Kuinka asennan LED-listan valaistuksen keittiön kaapiston alle.

Kuvaohje: LED-nauhan asennus keittiön avoimen astiakuivauskaapin alle.

Kuvat kertokoon enemmän kuin 1000 sanaa. Tässä on kuvasarja, kuinka LED valaistuksen voi tehdä keittiön välitilaan jossa  astiankuivauskaappi on ns. pohjaton malli eli pelkkä ritilä (ja vedenkeräysallas). Esimerkkikuvissa on tehty myymälässämme olevan 80 cm leveän keittiökaapin välitilan valaisu. Koska kyseessä on Ikean kaapisto, niin astiankuivauskaapissa ei ole pohjaa vaan se on avoin. Samat asennuksen periaatteet kuitenkin toimivat kaikissa keittiön kaapistoissa, oli niissä pohja tai ei.

ASENNUKSEEN TARVITTAVAT TARVIKKEET

  • LED-lista joka koostuu metritavarana myytävästä alumiiniprofiilista (esim. AP17081M) ja LED-nauhasta FW1200T2835C24
  • Lyhyitä puuruuveja muutamia kappaleita
  • Kaapelikouru KKOURU121M
  • Jännitelähde (tarpeen mukaan)
  • Katkaisija tai himmennin-katkaisija
  • Pari vipurasialiitintä LED-nauhan ja jännitelähteen liittämiseen toisiinsa
  • Sähkömiehen “yleistarvikkeita”

 

ASENNUKSEEN TARVITTAVAT TYÖKALUT

  • Porakone + 4 mm poranterä + ristipääruuvikärki
  • Sivuleikkurit ja kuormapihdit

 

Kiinnitä alumiiniprofiili (eli LED-lista) keittiökaapiston runkolevyihin. Tässä profiili AP17081M on  katkaistu rautasahalla 80 cm mittaan ja kiinnitys tehdään ruuvamalla. Profiiliin on porattu 3,2 mm reikä puuruuveja varten. Reiän halkasija riippuu käytettävistä ruuveista. Senkkausta ei ole tehty, mutta usein kannattaa käyttää uppokantaisia ruuveja ja senkata upotus niitä varten.

 

LED valonauhan syöttöjohto aiotaan piilottaa kaapelikouruun kaapiston sisään. Näin ollen LED-nauhan FW1200T2835C24 syöttöjohtoa varten täytyy porata reikä alumiiniprofiilin ja kaapiston rungon läpi.

 

Poraa riittävän isolla terällä hieman vinoon, jotta saat porauksen ulostulon kaapiston sisään. Poraa alumiiniprofiiliin vähän suurempi reikä kuin kaapiston runkoon, jotta johdon eriste ei hierry alumiiniin.

 

Poraa läpivienti rungon läpi etukäteen suunniteltuun paikkaan. HUOM! Suunnittele ja mittaa kahdesti, poraa vain kerran.

 

Pujota LED valonauhan FW1200T2835C24 johto juuri tekemästäsi reiästä.

 

 

Johto piilotetaan kaapin sisään johtokouruun. Myymme tätä kätevää johtokourua 100 cm ja 200 cm pituisina. Tässä käytetään 100 cm pituista johtokourua (kaapelikourua) KKOURU121M. Katkaise johtokouru oikean mitaiseksi tähän tarkoitukseen tehdyillä katkaisupihdeillä tai rautasahalla, saksia tai sivuleikkureita ei voi käyttää. Tee reikä johdon läpiviennille kaapelikourun pohjaan.

 

Laita LED-nauhan FW1200T2835C24 syöttöjohto johtokourun sisään ja liimaa johtokouru KKOURU121M kaapin sisään. Tässä LED nauhan syöttöjohto viedään suoraan kaapin taakse. Usein johto viedään esim. kaapin päälle, jolloin liimaa yksi johtokouru kaapin takanurkkaan pystyyn. Jos on tarve, tee kaapin hyllyille sitä varten pieni kolo.

Kun johto on paikoillaan, on läpivienti hyvä tehdä vesitiiviksi, jotta kaapin runko ei ime kosteutta sisään. Tämän voit tehdä esimerkiksi akryyli- tai butyylimassalla, pursota reikä täyteen sillä.

 

Puhdista alumiiniprofiilin sisäpinta rasvasta ja pölystä. Liimaa LED valonauha puhtaaseen ja kuivaan alumiiniprofiiliin. LED valonauhoissamme on erittäin vahva 3M:n teippi, joka kiinnitty ajan kanssa todella lujasti kiinni.

 

LED-nauha FW1200T2835C24 liimattuna alumiiniprofiilin päästä päähän.

Suojakannen eli diffusorin katkaisu? Katso ohjevideomme.

 

Paina valmiiksi oikeaan määrämittaan katkaisemasi (varovasti rautasahalla) diffusori paikoilleen. Me toimitamme ainoastaan hyvälaatuisia diffusoreita eli pölysuojia, joten se ei muuta juurikaan valon ominaisuuksia (mm. värilämpötila, värintoistoindeksi, valomäärä)

 

Laita päätypalat paikoilleen. Voit varmistaa päätypalan pysymisen kontaktiliimalla, mutta yleensä se ei ole tarpeen.

