Kuinka asennan LED valon keittiön välitilaan eli kaapiston alle. Keittiön välitilan valo.

Kuvallinen step-by-step ohje kuinka asennan LED-nauhan ja alumiiniprofiilin suojakannella keittiö välitilaan. Eli kuinka teet helposti huomaamattoman keittiön välitilan valon.

LED valonauhan asennus keittiön välitilaan

 1. Katkaise alumiiinilista kaapiston levyiseksi

  Käytä tiheähampaista rautasahanterää

 2. Kiinnitä alumiinilista

  Käytä alumiinilistan mukana tulevia kiinnikkeitä, laadukasta 3M:n valmistamaa kaksipuolista akrylliteippiä tai poraa alumiinilistaan reiät ohuita uppokantaisia ruuveja varten, joilla kiinnitätä listan kaapsiton runkoon.

 3. Leikkaa LED nauha sopivan mittaiseksi

  Käytä teräviä saksia ja katkaise nauha sen katkaisukohdasta. Liitä tarvittaessa LED nauhaamme liitosjohto ohjeemme avulla.

 4. Liimaa LED-nauha alumiiinilistaan

  Poista teipin suoja ja liimaa LEd-nauha alumiinilistaan ohjeemme avulla.

 5. Asenna alumiinilistan diffusori (suojakansi) paikoilleen

  Paina sormella kansi paikoilleen toisesta reunasta aloittaen. Käytä hyödyksi ohjettamme.

 6. Pujota LED-nauhan liitosjohto jännitelähteelle

  Tähän on niin monta eri vaihtoehtoa, ettemme käsittele tätä tässä sen enempää

 7. Teetä kiinteät sähkötyöt alan ammattilaisella

  Kaikki 230 Vac kiinteät asennukset vaativat sähköalan ammattilaisen. Meiltä on saatavissa myös LED nauhatuoteita ja jännitelähteitä, joiden asennus ei tarvitse alan ammattilaista.

Kuvat kertoo kuitenkin enemmän kuin 1000 sanaa. Seuraavaksi on kuvasarja, joka kertoo kuinka LED valaistuksen voi tehdä keittiön välitilaan jossa  astiankuivauskaappi on ns. pohjaton malli eli pelkkä ritilä (ja vedenkeräysallas). Esimerkkikuvissa on tehty myymälässämme olevan 80 cm leveän Ikean keittiökaapin välitilan valaisu. Koska kyseessä on astiankuivauskaappi, niin kaapi pohjaa on avoin. Samat asennuksen periaatteet kuitenkin toimivat kaikissa keittiön kaapistoissa, oli niissä pohja tai ei.

Tutustu ohjeeseemme: kuinka valitset oikean LED-nauhan.

Nyt on led-nauhan valinta helppoa.
COB LED nauha CT säädettävä
CTT säädettvä 2600 K 2700 K 55000 K 6200 K 6500 K

ASENNUKSEEN TARVITTAVAT TARVIKKEET

 • LED-lista joka koostuu metritavarana myytävästä alumiiniprofiilista (esim. AP17081M) ja LED-nauhasta FW1200T2835C24
 • Lyhyitä puuruuveja muutamia kappaleita
 • Kaapelikouru KKOURU121M
 • Jännitelähde (tarpeen mukaan) esimerkiksi V24060.
 • Katkaisija tai himmennin-katkaisija
 • Pari vipurasialiitintä LED-nauhan ja jännitelähteen liittämiseen toisiinsa
 • Sähkömiehen “yleistarvikkeita”

ASENNUKSEEN TARVITTAVAT TYÖKALUT

 • Porakone + 4 mm poranterä + ristipääruuvikärki
 • Sivuleikkurit ja kuormapihdit
Astiankuivauskaapin runkoon ruuvilla kiinnitetty led-valonauhan alumiiniprofiili

Kiinnitä alumiiniprofiili (eli LED-lista) keittiökaapiston runkolevyihin. Tässä profiili AP17081M on  katkaistu rautasahalla 80 cm mittaan ja kiinnitys tehdään ruuvamalla. Profiiliin on porattu 3,2 mm reikä puuruuveja varten. Reiän halkasija riippuu käytettävistä ruuveista. Senkkausta ei ole tehty, mutta usein kannattaa käyttää uppokantaisia ruuveja ja senkata upotus niitä varten.

Reiän poraus led-valonauhan alumiiniprofiiliin

LED valonauhan syöttöjohto aiotaan piilottaa kaapelikouruun kaapiston sisään. Näin ollen LED-nauhan FW1200T2835C24 syöttöjohtoa varten täytyy porata reikä alumiiniprofiilin ja kaapiston rungon läpi.

