Arkisto

Epäsuoran valaistuksen opas LED valojen alkuajoilta

Vaikka tämä vuonna 2010 julkaistu epäsuoran valaistuksen opas onkin hyvin vanha, ei sen ratkaisut ole täysin vanhentuneet. Joitakin vuosia myöhemmin epäsuoran valaistuksen tekemiseen alettiin käyttämään enemmissä määrin alumiiniprofiilia asennuksen helppouden takia, kun kyeisiä profiileja alettiin tuomaan markkinoille.

Wanha epäsuoran valaistuksen opas arkistojen aarteisiin

Keittiön työtasojen valot, laaja ohje

Tämä artikkeli on insinöörimäinen lähestyminen aiheeseen. Luet sen vain omalla vastuullasi.

ARKISTO työtasojen valaistuksen tarkempi ohje

Miksi valita LED valo ja onko se kallis kaiken kaikkiaan?

Valaistuksen suunnittelun lähtökohtana on tietenkin ensin valittava valolähde. Nykyaikana ei edes kannata harkita mitään muuta kuin LED valoa, koska se on kokonaisvaltaisesti kukkaroystävällisin, luontoystävällisin ja turvallisin käyttää. Nykyaikaisten laadukkaiden LED valojemme valomäärät riittävät hyvin vaikka koko huoneiston tai omakotitalon valaistustarpeeseen.

Lue koko artikkeli vuodelta 2008.

Miksi valita LED valo ja onko se kallis kaiken kaikkiaan?

Valojen syttymisnopeus ja valomäärä ajan suhteen

ENERGIASÄÄSTÖ–LAMPPUJEN JA LED VALOJEN VALOMÄÄRÄT,  HETI PÄÄLLE LAITON JÄLKEEN.

 

Energiasäätölamppu on loisteputki, jolle on tyypillistä, että se syttyy hitaasti ja antaa täyden valotuoton vasta pitkän lämpenemisajan jälkeen. Tätä on pyritty parantamaan tuomaan markkinoille ns. Fast Start ominaisuudella olevia “energiasääsölamppuja”. Mutta tuottavatko ne valoa yhtä nopeasti  kuin LED valo tai hehkulamppu?

Lue koko artikkeli vuodelta 2008.

Valojen syttymisnopeus ja valomäärä ajan suhteen

Kuinka lm ja cd korreloivat toisiaan?

Valon voimakkuuden mittana käytetään myös suuretta, jossa ilmaistaan valomäärä pinta-alaa kohden. Tämä valomäärä mitataan yleensä neliömetriä kohden ja siitä käytetään nimitystä valastisvoimakkuus ja yksikkö on lux.  LED valojen (kuten moninen muidenkin) valovirran määrä (luminous flux, F) ilmaistaan lumeneina (lm).

 

Lue tämä insinööritasoinen artikkeli joka on tehty vuonna 2006, kun Limic Oy suunnitteli omaan LED valoaan ja suunnitteluinsinööörit pyörittelivät näitä lukuja valomäärän määrittelemiseksi.

Kuinka luumen (lm) ja kandela (cd) korreloivat toisiaan?