Moduuliasenteiset LED paneelit

Tämä artikkeli on kirjoitettu vuonna 2015 ja se vaatii päivitystä mm. tuotekuvien osalta. Varsinainen asia ei ole muuttunut, mutta joidenkin tuotteiden malli on saattanut vähän muuttua. Tuoteluettelomme tuotekorttien kuvat ovat kuitenkin oikeat.

Valokas moduliasennettava LED paneeli sisältää valolähteen ja LED ohjaimen (vakiovirtaohjain). LED paneeli voidaan asentaa monella eri tavalla ja eri asennustapoja varten voit hankkia erillaisia kiinnikkeitä. LED paneelien värilämpötilat ovat joko 3200K, 4200K tai 5500K. Värilämpötilan toleranssi on +/- 100K. Värintoistoindeksi (Ra) on yli 90 eli loistava. Paneeli toistaakin värit erittäin hyvin.

Valokas moduuliasenteinen LED paneeli asennettuna pinta-asennuskehykseen.

Moduuliasenteinen Valokas LED paneeli valkoiseksi maalatulla alumiinikehyksellä. Vaikka Valokas LED paneelin paksuus on vain 12,5 mm, se on vankkarakenteinen ja alumiinikehyksen materiaalipaksuudessa suurimman huomion on saanut LED komponettien jäähdytys, jonka ansiosta valo on pitkäikainen. Valokas LED paneelit voidaan monin eri tavoin ja sitä käytetään moniin eri valaistustarkoituksiin. Valokas paneeli sopii julkisiin tiloihin, liikehuoneistoihin, tuotantotiloihin, toimistoihin sekä myös valaisemaan kodin eri tiloja. Valoista on ladattavissa valonjakotiedosto Dialux ohjelmaan sekä data-sheet (pdf-formaatissa, englanninkielinen) maahantuojan sivuilla: www.limic.fi.

Moduliasenteinen LED paneeli asennettuna uppoasennuskehykseen.

YHTEISET TEKNISET TIEDOT MODULIASENNETTAVILLE PANEELEILLE

Värintoistoindeksi >90
Käyttöjäönnite (ohjaimen): 230 Vac
Elinikäodote (*) suurmpi kuin 50000 tuntia (HUOM! datalehdessä vanhentunut tieto)
– Elinaikaodote (*) perustuen LM80 standarditestiin, jossa 80% valomäärästä on vielä jäljellä
LED hyötysuhde:  n. 85 lm / W
Kotelointiluokka IP20 tai IP54 (lukee tuotekortissa)
Energialuokka: A+
Käyttölämpötila -20…+50 astetta
Valon aukeamiskulma laaja (yli 120 astetta, yleisvaloksi).

TAKUU

Takuu 2 vuotta ostohetkestä lähtien

HYVÄKSYNNÄT

CE-hyväksytty
Täyttää vaatimuksen EN60598 ja EN62031 (LVD test report, testauslaitos Shenzhen ECT Testing Technologu Co., LTD)
Täyttää vaatimuksen EN55022 ja EN61000 (LVT test report, testauslaitos Shenzhen ECT Testing Technologu Co., LTD)
EMC yhteensopica (Declaration of Conformity, täydellinen EMC-test report, testauslaitos Shenzhen ECT Testing Technologu Co., LTD)
FC hyväksytty (USA)
RoHS (lyijyttömyys)
LED paneelin valmistajalla on ISO-9001 laatusertifikaatio. Kaikki LED paneelit on CE hyväksyttyjä. Muut hyväksynnät: FCC, TUV, SAA, UL

LED KOMPONENTIT

Näissä paneeleissa käytetään Samsungin LED komponentteja. LED komponentit kiertävät paneelin alumiinisen kehyksen reunassa jolloin ne jäähtyvät tehokkaasti. Tämä parantaa Valokas LED paneelin elinikää.

