LED-nauhan asennus listaan

LED nauhan asennus aluminiseen profiiliin

Tämä ohje kertoo, kuinka helppoa on LED nauhan asennus asennusprofiiliin, jota myös asennuslistaksi kutsutaan. Alumiinista profiilia (asennuslistaa) ei tarvita useimmille tuotteillemme nauhojen jäähdytykseen, koska laatutuotteet eivät lämpene liikoja. Alumiinisen asennuslistan idea onkin esteettinen, se piilottaa nauhan piiloon ja rikkoo nauhan valokuvioita diffusorillaan. 

Jos asennat LED nauhan valmiilla liitosjohdolla, hyppää kohtaan “asennus, kun nauhassa on valmis liitosjohto”.

 

Asennus liittimellisell liitosjohdolla.

Tarvikkeet:

  • LED nauha, esimerkiksi FW300T5050C24.
  • Liitosjohto liittimellä, esimerkiksi FA1C10M200. 200 cm liitäntäjohto 10 mm leveälle LED nauhalleme
  • Riittävän leveä (liitin mahtuu listan sisään) alumiininen asennuslista tarvikkeineen, esimerkiksi AP23102M. Kiinitä huomiosi suojakannen laatuun. Osa markkinoilla olevista diffusoreista (suojakansi) muuttaa valon spektriä huomattavasti eli ne toimivat valon eri aallonpituuksilla suodattimena.

 


LED-nauhan asennus listaan tarvitsee seuraavat tuotteet: Liitosjohto FA1C10M200 , LED nauha (esim. FW300T5050C24) ja  alumiininen asennuslista eli alumiiniprofiili (esim kuvassa oleva AP23102M), profiilin kiinnikkeet ja päätypalat. Nauhan katkaisukohta on merkitty saksilla / viivalla, joka on nauhan liitospisteiden välissä.

Alumiinisia asennuslistoja eli alumiiniprofiileja voidaan katkoa hienoteräisellä rautasahalla (esim. 32 tpi). Jotta saat suoran leikkauspinnan, käytä jiirisahaa tai jiiriohjainta. Ole varovainen, kun katkaiset muovista suojaa eli diffusoria. Sen voi katkaista myös erikseen, mutta kun se on asennettuna katkaisuhetkellä listaan, niin lista tukee sitä eikä se lohkea niin helposti. Me tosin katkaisemme diffusrorin irtonaisena. Diffusorin katkaisukohdan mitoituksessa on joskus otettava huomioon päätypalojen vaatima mitta riippuen päätypalasta.

Leikkaa nauhasta sopiva pituus sen katkaisukohdasta (katso erillinen ohje: Miten katkaisen LED nauhan). Yleensä se on sama kuin alumiinilistan pituus, mutta voit jättää sen yhden katkasuvälin verran lyhyemmäksikin. Huomaa nauhan katkaisumerkit, nauha tulee katkaista vain niistä, tai muuten katkaisukohdan lähellä olevat LED:it jäävät pimeäksi.

 

Avaa teipin suojaa noin 5 cm. Avaa liitosjohdon liitin.              

 

Työnnä liitin nauhaan siten, että nauha menee liittimen mekaniikan ja liitinnastojen väliin. Lukitse liitin.

Poista teipin suojaa vähän enemmän. Aloita LED-nauhan asennus listaan painamalla sitä sormella.

Led-nauha liitimellisesllä liitosjohdolla teipattuna listaan. Kun olet saanut liimattua koko LED-nauhan listaan, asenna listan päähän reiällinen päätypala.

Aloita listan suojakannen eli diffusrorin asennus listan päästä. Aseta suojakansi listan päätypalaan kiinni, ensin listan toiseen reunaan.

Paina diffusori  varovasti sormella paikalleen, ja jatka kiinni painamista sormella kohti listan toista päätä. Diffusori “napsahtaa” paikoilleen sitä mukaan kun painat sitä muutaman sentin välein, tai liuútat sormea sitä pitkin samalla painamalla.

LED-listan suojakansi kiinnitetään liuttamalla peukalolla kannen reunaa pitkin samalla painaen se kiinni.

Diffusori asennettuna paikoilleen.

Valmis. LED nauha on asennettu listaan suojakannen alle.

Kiinnitä seuraavaksi alumiininen asennuslista ja liitosjohto paikoilleen. Ohje tähän löytyy tämän ohjeen loppupuolleta, otsikko “Alumiinisen listan kiinnitys”.

