PIR

Valojen ohjaus liiketunnistimella (PIR)

PIR liiketunistimet

Artikkeli on vuodelta 2014 ja on jo tuotteittemme osalta hieman vanhentunut. Pidämme artikkelin kuitenkin julkaistuna, koska varsinainen asia ei ole muuttunut. PIR eli liikettunnistimelliset tuotteemme löydät kätevästi haulla ja sen rajauksilla (valitse rajoukseksi PIR).

 

Liiketunnistin havaitsee liikkeen ja ohjaa valot päälle. Kun liikettä ei enää havaita, valot sammuvat automaattisesti säädettävän ajan kuluttua. Aika on säädettävissä portaattomasti asennuksen yhteydessä. Liiketunnistin on saatavissa valon mekaniikkaan integroituna tai irtonaisena, jolloin sen voi asentaa myös sellaisten valojen kanssa käytettäväksi, joissa ei anturia ole. Valoja, joissa on integroituna liiketunnistin, on mm. kaapistojen eteen tulevat valot. PIR liiketunnistin voidaan asentaa myös huonetilan kattoon, esimerkiksi tavallisen uppoasennettavan LED valon tilalle.

Liiketunnistinta käytettään monissa eri sovelluksissa. Kotona sitä voidaan käyttää:

  • keittiössä, ohjataan esimerkiksi työtason valot päälle liikkeen mukaan. Varsin kätevä ratkaisu.
  • eteisessä, ohjataan eteisen valot päälle liikkeestä, kätevää kun tulet pimeällä kotiin kädet täynnä kasseja.
  • kodinhoitohuoneessa, ohjataan valot ja / tai työtason valot päälle.
  • käytävillä yövalon automaattinen ohjaus. Valoksi valitaan ehdottomasti paljon himmennetty valo.

Liiketunnistimella ei tarvitse ohjata kaikkia tilan valoja päälle. Liiketunnistin voidaan myös ohittaa, jolloin valot ovat joko päällä tai poissa päältä riippumatta liikkeestä.

PIR anturi saadaan toimimaan kotona, mökillä, veneessä, matkailuautossa jne. Saat sen toimimaan myös siis 12V tai 24V aurinkosähköjärjestelmissä.

Kuvassa PLD166 tyyppinen LED valo, jonka PIR version varteen on integroitu liiketunnistin. Valoa voidaan asentaa esimerkiksi kaapiston päälle, ja se valaisee myös kaapin sisätilat, koska valon vartta on taivutettu hieman ja valo on suunnattu valaisemaan myös kaapiston sisätilaa. Sopii hyvin myös vaatekaappiin. Keittiön työtason valaisuun voidaan käyttää LED listaa tai -nauhaa, jota voidaan ohajta samalla liiketunnistimella.

PIR ANTURI ELI LIIKETUNNISTIN

Samaa anturia saa joko irtonaisena tai valomekaniikkaan integroituna. Irtonainen anturi voidaan asentaa uppoasennuksena reikään tai mukana toimitettavalla pinta-asennuskotelolla. Anturin näkyvän osan halkaisija on 24 mm ja syvyys noin 20 mm. Asennusreiän halkaisija on 20 mm ja upostussyvyys 14 mm. Vaakatasossa anturi on hieman suuntaava, mutta esimerkiksi kattoon asennettaessa eroa ei juuri ole. Vaakatson suuntaavuus on tarkoituksellinen. Anturin reagointimatka on noin 150…300 cm.

 

Kuvassa PIR anturi pintakotelossa ja anturin herkempi suunta-alue.

Anturissa on noin 270 cm pitkä liitäntäjohto. Johto on kolminapainen. Johtoa on mahdollista jatkaa, mutta yleensä ohjain voidaan asentaa niin lähelle anturia, ettei tarvetta jatkamiselle ole. Anturi kytketään aina ohjaimeen, joka tukee PIR toimintoa. Ohjaimena voidaan käyttää suoraan LED valoja ohjaavaa ohjainta. Suuremmissa järjestelmissä voidaan ohjata kontaktoria, jolloin kuorman määrälle ja laadulle ei aseteta rajoituksia liikeanturin suhteen.