VALOKAS LED PANEELIN RAKEENTEELLISESTA LAADUSTA

Paneeli on todella ohut mullistavan rakenteensa johdosta. Se on vain 12,5 mm paksuinen. LED paneelin kehys on polttomaalattua alumiinia (Al6063). Alumiinin paksuudessa (paksuus 3 mm) ja rakenteessa on otettu huomioon LED komponenttien jäähdytys, joten sen massa on riittävä. Tämän johdosta paneelin pintalämpötila huoneenlämmössä (24 astetta) tehtävässä pitkäaikaistestissä on maksimissaan 42 astetta. Useat valmistajat säästävät alumiinin paksuudessa, jolloin LED komponettit eivät jäähdy riittävän hyvin ja niiden elinikä on siksi lyhyt. Paneelissa LED komponentit on sijoitettu paneelin sisäsivuille alumiisen rungon ja valojohteen väliin. Komponettien ja alumiinin välissä on hyvin lämpöä johtavaa väliainetta, joka takaa LED komponetin hyvän jäähtymisen ja pitkän iän. Lämmönjohde myös liimaa LED komponentit kiinni valon runkoon, jolloin niiden sijainti on optimaalinen suhteessa valojohteeseen. Monissa näkemissämme LED paneeleissa LED komponentin ja alumiinisen kehyksen välissä ei ole lainkaan lämpöä johtavaa materiaalia (pelkä ilma!), jolloin LED komponentit käyvät liian lämpimänä ja se alentaa niiden elinikää ja valotuottoa.

LED:in tuottama valo johdetaan paneelin sivuista erityisesti tähän tarkoitukseen kehitetyllä reflektoivalla PMMA johteella (ns. Edge Lit teknologia). Valojohteeksi (LGP, light guide plate) on pitkällisten ja perusteellisten testien perusteella valittu Chimei Corporationin (Taiwan) valmistama PMMA valojohde (materiaali Acryrex). Valojohteella on erittäin suuri merkitys valon tasaisuuteen ja laatuun. Koska valolähteet ovat valopaneelin sivussa, on valojohteen laadulla suuri merkitys siihen, että valo on täysin tasainen. Joskus näkee juovikkaita ja epätasaisia valopaneeleita ja syy on usein valojohteessa. Valojohde on valon sisärakenteissa eikä se näy ulos.

Diffusori hajoittaa valoa. Se on valoaukon uloin osa joka on myös näkyvissä. Diffusorin tehtäviä ovat valon hajoittaminen ja heijastusten vähentäminen (ns. Anti-Glare pinta). Useilla diffusoireilla joiden laatuun ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota on myös ikävä taipumus muuttaa valon ominaisuuksia. Myös valojohteen materiaaleilla on erittäin suuri merkitys valon laatuun. Kaikki materiaalit joiden läpi valo kulkee, toimivat käytännössä valon suodattimena. Tämä tarkoittaa, että osa valon spektrin aallonpituuksita suodattuu muita enemmän pois ja siksi värit eivät toistu oikein eli valon värintoistoindeksi ei ole kovin hyvä. Valojohde ja diffusori muuttavat myös valon värilämpötilaa, koska osa valon spektrin aallonpituuksista suodattuu pois. Olemmekin mitanneet joidenkin valmistajien diffusoreista jopa 1000 K:n muutoksen ennen ja jälkeen diffusroin.Valmistjat ilmoittavat yleensä paneeleiden värilämpötilan niissä käytettyjen LED komponentien värilämpötilan mukaan. Jos valojohde tai diffusori muuttaa valon värilämpötilaa (myös spektriä), ei se todellakaan ole toivottava tilanne, koska esimerkiski haluttu 4200 K voisi muuttua lopulta 3200 K:si. Asiakas saakin lämpimän valkoista kellertävää valoa tuottavan valon vaikka hän halusi paljon puhtaamman valkoisen, vähemmän keltaisen. Sen lisäksi että valitsemme huolella materiaalit ja määrittelemme tarkasti komponettien värilämpötilan, me myös mittaamme aina valokokonaisuuden tuottaman värilämpötilan. Kyseinen mittaustulos löytyy lisäkuvista. Siitä löydät myös hyvin monet muut valotekniset parametrit spektreineen ja värintoistoindekseineen. Teemme myös maahantuomista eristä seurantamittauksia. Näin pystymme takamaan sen, että saat varmasti sellaisen valon kun mitä teknisien tietojen mukaan olet ostamassa.

PMMA johteen paksuus tulee olla sovitettu LED komponettien koon mukaan. LED paneeleisamme johteen paksuus on 4 mm. Kun valojohteen paksuus on oikea, saadaan LED komponentin tuottamasta valosta suurin osa siirrettyä hyötykäyttöön. Joillakin valmistajilla valojohteen paksuus on liian ohut, jolloin osa valosta ei johdu valojohteeseen ja sitä kautta lopulta valosta ulos. Syynä se vanha syy, halvennetaan tuotetta eli säästetään materiaalipaksuudessa.