 

 

Asennus, kun nauhassa on valmis liitosjohto

Aluminisia asennuslistoja voidaan katkoa hienoteräisellä rautasahalla. Jotta saat suoran leikkauspinnan, käytä jiirisahaa tai jiiriohjainta. Ole varovainen, kun katkaiset muovista suojakantta eli diffusoria, Sen voi katkaista myös erikseen, mutta kun se on asennettuna katkaisuhetkellä listaan, niin lista tukee sitä eikä se lohkea niin helposti. Suojakannen katkaisukohdan mitoituksessa ota huomioon päätypalojen vaatima mitta, mikäli se päätypalan rakenteen perusteella on tarpeen. Usein ei ole.

Tarvikkeet:

  • LED nauha, esimerkiksi markkinoiden huippulaatuinen parhaalla värintoistoindeksillä oleva LED nauhamme FW300T5050C24.
  • Alumiininen asennuslista tarvikkeineen, esimerkiksi AP23102M) tai AP17082M, 200 cm pituinen alumiiniprofiili laadukkaalla diffusorilla. Huomaa että diffusoreissa (suojakansi) on eroja ja osa markkinoilla olevista suojakansista muuttaa valon spektriä huomattavasti eli ne toimivat valon eri aallonpituuksilla suodattimena.

Asennus.

Alumiinisia asennuslistoja eli alumiiniprofiileja voidaan katkoa hienoteräisellä rautasahalla (esim. 32 tpi). Jotta saat suoran leikkauspinnan, käytä jiirisahaa tai jiiriohjainta. Ole varovainen, kun katkaiset muovista suojaa eli diffusoria. Sen voi katkaista myös erikseen, mutta kun se on asennettuna katkaisuhetkellä listaan, niin lista tukee sitä eikä se lohkea niin helposti. Me tosin katkaisemme diffusrorin irtonaisena. Diffusorin katkaisukohdan mitoituksessa on joskus otettava huomioon päätypalojen vaatima mitta riippuen päätypalasta.

Leikkaa nauhasta sopiva pituus sen katkaisukohdasta (katso erillinen ohje: Miten katkaisen LED nauhan). Yleensä se on sama kuin alumiinilistan pituus, mutta voit jättää sen yhden katkasuvälin verran lyhyemmäksikin. Huomaa nauhan katkaisumerkit, nauha tulee katkaista vain niistä, tai muuten katkaisukohdan lähellä olevat LED:it jäävät pimeäksi.

LED nauha ja alumiinilista.

Puhdista listan pohja johon liimaat LED-nauhan pölystä ja rasvasta.

Kun olet katkaissut LED-nauhan sopivan mittaiseksi ja puhdistanut listan, liimaa LED-nauha alumiinilistaan

Avaa LED-nauhan teippin suojusta jonkin verran

Kun olet poistanut LED-nauhan teipin suojaa jonkin verran, aloita nauhan liimaaminen alimiinilistaan.

Poista teipin suojaa sitä mukaan kun liimaat LED-nauhan listaan. Paina LED-nauha kiinni listaan esim. peukalolla.

Pujota LED-nauhan liitosjohto listan päätypalan reiästä ja paina päätypala kiinni listan päähän.

Asenna suojaknasi eli diffusori listaan

led-listan suojakannen asennus. Aloita listan päädystä ja sen toisesta reunasta.

Aseta suojakansi listan toiseen reunaan paikoilleen. Paina suojakansi paikoilleen, liuta peukalolla suojakannen reunaa pitkin samalla painaen se kiinni.

Kiinnitä suojakansi liuttamalla peukaloa sitä pitkin.

LED-nauhan asennus listaan on valmis kun laitat vielä päätypalan listan toiseen päähän.

 

 

Alumiinisen listan kiinnitys

 

Alumiinilista voidaan kiinnittää monella eri tavalla, kolme suosituinta tapaa on käyttää omia kiinnikkeitä, ruuvata lista suoraan kiinni ilman kiinnikkeita tai liimata lista kiinni laadukkaalla akryyliteipillä ATEIPPI3M.

 

 Kiinnitys kiinnikkeillä

Listan mukana toimitetaan tarpeelliset kiinnikkeet (2 kpl / metri). Ne voivat olla muovisia tai metallisia. Listan mukana toimitettavien vakiokiinnikeiden lisäksi on saatavana myös erillaisia kiinnikkeitä (mm. kulma ja jatkokiinnikeitä). Lisäkiinnikkeet löytyvät verkkokaupasta tuotekortin yhteydestä.

LED-lista AP1708 metallisella kiinnikkeellä. Tätä listaa saa myös muovisilla kiinnikkeillä (läpinäkyvä/kirkas tai valkoisella jatkokiinnikkeellä) sekä 90 asteen valkoisella kulmakiinnikkellä tai kirkkaalla kulmakiinnikkeellä.

Merkitse kiinnikeiden paikka. Poraa kiinnikkeiden ruuveja varten alkureiät ennen kiinnikkeen ruuvaamista. Kiinnikkeet tulevat yleensä melko lähelle listan päitä, noin 10-15 cm päähän. 200 cm pituisella listalla lisäksi sen keskelle tasaisin välein. Laita kiinnikeet suoraan linjaan. Kun kiinnikkeet ovat kiinni pinnassa, laita lista kiinnikkeisiin.