PIR liiketunnistin on integroitu myös joihinkin LED valoihimme.

 

PIR TOIMINTOA TUKEVA LED OHJAIN.

Liiketunnistin voidaan kytkeä suoraan 700 mA.n LED ohjaimeen XP70PIR16. Ohjain toimii myös pulssisuhteella toimilla himmentimillämme. Ohjaimesta on myös versio XPADC70PIR16, jossa on oma jännitelähde, jolloin sen saa toimimaan 230 Vac jännitteellä.

Ohjaimen kytkeminen on erittäin helppoa, varsinkin jos koko valaistus tilassa tehdään käyttämällä XPlended sarjan tuotteita. Tällöin vain liität osat toisiinsa pikaliitimillä, etkä tarvitse edes sähkömiestä paikalle. Tämän ohjeen lopussa on esitelty malliksi valmis tuotepaketti, jonka tilaamalla saat kerralla kaiken. Voit ottaa paketin pohjaksi, ja muuttaa sitä tarpeittesi mukaan. Alla on perieetepiirro, mistä osista Xplended valoilla tehtävä järjestelmä koostuu.

Piirroksen järjestelmässä on:

  •  LED ohjain XP70PIR16 jännitelähteellä on LED ohjain XPADC70PIR16, joka toimii 230 Vac jännitteellä. Voit itse asentaa tämänohjainkokonaisuuden yksinkertaisesti laittamalla virtajohdon pistorasiaan.
  • Ohjaimen anturi, tässä tapauksessa PIR liikeanturi XPADC70PIRDT
  • Ohjaimeen kytkettävä liitinlevy. Ohjaimessa on liitin yhdelle LED valolle. Jos et halua tehdä yhtään johtotöitä, niin tilaamalla ohjaimeen liitettävän liitinlevyn, saat kytkettyä LED valot ohjaimeen ilman johtojen katkomista ja liitosten tekemistä. Valittavanasi on liitinlevy XPLLLEVY3PIN, johon voit liittää 1-3 LED valoa, tai XPLLLEVY6PIN, johon voit liittää 1-6 kpl LED valoja. Klikkaamalla tuotenumeroa, saat kyseisen tuotteen tuotekortin auki.
  • Tarpeellinen määrä LED valoja oman valinnan mukaan. LED valo voi olla mikä tahansa Xplended tuotesarjan LED valo. Mikäli LED valo sijoitetaan kaus LED ohjaimesta, niin voit käyttää valmiita jatkojohtoja (välijohtoja), joitaa saa 100 cm pituisena (XPEW100) ja 200 cm pituisena (XPEX200)

Ohjain XP70PIR16 voi siis ohjata 18W LED kuormaa, joita ohjataan 700 mA:n virralla. Jos tarpeesi on kytkeä saman liiketunnistimen perään suurempi kuorma tai valoja, joita ei ohjata 700 mA:n virralla, onnistuu sekin. Tällöin ohjainta käytetään ohjaamaan relettä tai kontaktoria.

Ohjaimen XP70PIR16 liitännät on selostettu käyttöohjeissamme. Ohjeet on pdf-formaatissa ja ladattavissa maahantujoan sivuilta: www.limic.fi

Ohjaimessa on trimmeri (pienellä ruuvimeiselillä säädettävä osa), josta säädetään se aika, jonka ajan ohjain pitää ohjauksen päällä kun havaittu liike lakkaa. Säätövara
on noin 5….560 sekuntia (alle 10 min).  Kun sähköt kytketään ohjaimeen, asettaa se lähdön tilaan päälle säädetyksi ajaksi, jonka jälkeen ohjaus asetetaan
tilaan poissa päältä ja ohjain on käyttövalmiina.