 

Asennus on tältä osin tehty.

 

 

Kytke vielä LED nauhan syöttöjohto. Tässä on käytetty katkaisimena langatonta lähetintä SR2853K2 ja himmennin-vastaanotinta SR1009CS.

Demo-keittiössämme on tehty myös kaapiston sisävalot hyllyjen etureunaan. Ne syttyvät automaattisesti, kun oven avaa. Tässä voidaan käyttä näppärää IR kytkintä (ON/OFF) SR8001BDC. Tämä IR kytkin sytyttää valot kun ovi avataan ja sammuttaa valot kun se suljetaan. Eli kyseessä on ns. lähestymisanturi, anturin edessä oleva IR:ää heijastava esine sammutta valot.

Saman IR kytkimen toista versiota voit käyttää myös ohjaamaan välitilan valoja.  SR8001ADC on IR kytkin, joka reagoi sen eteen tuotavaan infrapunaa (IR) heijastavaan esineeseen kuten käteen, leipään tai vaikka kahvikuppiin. Kun esine tuodaan anturin eteen, vaihtaa se tilaansa eli joko sytyttää tai sammuttaa valot. Aivan loistava tuote ohjaamaan keittiön välitilan valoja.

 

Jos haluat erittäin teknisen insinöörimäisen ohjeen keittiön välitilan valojen hankintaan, niin lue:

Keittiön välitilan valaistus – kaikki tieto mitä tarvitset asiaan.

 

 

 

Limic Oy,  jonka verkkokauppa valokas.fi on, on vuonna 1966 perustettu osakeyhtiö. Meillä on pitkä kokemus LED-valoista. Tutkimme (ja teimme ensimmäiset prototyypit) LED valojen käyttöä valaistukseen jo 1990-luvun loppupuolella, mutta silloin LED komponentti ei ollut vielä riittävän tehokas käytettäväksi yleisvalaistukseen. Kun 2000-luvulla markkinoille tuotiin uudet tehokkaat niin sanotut teho LED:it, niin tämä ongelma oli ratkaistu. Vuonna 2004 Limic Oy teki ensimmäisen prototyypin yleisvaloksi soveltuvasta LED valosta, ja se tuotiin markkinoille vuonna 2005. Alusta saakka olemme panostaneet tuotteiden laatuun ja mm. värilämpötilaan. Ensimmäinen asuinhuoneistoon tarkoitettu  LED valomme oli jo lämmin valkoinen, koska totesimme jo silloin 2005, ettei kylmän valkoinen sovellu värilämpötilan kylmyytensä tähden lainkaan asuinhuoneistojen yleisvalaistukseen. Muutaman vuoden jälkeen toimme markkinoille uuden oman tuotteen, jossa värilämpötila oli puhtaan valkoinen (neutral white), todennäköisesti ensimmäisenä Suomessa. Tämä on esimerkki jatkuvasta tutkimuksestamme ja tuotekehityksestämme.

Yrityksellämme on siis todella pitkät perinteet LED valoalalla, ja olemme olleet alan alan kehityksen kärjessä aina sen alkutaipaleelta lähtien. Vuosien saatossa saatu kokemus niin omista kuin maahantuomistamme LED valoista on täysin käytettävissä ammattitaitoisen henkilökuntamme kautta. Voit luottaa siihen, että tiedämme mitä myymme, ja mitä keromme. Alan johtavana pioneerina tunnemme LED valoalan todella hyvin.

Testaamme ja mittaamme kaikki myymämme tuotteet huolellisesti. Mittauksiin kuuluu mm. tuotteiden valomäärät sekä niiden kuluttama sähköteho ja tuotteiden lämpötilat eri kohdissa. Vaikka käytämme LED-komponentteina pelkästään kalliimpia laatukomponentteja, mittaamme silti tuotteistamme mm.  valomäärän, värilämpötilan, hallitsevan aallonpituuden ja ärsykepuhtauden. Useista tuotteista mittaamme myös mm. valon spektrin mittauslaboratoriossamme. Mittaamme myös värintostoindeksin. Joissakin asioissa (kuten vaatimustenmukaisuus) joudumme kuitenkin luottamaan valmistajan vakuutukseen (declaration of conformity), koska tämä on käytäntö EU alueella. Tutkimme kuitenkin nämäkin tuotteet mahdollisimman hyvin resurssiemme puitteissa (tutkimme mm. rakenteen ja mittaamme eristysvastuksen ja läpilyöntijännitteen jne), mutta emme voi teettää resurssien takia erillisiä vaatimustenmukaisuustestejä riippumattomissa hyväksyntälaboratorioissa (mm. EMC testit, jotka valmistaja on jo teettänyt).

 

Perusteellinen opas keittiän hyvän valaistuksen suunnitteluun