Chilin ja yrttien kasvatusvalo

Chilin ja yrttien kasvatusvalo
Chilin ja yrttien kasvatusvalo.

Chilin, yrttien ja muiden kasvien kasvatusvalo, mitä valolta vaaditaan?

Chilit, yritit ja muut kasvit tarvitsevat kasvaakseen näkyvän valon spektristä eniten lämpimän sävyistä valoa eli spektin yläpään aallonpituuksia. Sininen aallonpituus eli valon kylmä sävy kuvastaa kasville kevättä, jolloi normaalisti siemenet alkavat itämään ja kasvi alkaa kasvattamaan juuriaan. Siementen idättäminen onnistuu myös täysin pimeässä, kunhan siemen on riittävän kosteassa ja lämpimässä ympäristössä, mutta kasvit tarvitsevat itämisen alkuaikoina sirkkalehtien kasvatukseen ja  juurien vahvistamiseen tätä keväistä sinistä valoa. Sinisen valon aallonpituus on noin 430-500 nm.

valon värit ja aallonpituus
Valon värit ja aallonpituus

Vihreät kasvit kuten chilit ja yrtit tarvitsee kasvaakseen paljon tasalaatuista valkoista valoa kuten luonnossa auringosta tulee keski-kesällä. Valkoinen valo sisältää koko näkyvän valon spektrin. Käytännössä kasvit tarvitsevat valoa eniten kuitenkin vain n. 600-700 nm aallonpituuden väliltä. Aallonpitus 660 nm on kasveille kaikista tärkein aallonpituus.

Oranssin ja punaisen aallonpituusalue 600-700 nm auttaa viherkasveja kuten chilejä kasvattamaan kukintaa ja hedelmiä. Loppukesällä ja alkusyksyllä, kun kasvien hedelmät valmistuvat, on aurinko jo matalammalla kuin keski-kesälllä, joten maapallon ilmakehä suodattaa auringonsäteitä siten, että valon spektristä punainen pääsee parhaiten maan pinnalle. Kasvit ovat kymmenien miljoonien vuosien aikana mukautuneet tähän.

Sinisen valon aallonpituus on siis noin 440-460 nm, oranssin 600-630 nm ja punaisen 630-700 nm. Keskitytään siis näihin.

Kuinka kauan valoa tulee kasveille päivässä antaa

Kasvin tulee pystyä lepäämään päivittäin. Luonnossa tämä tapahtuu kun aurinko laskee ja tulee pimeää. Tutkimusten perusteella esim. chileille 16 tunnin päivä ja 8 tunnin yö on paras jaksotus ja se toimii myös yrttien ja muiden kasvien kanssa.

Miten saat hyvän ja energiatehokkaan kasvatusvalon josta chilit ja yrtit pitävät?

Tällä hetkellä valittavista olevista valolähteistä LED on ylivoimaisesti energiatehokkain vaihtoehto. LED komponentin tuottamassa valossa on kuitenkin yksi huono puoli. Yleensä LED komponetin tuottama valon spektri ei tuota niitä aallonpituuksia mitä kasvi käyttää kukintaan ja hedelmän tekemiseen. Ja muistetaan, että kasville tehokkain aallonpituus oli 660 nm. Keskitytään siis tutkimaan aallonpituuksia 600-700 nm joka alue auttaa viherkasveja kuten chilejä kasvattamaan kukintaa ja hedelmiä.

LED kasvatusvalon värilämpötila

Kasvatusvalon värilämpötilan ei tulisi olla yli 4500 K, koska korkeammat värilämpötilat alkavat helposti leikkaamaan spektrin yläpään aallonpituuksia ja muutenkin sininen on niissä hyvin korkea. Kuitenkin valon spektri ratkaisee. Eli jos valon sinen piikki on malltillinen ja spektri ei leikkaannu, niin korkeampi värilämpötila on sopiva. Emme ole vain tälläsitä LED komponettia vielä nähneet.

Värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi kuvaa sitä, miten hyvin värit toistuvat kyseisen valolähteen valossa. Äkkiseltään voisi kysyä, mitä yhteistä on kasvien kasvatusvalolla ja jonkun värin toistumisella, mutta kyllä niillä on suora yhteys. Jos valo ei lähetä jotain aallonpituutta, ei kyseisen aallonpituuden väri myöskään toistu kysiessä valossa. Niinpä jos valon spektrissä on vähän punaista 620-700 nm välistä valoa, ei vastaavasti tämä punainen väri toistu hyvin kyseisessä valoaas. Joten tästä voimme johtaa, että jos värintoisto kyseisellä valolla on huono, ei se lähetä kaikkia aallonpituuksia mitä kasvit tarvitsevat.

Värintoistoindeksi CRI ilmoitetaan arvona 0-100 jossa 100 tarkoittaa sitä, että värit toistuvat sataprosenttisesti. LED kasvatusvalon CRI lukema ei missään tapauksessa saa olla alle 92, mielummin sen tulisi olle luokkaa 95. Tämä johtuu siitä, että heikommalla värintoistoindeksin lukemalla LED valon spektristä yleensä puuttuu yläpään aallonpituudet eli juuri ne, mitä kasvi tarvitsee. Jos valon spektrikuvaa ei kerrota, voit koittaa arvioida valon toimivuutta kasvatusvalona CRI lukeman kautta, mutta se on vain karkea arvio.

