnan pitää olla edelleen kirkas, muuten olet polttanut juoksutteen (hartsi) pois ja liitos on huono. Johtimen eriste ei ole myöskään saanut sulaa liiallisesta lämmittämisestä.

Myymme RGBW LED nauhoille johtoa ja kaapelia erikseen

RGBW LED nauhojamme.