Jotta valo olisi kaikkiaan kuitenkin laadukas, ei pidä unohtaa mitään osa-aluetta. Niinpä panostamme myös itse LED komponentin laatuun. Emme salli käytettäävksi halpoja heikkolaatuisia LED komponentteja. Meillä on tiukat vaatimukset ja pidämme niistä kiinni. Mm. värilämpötilalle on asetettu hyvin tiukka toleranssi (+/- 100K). Toleranssi on tiukka, koska samalla vaadimme että komponetti tuottaa vähintään 85 lm/W (osa paneeleista 100 lm/W) ja värintoistoindeksin ollessa vähintään 90. Nämä kaikki kolme parametria yhdistettynä ovat hyvin tiukat vaatimukset. Valokas LED paneelit toistavatkin värit kirkkaasti ja kauniisti. Paneelin spektri onkin hyvin leveä ja tasainen. Katso vaikka lisäkuvista.

Valon runkorakenne, tausta ja kehys on alumiinia. Tausta on ulospäin sininen, koska alumiinin pinnassa on vielä alumiinitehtaan jäljiltä suojamuovi paikoillaan. Se on poistettavissa.

Asennusjouset ovat myös vankaa tekoa. Niiden materiaali on ruostumatonta terästä ja ne on rakenteeltaan tukevat ja pitävät LED paneelin katossa lujasti. Myös kaikki ruuvit on ruostumatonta terästä.

LED paneelin valmistajalla on ISO-9001 laatusertifikaatio. Kaikki LED paneelit on CE hyväksyttyjä. Muut hyväksynnät: FCC, TUV, RoHS, SAA, UL

TIETOJA ASENNUKSEN LIITTYEN

Moduliasenteinen Valokas LED paneeli voidaan asentaa myös kattoon uppo- tai pinta-asennuksena asennuskehyksien avulla. Näin voit asentaa suurimmatkin LED paneelimme (esim. 600×1200 mm) suoraan betonikattoon. Erillaisista asennustavoista kerrotaan lisää mm. Ohjeet ja vinkit valikossa olevassa LED paneeleiden asennus artikkelissa. Luettelomaisesti asennustapoja voi olla esim. asennus pintaan pinta-asennuskehyksellä, ”yhdellä vaijerilla” kattoon roikkumaan, moneen vaijeriin (4-6 kpl) kattoon roikkumaan, uppoasennettavaksi uppoasennuskehyksen avulla, kaapelihyllykköön tai tasopintaan asennusraudan avulla, Z-kiinnikkeelä seinään tai kattoon tai suoraan akustolevun tilalle alaslaskettuun kattoon. Myös tämän artikkelin lopussa on lisää tietoa joistakin asennustavoista.

Suurin osa moduuliasenteisista Valokas LED paneelimallistosta on koteloinniltaan IP20-luokkaisia vaikka joitakin IP44 luokkaisiakin on tarjolla. IP20 paneelit sopivat sellaisenaan käytettäväksi kuivissa sisätiloissa ja tietyin reunaehdoin märkätiloissa kuten pesuhuoneissa joissa ei ole saunaa. Joitakin paneelimallejamme on siis saatavissa myös IP44-luokkaisena (IP-luokka selviää tuotekorteista), jolloin ne sopivat asennettavaksi kaikkiin märkätiloihin.

Märkätiloissa kuten pesuhuonessa on otettava vallitsevat määräykset huomioon valon kotelon tiivesyluokan osalta. Valokas LED paneeli, jossa kotelointiluokka on IP20, voidaan asentaa esim. pesuhuoneeseen pienin rajoituksin. Rajoitukset selviävät parhaiten Tukesin ohjeista (Tukesin sivuilla on hyvät ohjeet).

LED OHJAIMEN ASENNUS

LED ohjain voidaan jättää paneelin päälle, mutta on suositeltavaa että ohjain ei suoraan kosketa LED paneelia, varsinkin DALI-ohjaiimen osalta (kumpikin lämmittää toisiaan). LED paneeli ei tarvitse suojaetäisyyttä muihin rakenteisiin, mutta vapaa ilmatila sen ympärillä auttaa sitä jäähtymään paremmin. Paneelin suurin lämpötila on sitä kiertävässä kehyksessä. Paneelin kehys lämpenee noin 15-20 astetta ympäristön lämpötilaa suuremmaksi.