Lisätietoa aiheesta värintoistoindeksi saat artikelistamme.

Hyvän värintoiston CRI>95 LED valonauhan valon spektri

LED valoille punaisen valon ja varsinkin kirkkaan punaisen eli valon spektrin yläpään aallonpituuksien tuottaminen on vaikeaa. Ja juuri tätä 600-700 nm valoa kasvit eniten tarvitsevat kasvattaessaan kukintaa ja hedelmää. Ja se tehokkain oli 660 nm.

chilin kasvatusvalo valon spektri
Hyvä-laatuisen LED valonauhan käyttö LED kasvatusvalona. Sinistä juurille ja sirkkalehdille, punaista kukintaan ja hedelmän kasvatukseen.

Yllä olevan LED valonauhan värintoistoindeksi CRI=97 ja värireferenssi R9=96. Referenssi R9 vastaa kirkaan punaisen värintoistoa ja se on äärimmäisen tärkeä arvo kasvatusvalossa. Huomaa että valon spektri lähtee laskemaan vasta 630 nm jälkeen ja kasveille tärkeä 660 nm kohta on vielä erittäin korkealla tasolla. Mitatun LED valonauhan värilämpötila oli 4150 K.

Mitattu tuote on LED valonauhamme FW300T5050C24

Hyvä LED valonauha sopii myäs kasvatusvaloksi.

Normaalin LED valonauhan valonspektri

Normaalin LED valonauhan valon spektri
CRI = 87 valon spektri

Yllä olevan LED valonauhan värintoistoindeksi on melko hyvä CRI=87 ja referenssi R9=26 joka on erittäin huono luku. Värilämpötila on 4170 K. Huomaa alentunut valomäärä 660 nm kohdalla. Muutenkin käyrä lähtee laskuun jo 600 nm kohdalla, kun se CRI>95 LED valonauhalla lähtee vasta 630 nm jälkeen.

Philips HUE Lights Stripin käyttö kasvatusvalona

philips hue light strip spectrum
Philips HUE Light Strip LED nauhan valon spektri

Yllä olevan Philps HUE LED Strip LED valonauhan värintoistoindeksi CRI=90 joka on jo ihan kelpo lukema mutta kirkkaan punaisen referenssi R9=47 on erittäin huono luku. Värilämpötila on säädetty arvoon 4130 K. Huomaa spektrin alentunut valomäärä 660 nm kohdalla. Muutenkin käyrä lähtee jyrkästi laskuun jo 600 nm kohdalla, kun se CRI>95 LED valonauhalla lähti loivasti laskuun vasta 630 nm jälkeen.

Vesitiiviin valolistan valon spektri

LED listan valon spektri
Alumiinisen LED listan valon spektri.

Yllä olevan alumiinisen LED listan värintoistoindeksi CRI=92 ja värireferenssi R9=67. Referenssi R9 on jo huomattavasti alentunut ja syy näkyy valon spekrissä. Valon spektri lähtee laskemaan 620 nm jälkeen mutta kasveille tärkeä aallonpituus 660 nm on vielä kohtalaisen korkealla tasolla kun vertaa kahta edellistä LED nauhaa, joissa R9 olivat 26 ja 47. Tämän mitatun LED listan värilämpötila oli 3900 K.

yrttien kasvatusvalo

Tämä LED lista toimii vielä kohtuu hyvin kasvatusvalona, mutta ei niin hyvin kuin CRI>95 LED valonauha. Tällä LED listalla on kuitenkin kasvatusvaloksi muita hyviä puoli kuten että sitä saa sopiva mittaisina, se on valmiiksi vesitiivis ja se on usein helpompi asennetaa. Siten se on kannattava hankinta jos näitä puolia painottaa. Meidän kokemusten mukaan chilit myös kasvavat, kukkivat ja tuotttavat satoa tämän LED listan valossa. Tule vaikka myymälään toteamaan.

Saako punaisella LED valolla parannettua kasvatusvaloa?

Joissakin LED kasvatusvaloissa on valkoisen lisäksi värillisiä LED komponentteja tuottamassa kasville sen tarvitsemia aallonpituuksia. Muistetaan, että kasvi tarvitsee aallonpituuksia 600-700 nm ja parhaitsen se hyödyntää 660 nm aallonpituutta. Tämähän osuu punaiseen valoon. Mitataan siis punaisen LED valon spektri.

Punaisen LED valon spektri.
Punaisen LED valon spektri

Mittaustuloksen perusteella saamme yksiselitteisen vastauksen otsikon kysymkseen ja se on, että ei saa. Punaista valoa tuottava LED komponetti on aina spektriltään äärimmäisen kapeakaistainen valo ja valon aallonpituuden piikki on 630 nm kohdalla. Punainen LED komponetti ei siis tuota lainkaan kasveille tärkeää 660 nm valoa.

Tee oma kasvatusvalo.