 

LED-listan kiinnitys ruuvaamalla.

Voit kiinnittää alumiinilistan myös ruuvaamalla se uppoantaisella ruuvilla suoraan kiinni asennettavaan pintaan. Poraa ensin listaan reiät (esim. 3 mm poranterällä), poraa senkkiterällä upotus, poraa ruuvin alkureikä ruuvattavaan pintaan ja ruuvaa lista kiinni.

Ruuvaa lista kaapin runkoon kiinni.

Listan ruuvaaminen on käteäv tapa kiinniittää lista suoraan kaapinrunkoihin, varsinkin jos astiankuivauskaapissa ei ole pohjaa mihin listan voisi kiinnittää.

 

LED-listan kiinnitys laadukkaalla akryyliteipillä.

Tämä on helpompi tapa, ja et tarvitse muuta kuin akryyliteippiä ja terävät sakset.

Puhdista asennuspinnat (alumiinilistan ja pinta johon listan asennat) rasvasta ja pölystä. Käytä tilanteen mukaista rasvanpoistajaa (astianpesuaine, isopropanolipohjainen aine, asetoni tms).

Liimaa 15 cm akrylliteipit lähelle listan reunoja. Tarvittaessa voit laittaa kolmannen teipin keskelle, mutta yleensä sitä ei tarvita. 200 cm listalle kannattaa laittaa laittaa vähintään neljä 15 cm teippiä tasavälein.  ATEIPPI3M on hyvin voimakkaasti liimaava teippi, kunhan pinta on tasainen ja puhdas pölystä sekä rasvasta. Älä teippaa sormiasi. Poista teippisuojukset ja paina lista voimakkaasti pintaan kiinni. Lista on nyt asennettu.

LED-lista kiinnitettynä teippaamalla keittiön kaapsiton alle valaisemaan työtasoa.

 

LED nauha + liitosjohto ovat yhteensä vähän pidempiä kuin lista.

Jos LED-nauha ja liitosjohto ovat vähän pidempiä kuin lista johon ne asennat, voit lyhentää nauhaa rypistämällä sitä vähän katkaisu/liitoskohdista. Mistään muusta kohdasta nauhaa ei voi rypistää. Myös useampivärisern (RGB ja RGB+W) nauhan rypistäminen on kielletty.

Kun liimaat led nauhaa, niin rypistä sitä katkaisu/liitoskohdasta jonkin verran. Älä rypistä liikaa tai liian terävästi, koska nauha voi vaurioitua. Tee mielummin useita pieniä rypistyksiä.

LED nauhaa on lyhennetty rypistämällä sitä varovasti katkaisukohdasta.

 

Liitosjohdon piilotus.

LED-nauhan liitosjohto voidaan piilottaa useilla eri tavoilla.Sivuillamme eri ohjeissa on esitelty monia eri tapoja. Näitä ovat mm.

  • Siron johtokourun käyttö. Sähköjohtojen pinta-asennukseen ja piilotukseen on olemassa joka lähtöön sopivia “kouruja” ja koteloita esim tuotteemme KKOURU12.  Usein halvalla myytyjen kourujen teippi on laadultaan huonoa ja niiden pysyvyys ei ole kovin hyvä. Myymämme kaapelikourujen KKOURU12 ja KKOUR121M1 teippi on hyväksi todettu testeisämme.
  • Ylimääräiseksi jääneen alumiinilistan käyttö johtokouruna. Tämä on esitelty oppaassamme Keittiön työtasojen valaistus.
  • Johdon pujottaminen kaapiston runkoon, johon poraat johdolle reitin. Tämä on hyvin siisti tapa, joka on esitelty seikkaperäisesti kuvallisessa ohjeessamme LED-nauhan asennus keittiön kaapiston alle.

 

Johto voidaan piilottaa helposti asennuskouruun. Jos lista on asennettuna keittiön työtasolle, niin usein johto viedään työtason takaseinää kohden.

 

LED-nauhan liitosjohto voidaan piilottaa asentamalla se listan läpi suoraan kaapiston rungon läpi. Sisäpuolella liitosjohto piilotetaan asennuskourun avulla.

 

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista ja olemme alan pineereja. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niin sanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistoiden yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä kerromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymmämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponetteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Useista tuotteista mitaammet myös mm. valon spektrin mittauslaboratoriossamme. Mittaamme myös värintostoindeksin, mutta tarkkaa lukemaa emme aina ilmoita, koska värintoistoindeksiin (CRI) liittyy suuri problematiikka ja sen tarkkaa arvoa on turha vertailla. Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (Declaration of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teetää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).