Ohjaimessa on noin 20 cm pituinen liitoskaapeli. Kaapelissa olevat johdot on kokonaisuudessaan kaksoieristetty, kuten on myös LED vakiovirtaohjain. Huomioi ohjaimen asennuksessa vallitsevat asennusmääräykset. Kiinteitä asennuksia saa tehdä vain alan ammatilainen (esim. kattovalon asennuksen voi tehdä maalikko Tuksesin ohjeita noudatten). Tulojohdon päät on tinattu. Tinattua johtoa ei saa kytkeä sellaisenaan ruuvilla kiristyvään liittimeen. Käytä jousikuormitteista liitintä tai poista tinaus liitosjohdosta katkaisemalla se riittävän kaukaa tinauskohdasta. Huomio, että tina on saattanut imeytyä johdon sisään. Emme suosittele ruuviliitoksia vaan jousikuormitteista, jousikuormitteisia liittimiä on ostettavissa verkkokaupastamme, tuoteryhmä Vipurasialiittimet. Mikäli kuitenkin teet ruuviliitoksen, tee ne vallitsevien ohjeiden mukaan. Käytä tarvittaessa ruuviliitoksien yhteydessä puristettavia metalliholkkeja, jolloin et kytke säikeistä johtoa suoraan ruuvin painamaksi. Huomio, että liitosjohtojen liitokset täytyy tehdä ja suojata asianmukaisesti huomioiden vallitsevat sähköturvallisuusmääräykset.

Lähtöjohto: kiinteä, noin 20 cm, liittimellinen PVC-kaapeli kahdella johtimella (0,5 mm2). Liitin sopii LED paneeliin.Kytke ohjain aina paneeliin ennen kuin kytket sen syöttöjännitteesen. Vaikka liittimessä on O-rengas, ei ohjainta ja valoa saa asentaa ulkotiloihin.

Huomio asennuksessa, että ohjaimen ympärille tulee jättää vapaata ilmatilaa jotta ilma pääsee vaihtumaan sen ympärillä. Tämä parantaa ohjaimen jäähdytystä ja sen pitkäikäisyyttä. Ohjain lämpenee vain noin 20-30 astetta (mallista riippuen) ympäristöä lämpimämmäksi, joten tulipaloriskiä ei ole.

Kiinteitä asennuksia saa tehdä vain sähköalan ammattilainen. Huomio myös vallitsevat sähköturvallisuusmääräykset asennettaessa.

HIMMENNETTÄVYYS

Valokas LED paneelin sellaisenaan on himmennettävissä. 230 Vac toimivien Valokas LED paneelien mukana toimitetaan aina LED vakiovirtaohjain (tekstissä myöhemmin lyhennettynä ohjain). Toiminnallisesti himmennys tapahtuu tässä ohjaimessa. Himmennysmenetelmiä eli kuinka himmennystä säädetään (ohjataan) on monenlaisia, joten myös himmennettäviä LED paneeleja on saatavana myös monella eri himmennysmenetelmällä. Koska himmennettävät ohjaimet ovat monimutkaisempia, ne myös maksavat jonkin verran enemmän. Tästä syystä toimitamme LED paneeleja myös ei himemmennettävänä mallina. Tällöin tuotepaketti sisältää ei-himmennettävän LED vakiovirtaohjaimen, joten silloin tuotekokonaisuus ei ole himmennettävä. Tuotetiedoissa (tuotekortissa) on mainittu, onko paneeli himmennettävä vai ei. Jos paneeli on himmennettävä, tuotetiedoissa on myös mainittu millä säätömenetelmällä paneelin ohjainta säädetään. Yleisin myymämme säätömenetelmä on 1-10V säätöjännite (toimintavarmin, yhteensopivin, luotettavin). Verkkokaupassamme on myös tuotteita, joilla voit tehdä langattoman tai langallisen 1-10 V säädön LED paneelin himmennykseen

0/1-10V SÄÄTÖJÄNNITTEELLÄ SÄÄTÖ

Tässä säädössä himmennystä ohjataan langallisesti (tai langattomasti) 1-10V säätöjännitteellä. Säätimenä voidaan käyttää esim. hehkulamppujen himmentimen näköistä 1-10V säädintä, joita on markkinoilla saatavana kaikkiin kalustesarjoihin (esim. Exxact, Impressivo yms). Koska tämä säätömenetelmä on standardisoitu, se on hyvin yhteensopiva eri laitteiden välillä. Tästä syystä tämä on ensisijainen valintamme Valokas LED paneelien himmennyksen säätöön. Lisää tietoa saat tästä himmennyksen säätömenetelmästä artikkelistamme:

Muita himmennysvaihtoehtoja ovat: DALI, PUSH-DIM, SWITCH-DIM, KNX, Z-WAVE, ZIGBEE tai langaton radio-ohjaus. Himmennys tapahtuu ohjaimessa ja himmennysmenetelmä on mainittu tuotekortissa. Näitä voit hakea rajaamalla hakua (parametrilla himmennettävyys).