Ohje: Yksivärisen LED nauhan katkaisu, liitosjohdon liittäminen, kulman teko ja LED-nauhan jatkaminen

Poraa riittävän isolla terällä hieman vinoon, jotta saat porauksen ulostulon kaapiston sisään. Poraa alumiiniprofiiliin vähän suurempi reikä kuin kaapiston runkoon, jotta johdon eriste ei hierry alumiiniin.

Poraa läpivienti rungon läpi etukäteen suunniteltuun paikkaan. HUOM! Suunnittele ja mittaa kahdesti, poraa vain kerran.

Pujota LED valonauhan FW1200T2835C24 johto juuri tekemästäsi reiästä.

Johto piilotetaan kaapin sisään johtokouruun. Myymme tätä kätevää johtokourua 100 cm ja 200 cm pituisina. Tässä käytetään 100 cm pituista johtokourua (kaapelikourua) KKOURU121M. Katkaise johtokouru oikean mitaiseksi tähän tarkoitukseen tehdyillä katkaisupihdeillä tai rautasahalla, saksia tai sivuleikkureita ei voi käyttää. Tee reikä johdon läpiviennille kaapelikourun pohjaan.

Laita LED-nauhan FW1200T2835C24 syöttöjohto johtokourun sisään ja liimaa johtokouru KKOURU121M kaapin sisään. Tässä LED nauhan syöttöjohto viedään suoraan kaapin taakse. Usein johto viedään esim. kaapin päälle, jolloin liimaa yksi johtokouru kaapin takanurkkaan pystyyn. Jos on tarve, tee kaapin hyllyille sitä varten pieni kolo.

Kun johto on paikoillaan, on läpivienti hyvä tehdä vesitiiviksi, jotta kaapin runko ei ime kosteutta sisään. Tämän voit tehdä esimerkiksi akryyli- tai butyylimassalla, pursota reikä täyteen sillä.

Puhdista alumiiniprofiilin sisäpinta rasvasta ja pölystä. Liimaa LED valonauha puhtaaseen ja kuivaan alumiiniprofiiliin. LED valonauhoissamme on erittäin vahva 3M:n teippi, joka kiinnitty ajan kanssa todella lujasti kiinni.

LED-nauha FW1200T2835C24 liimattuna alumiiniprofiilin päästä päähän.

Suojakannen eli diffusorin katkaisu? Katso ohjevideomme.

Paina valmiiksi oikeaan määrämittaan katkaisemasi (varovasti rautasahalla) diffusori paikoilleen. Me toimitamme ainoastaan hyvälaatuisia diffusoreita eli pölysuojia, joten se ei muuta juurikaan valon ominaisuuksia (mm. värilämpötila, värintoistoindeksi, valomäärä).

Laita päätypalat paikoilleen. Voit varmistaa päätypalan pysymisen kontaktiliimalla, mutta yleensä se ei ole tarpeen.

Asennus on tältä osin tehty.

Demo-keittiössämme on tehty myös kaapiston sisävalot hyllyjen etureunaan. Ne syttyvät automaattisesti, kun oven avaa. Tässä voidaan käyttä näppärää IR kytkintä (ON/OFF) SR8001BDC. Tämä IR kytkin sytyttää valot kun ovi avataan ja sammuttaa valot kun se suljetaan. Eli kyseessä on ns. lähestymisanturi, anturin edessä oleva IR:ää heijastava esine sammutta valot.

Kytke vielä LED nauhan syöttöjohto. Tässä on käytetty katkaisimena langatonta lähetintä SR2853K2 ja himmennin-vastaanotinta SR1009CS.

Saman IR kytkimen toista versiota voit käyttää myös ohjaamaan välitilan valoja.  SR8001ADC on IR kytkin, joka reagoi sen eteen tuotavaan infrapunaa (IR) heijastavaan esineeseen kuten käteen, leipään tai vaikka kahvikuppiin. Kun esine tuodaan anturin eteen, vaihtaa se tilaansa eli joko sytyttää tai sammuttaa valot. Aivan loistava tuote ohjaamaan keittiön välitilan valoja.

Kuinka asennan valon keittiön välitilaan. Jos haluat erittäin teknisen insinöörimäisen ohjeen keittiön välitilan valojen hankintaan, niin lue:

Keittiön välitilan valaistus – kaikki tieto mitä tarvitset asiaan.

Oheistietoa luettavaksi