MALLIKOHTAISIA TEKNISIÄ TIETOJA (ei kaikki tuotteemme)

Huomaa, että ajantasaiset tuotetiedot löydät kuitenkin tuotekorteista. Tässä koonnissa voi olla vanhentuneita tietoja!

300×300 MM MODUULIASENNETTAVA 36W LED PANEELI

Valovirta 3700 lm (+/- 5 %)
LED teho: 36 W
Paneelin mekaaniset mitat (syvyys x leveys x paksuus): 295 x 295 x 12,5 mm
Paneelin paino n. 1200 g

LATAA  VALONJAKOKÄYRSTÖ / IES TIEDOSTO maahantuojan sivuilta: www.limic.fi

300×600 MM MODUULIASENNETTAVA 36W LED PANEELI

Valovirta 3700 lm (+/- 5 %)
LED teho: 36 W
Paneelin mekaaniset mitat (syvyys x leveys x paksuus): 295 x 595 x 12,5 mm
Paneelin paino 2080 g

LATAA  VALONJAKOKÄYRSTÖ / IES TIEDOSTO maahantuojan sivuilta: www.limic.fi

600×600 MM MODUULIASENNETTAVA 54W LED PANEELI

LED teho: 54 W
Paneelin mekaaniset mitat (syvyys x leveys x paksuus): 595 x 595 x 12,5 mm
Paneelin paino 4080 g

LATAA  VALONJAKOKÄYRSTÖ / IES TIEDOSTO maahantuojan sivuilta: www.limic.fi

600×600  MODUULIASENNETTAVA 48W LED PANEELI

LED teho: 60 W
Paneelin mekaaniset mitat (syvyys x leveys x paksuus): 595 x 595 x 12,5 mm
Paneelin paino 4080 g

LATAA  VALONJAKOKÄYRSTÖ / IES TIEDOSTO maahantuojan sivuilta: www.limic.fi

300×1200 MM MODUULIASENNETTAVA 36W LED PANEELI

Valovirta 3060 lm (+/- 5 %)
LED teho: 36 W
Paneelin mekaaniset mitat (syvyys x leveys x paksuus): 295 x 1295 x 12,5 mm
Paneelin paino 4080 g

LATAA  VALONJAKOKÄYRSTÖ / IES TIEDOSTO maahantuojan sivuilta: www.limic.fi

300×1200 MM MODUULIASENNETTAVA 60W LED PANEELI

LED teho: 60 W
Paneelin mekaaniset mitat (syvyys x leveys x paksuus): 295 x 1295 x 12,5 mm
Paneelin paino 4080 g

LATAA  VALONJAKOKÄYRSTÖ / IES TIEDOSTO maahantuojan sivuilta: www.limic.fi

600×1200 MM MODUULIASENNETTAVA 60W LED PANEELI

LED teho: 60 W
Paneelin mekaaniset mitat (syvyys x leveys x paksuus): 295 x 1295 x 12,5 mm
Paneelin paino 4080 g

LATAA  VALONJAKOKÄYRSTÖ / IES TIEDOSTO maahantuojan sivuilta: www.limic.fi

LED PANEELEIDEN ERI ASENNUSTAVAT

ASENNUS VÄLIKATTOON AKUSTOLEVYN TILALLE

Ei tarvitse lisäosia. Paneeli asennettaan suoraan kattoristikkoon.

ASENNUS KATTOON PINTA-ASENNUSKEHYKSELLÄ

Pinta-asennuskehys kootuna.

ASENNUS KAAPELIKOURUUN ASENNUSRAUDAN AVULLA

Kiinnikeraudalla voit kiinnittää LED paneelimme esim. valaisinkiskoon tai kaapelikanavaan. Aivan loistava kiinnike, kun LED paneeleillamme korvataan vanhat loisteputket, jotka on asennettu valaisinkiskoon (erittäin suositeltava projekti). Kiinnikerauta on Suomessa suunniteltu ja tehty! Voidaan käyttää myös, kun paneeli asennetaan pinta-asennuksena kattoon tai seinään, jolloin LED paneelin ohjain asennetaan esim. sisäkaton sisälle. Etuna on, ettei katton tarvitse tehdä niin suurta reikää.

ASENNUS KATTOON TAI SEINÄÄN ASENNUSRAUDAN AVULLA

Kuten edellä. Sama rauta käy.

ASENNUS KATTOON TAI SEINÄÄN Z-KIINNIKKEEN AVULLA

ASENNUS KATTOON ROIKKUMAAN YHDELLÄ VAIJERILLA

ASENNUS KATTOON ROIKKUMAAN USEAMMALLA VAIJERILLA